Marc Lammers nieuwe Belgische bondscoach


De Koninklijke Belgische Hockey Bond is heel blij om haar nieuwe bondscoach voor het nationale herenelftal voor te stellen. De Nederlandse topcoach Marc Lammers wordt vanaf 1 november 2012 bondscoach, met de uitgesproken ambitie om in Rio 2016 een medaille te winnen met de Red Lions.
Lammers boekte als bondscoach van de Nederlandse vrouwenploeg grote successen. Onder zijn leiding veroverde Oranje onder meer olympisch goud (2008) en de wereldtitel (2006).
Zijn technische staf wordt uitgebreid met ex Red Lion Philippe Goldberg, die de laatste twee jaar zijn talent als coach heeft bewezen door Europese titels te pakken bij de heren U18 en U21. Deze perfect uitgebalanceerde staf bestaat ook nog uit toptrainer en analist Jeroen Delmee.

Comments (46)

 1. Waar de Belgen dan toch slimmer in zijn dan de NL’ers 😉

 2. Sascha Tamarinof

  Marc,
  Van harte gefeliciteerd. Schitterend. We gaan weer van je horen!

 3. Tof om te zien dat marc weer aan de slag gaat, zullen we nog veel van horen !

 4. Gefeliciteerd Marc !Goede zet van de Belgen.
  Veel succes gewenst met het halen van de doelstellingen voor 2016 in Rio.
  Heb er alle vertrouwen in.

 5. Zoals ik al zei bij de verlenging van van Ass, nu mogen we Belgie echt als concurrent gaan zien de komende jaren..Lammers had gewoon van Ass moeten vervangen bij de mannen, nu geef je alle kennis en kunde gratis en voor niets aan een opkomend hockeyland..onbegrijpelijk!!

 6. Super zet van die Belgen! Zeker een succesvolle combinatie + ook nog de bijdrage van Toon Siepman.
  Joop, daar gaan we dan.
  Jammer voor Nederland!

 7. Belgie gaat WERELDKAMPIOEN in Nederland worden!
  Hoe is het toch mogelijk dat Van Ass ooit bondscoach is geworden met zo een alternatief beschikbaar? Marc spreekt waarschijnlijk niet bekakt genoeg (Bellaert, Oltmans, Hendriks).

 8. Erik Piet en Klaas wil ook wat zeggen

  He we hadden toch gestemd en Delmee zou het worden. Dat die Belgen daar niet naar hebben geluisterd.
  Maar toch, fijn voor Marc dat hij weer echt aan de gang kan met een team. Heel veel plezier en succes.

 9. Een coach is zo goed als het materiaal dat hij tot zijn beschikking heeft en dan hebben wij in Nederland gewoon betere spelers.heel leuk voor Lammers en België maar we hoeven er niet wakker van te liggen.

 10. Dus Den Bosch was er zonder Lammers ook wel ingebleven? Onzin, hij heeft een X factor die hij tot in de puntjes over weet te dragen aan de groep die hij voor zich heeft..Belgie zat er de laatste jaren al dichter tegenaan en dat gaat nu alleen nog maar versterkt worden..

 11. Timo, ik zou naar Hans Anders gaan en naar je huisarts om iets te halen voor de komende slapeloze nachten.

 12. Dat zullen we nooit weten want Lammers nam het over en niet iemand anders.
  Op grote toernooien eindigt Belgie altijd een straatlengte achter Nederland en dat gaat nu niet anders zijn, wij hebben gewoon betere spelers.
  Nogmaals een coach is altijd afhankelijk van zijn materiaal een klein voorbeeld is Frank Rijkaard won alles met Barcelona en degradeerde met Sparta verschil in kwaliteit.

 13. @Bommel, we kunnen allemaal lekker slapen zelfs jij ondanks dat je het niet altijd begrijpt, maar we blijven ook met Lammers bij de Belgen een straatlengte op ze voor, we hebben gewoon betere spelers, is helemaal niet zo ingewikkeld.

 14. ‘Een coach is zo goed als het materiaal dat hij tot zijn beschikking heeft’
  Helemaal mee eens!
  Echter, ben jij volgens mij niet helemaal op de hoogte welk ‘materiaal’ hij tot zijn beschikking heeft.
  En dan heb ik het niet alleen over de mogelijkheden van het ‘ materiaal’, maar ook de intrinsieke motivatie daarvan.

 15. Timo, het wordt toch tijd dat je een keertje zuidwaarts rijdt en eens een weekendje Belgisch mannenhockey gaat bekijken. Ga maar eens kijken hoeveel talent daar loopt, die talenten krijgen de kans om te rijpen in een eerste team en niet zoals in Nederland waar men zich moet bedienen van al of niet talentvolle buitenlanders.
  Marc Lammers was nu net de persoon die wij nodig hadden in Nederland en die laten ze vertrekken naar België. Ik kan je vertellen daar liggen ze helemaal in een deuk. Een Belgenmop kun je er echt niet van maken wel een KNHBmop.
  Timo droom lekker verder.

 16. @Bommel, de enige dromer ben jij en je hebt het niet eens in de gaten.
  Heel leuk dat er in Belgie talent loopt, gelukkig bij ons ook. De meerderheid van het Oranje van Londen kan nog jaren mee en doorgroeien, en dus blijven we ook de komende jaren op de grote toernooien voor op Belgie.

 17. @Bommel , wat een onzin allemaal, volgens mij spelen de talenten van Jong Oranje ook allemaal hoofd of top overgangsklasse en neem daarbij het geraamte van het huidige Nederlands elftal en we kunnen nog jaren mee.
  Tuurlijk haalt Belgie incidenteel leuke resultaten maar op grote toernooien een wk of OS doen ze gewoon niet mee en dat gaat de komende jaren echt niet anders zijn.

 18. @Timo, jij vergeet dat er in België tegenwoordig meer talent rondloopt dan hier in Nederland. De voorbije jaren zijn ze Europees kampioen geworden bij de U18 en U21, dit is niet toevallig. Ze werken hard aan de begeleiding van hun jongeren en zullen de komende jaren meer toptalenten voortbrengen dan Nederland. zet daarbij een goede coach zoals Marc Lammers en ze worden een echte bedreiging voor Nederland in Rio

 19. @Marc, er zit nogal een groot verschil tussen jeugd hockey u18, u21 of het daadwerkelijke internationale tophockey, denk alleen al aan het fysiek.
  Heb jij een glazen bol thuis? dat je nu al kan zeggen dat Belgie meer jonge talenten zal voortbrengen.
  Nogmaals het is Leuk voor Belgie en voor Lammers maar het gaat echt geen bedreiging worden voor Nederland.

 20. Laten we nou niet gaan doen alsof Marc Lammers de grote hockeygod van deze wereld is. Hij heeft het leuk gedaan maar er zijn wel meer goede coaches in dit land!

 21. Goede keus denk ik. Eigenlijk alleen op basis van het sprookje van Den Bosch afgelopen jaar (Paul Litjens deed overigens exact hetzelfde een jaar of 14 geleden met Kampong). Voor de rest heeft Marc goud gewonnen met heel goede nederlandse speelsters (net als zovelen) en is hij 4e geworden met de dames van Spanje. Ik moet het nog zien. In ieder geval heeft Belgie een ploeg om rekening mee te houden de komende jaren!

 22. @Marc: helemmal mee eens, de Belgische jongensteams zijn de afgelopen 6(?) jaar consistent (in de)top van Europa geeindigd. Dat is altijd een indicator voor top prestaties later met het echte nationale team, mits er een goed coach op staat. Het materiaal in Belgie is uitstekend, de mentaliteit van de spelers ook, als Marc hier geen top-prestaties mee aflevert is het hem aan te rekenen!

 23. Deze discussie wijst erop dat de nederlanders er toch niet meer zo gerust in zijn….en terecht:)
  Heel erg blij met Marc Lammers als belgische bondscoach!

 24. @Gerrit??Paul Litjes??? In 2005 kwam, zag en overwon totaal niets want Kampong H1 degradeerde!!! Allemaal op aandrang van het old Boys nerwerk van Kampong werd Paul Litjes naar voren geschoven, maar we vielen wel uit de hoofdklasse!

 25. Een feit is dat Van Ass zilver heeft gehaald tijdens de OS ( hij heeft dus wel iets bewezen )En nu maar afwachten of dat Marc Lammers ook lukt bij de Belgen?? Paul van Ass heeft het verdiend om door te gaan !!
  Marc Lammers moet zich bij het mannenhockey nog maar bewijzen ??

 26. @Hockeyfan; je kletst uit je nek man. In 2005 was met Stefan de Leeuw als interim toen degradeerde ze. 4/5 jaar daarvoor deed Litjens hetzelfde als Lammers. Met 3 punten in de winterstop overnemen en uiteindelijk 9e worden.

 27. De Belgen zijn wel op weg om van kleinduimpje een serieus hockeyland te worden. Als je kijkt naar de verhouding hockeyers vs Belgen dan is er nog veel speelruimte. Dit zal alleen niet binnen een paar jaar geregeld zijn.
  Voordat Belgie op hetzelfde niveau als Nederland zit, zijn we wel een stuk in de tijd verder.
  Wel is het zo dat Belgie met Lammers natuurlijk een coach van formaat heeft. Hij kan ze wel degelijk vormen.
  Denk niet dat het de komende tijd al spannend gaat worden, maar feit is dat de Belgen wel een sterke jeugdlichting hebben.

 28. Misschien kan Taekema een Belgisch paspoort aanvragen.

 29. … en als ik het me goed herinner heeft Paul van Ass 1x de dames (na de winterstop de coaching overgenomen toen ze in een hopeloze positie stonden en de play offs net wel/net niet gehaald) en 2x de heren van HGC gered. Maar daar hoor je hem nooit over…

 30. @ Pien: Nederland wordt eens wakker en kijk wat er om je heen gebeurt! Het zou eerder verrassend zijn als Belgie de komende jaren NIET in de top zou meedraaien dan andersom en dat zou mi dan Marc Lammers te verwijten zijn. Hij zal zich waarschijnlijk wel weer mediatechnisch in een inderdog positie manouvreren, maar dat is volstrekt onterecht.

 31. Ten eerste, hartstikke goed dat Marc Lammers weer actief wordt in het internationale hockey. Hij is in elke geval een kleurrijk figuur en een inspiratiebron voor velen.
  Ik kan alleen maar hopen dat hij Belgie naar de top van het internationale hockey brengt. Dat zou Nederland in een ongekend luxe positie brengen, 2 tophockeynaties als buurlanden, busje huren en oefenen.
  Waarom zouden we bang zijn? Of hebben we toch niet zoveel vertrouwen in Paul van Ass? Prachtig om te lezen trouwens, die angstige reacties. Marc Lammers ligt waarschijnlijk op de grond van het lachen, hij is nog niet begonnen of Belgie staat al met 1-0 voor.
  Tot slot. Dat alleen hij DB in de hoofdklasse heeft gehouden is een fabeltje. Het mentale begeleidingsproces was al lang en breed in gang gezet door zijn voorganger, maar die mocht het zoet niet meer meemaken. Insiders weten dat maar al te goed, maar zwijgen hierover. Marc Lammer wordt hierdoor groter gemaakt dan hij is.
  Evengoed veel succes!!

 32. @John: Het leek een positieve reaktie op een heugelijk feit ,uw posting. Snap niet waarom daar nou weer zo’n zuur “tot slot ” aan moet zitten met zogenaamde “inside”informatie.
  Deze coach heeft een CV waar menig coach zijn vingers bij af zou likken! Natuurlijk werkt een coach altijd met een begeleidingsteam en met spelers ervaren en onervaren. Het is dus nooit een een-mans prestatie, maar hij inspireert blijkbaar wel en durft ook uitdagingen aan te gaan die niet bij voorbaat al succesvol zullen zijn.
  Veel succes Marc !

 33. Het beste wat Belgie kon doen. Lammers is een absolute toptrainer. Had hem graag bij het Nederlands elftal gezien.

 34. @Pieter, daar was geen enkele reden voor van Ass heeft het prima gedaan, heeft goed doorgeslecteerd en er staat nu een team wat de komende jaren alleen maar beter kan worden.
  Vind de hype rondom Lammers ook een beetje overdreven, zeker een goede trainer coach maar zo zijn er wel meer.

 35. @henk, gelukkig smaken verschillen,en er zijn mensen die liever Lammers hebben dan v.Ass. Ook ik!! Om dan gelijk de waardering van Lammers als hype neer te zetten?? Goede coach/trainer, zijn sporen verdiend en inderdaad graag nu bij de heren gezien!!

 36. @Bert, natuurlijk is het een hype, iedereen reageert op een mooi half jaar bij Denbosch wat hij goed gedaan heeft en wat zijn voorganger misschien wel extreem slecht gedaan heeft.
  Iedereen heeft recht op zijn eigen mening maar het slaat wel wat door, waarom zouden we een nieuwe bondscoach bij de heren moeten hebben? van Ass heeft het gewoon geweldig gedaan.

 37. @Bert, op basis van een half jaar leuke resultaten had jij graag Lammers als bondscoach gezien? de man heeft voor die tijd 3,5 jaar niet als coach gewerkt. Dus jij reageert nu op de hype van het laatste half jaar.

 38. Zeer zeker hem graag bij de heren gezien na een fantastische job bij de dames.Dus niet om zijn prestaties bij DB. Ben gewoon geen v.Ass-fan !! Ook dat mag .

 39. @Bert, dat mag zeker. Maar na het vertrek van Oltmans in 2008 was vd Heuvel al benoemd, ook geen beroerde coach.

 40. En wat als we de behaalde prestaties van van Ass en Lammers (gouden plak OS) naast elkaar zetten? Dan heeft Bert wel een puntje.

 41. @pieter, internationaal dameshockey gaat tussen 2 landen en bij de heren zijn wel wat meer kanshebbers voor medailles, dus de vergelijking gaat niet op

 42. @John: gezien de vaak moeizame wedstrijden van de dames op de laatste spelen is die bewering over ” 2 landen ” wellicht niet helemaal juist! Zowel Argentinie als Nederland hadden moeizame wedstrijden in de poules en bij de halve finales !

 43. @miriam, moeizaam of niet aan het eind van bijna iedere toernooi staan Ned. En Arg op de hoogste trede van het podium. In tegenstelling tot het het herenhuizen waar meerdere landen kanshebber zijn voor medailles.

 44. Bedoel natuurlijk herenhockey

 45. lachende kabouter

  Hockey in Belgie was vroeger net ald dwergwerpen in Nederland is. Slechts weggelegd voor een select gezelschap.
  De afgelopen jaren is daar zowel bij Belgisch hockey als bij het dwergwerpen verandering in gekomen. Meer beoefenaars en een en ander wordt serieuzer aangepakt.
  De sterke jeugdlichtingen bij de Belgen zegen veel maar niet alles. Als we kijken naar de doorstroom van de Jong Oranje spelers naar het grote Oranje dan zie je daar toch nog een grote hapering. Denk dat dit bij Belgie wel gelijk is.
  Maar
  Het blijft zo dat Belgie een land in opkomst is.

 46. @gerrit,
  weet jij waar Paul Litjens is gebleven.
  Zie hem nooit meer op Kampong?

Reageer