Paumen staat op eenzame hoogte – Hoofdklasse Hockey Nederland

Paumen staat op eenzame hoogte


Gaat Maartje Paumen als eerste hockeyster de grens van vijftig doelpunten in de reguliere competitie doorbreken? Met haar twee treffers in Vught tegen MOP (1-3) staat de teller na twaalf wedstrijden op dertig. Als ze haar gemiddelde van 2,5 vasthoudt, eindigt ze op 55. In De Volkskrant komt zij aan het woord.
“Daar wil ik niet over nadenken”, beklemtoont ze na de twaalfde overwinning van Den Bosch. “Ik vind 30 uit twaalf al ongelooflijk,” aldus Paumen
Paumen (27) staat garant voor doelpunten. In de laatste vijf seizoenen bij Den Bosch maakte ze er 155. In haar twaalfde jaar in de hoofdklasse staat haar totaal op 247. Ze heeft nu 151 interlands gespeeld en scoorde daarin 124 doelpunten. Paumen scoort altijd en overal. Haar strafcorner is een moordwapen. En haar handelsmerk. Ze gaat niet voor niets door het leven als Push Push Paumen.
Of ze met haar strafcorner succes zou hebben bij de mannen, is de vraag. “Nee”, beweert Toon Siepman, haar leermeester sinds 2005, stellig. “Haar snelheid is te laag. Maartje haalt bij haar corners 90 km per uur, Mink van der Weerden ruim over de 120 km. Bovendien zijn de keepers bij de mannen groter van postuur, zijn de lijnverdedigers beter en de uitlopers sneller,” zegt Siepman tegen De Volkskrant.
Raoul Ehren, haar coach bij Den Bosch, twijfelt en reageert in De Volkskrant. “Bij een training, twee jaar geleden met de doelman van mannen 1, scoorde Maartje toch een paar keer. In haar voordeel spreekt dat ze een waanzinnige schijnbeweging heeft. Ze stuurt keepers heel gemakkelijk de verkeerde hoek in. Bovendien kan ze elke bal neerleggen waar ze wil, van de linker benedenhoek tot de rechter bovenhoek.”
Ondanks de fraaie statistieken is het mis Paumen te indentificeren met de strafcorner. “Ook zonder die corner is Maartje de beste speelster van de wereld”, zegt Raoul Ehren (39). “Ze staat op eenzame hoogte in de hoofdklasse. Toch zegt mijn gevoel dat ze nog niet op haar hoogtepunt is. Ze wordt beter en beter.” Vergelijken wil Ehren niet. Schoorvoetend: “Naomi van As, Eva de Goede zijn ook fantastische speelsters maar Maartje heeft niet alleen haar strafcorner als toegevoegde waarde, ze ontwikkelt zich ook als een natuurlijke leider.”
Dat is een ontwikkeling van de laatste jaren. Oud-international Minke Booij ziet Paumen in de zomer van 2003 nog bij Den Bosch binnenkomen. “Ze was bleu, onzeker, stil, verlegen. Ze had er drie jaar bij Oranje Zwart op zitten, was 17 en eigenlijk nog een introvert grietje uit Geleen. Met Den Bosch koos ze voor topsport, voor discipline, harde woorden in de kleedkamer. Ze had potentie, was duidelijk getalenteerd, maar bezat ze karakter voor topsport? Dat was even spannend,” aldus Oud-international Minke Booij.
Booij zegt tegen de De Volkskrant: “Maartje bezat alle wapens om een topper te worden maar ze teerde op haar talent en was soms lui. Haar ogen zijn op tijd open gegaan. Ze is gaan leven voor de sport, verloor tien kilo en is mentaal en fysiek topfit. ”
Booij is lyrisch over de instelling van Paumen. “Ze heeft de winnaarsmentaliteit van een Marianne Vos of Bettine Vriesekoop. Ze wil ten koste van alles winnen. Dat is haar uitdaging. Als ze twee ballen naast slaat, is ze chagrijnig. Als ze twee keer heeft gescoord, gaat ze op jacht naar de derde.”
Het idee om Paumen in de overgangsklasse bij de mannen te laten spelen om haar handelingssnelheid op te voeren, noemt Booij onzin. “Technisch is ze bijna perfect. Bij Maartje zit de rek in het beter laten spelen van haar team. Dat loopt bij Den Bosch bijna optimaal maar bij het Nederlands elftal minder. Als ze daar meer verantwoordelijkheid durft te nemen, wordt de nationale ploeg onverslaanbaar.”
Voorlopig concentreert Paumen zich op de hoofdklasse. “Ze vliegen er lekker in”, zegt ze lachend. Haar persoonlijk record dateert uit 2009, met 44 treffers. Het nationale record stamt uit de jaren tachtig en is met 46 doelpunten in handen van Lisanne Lejeune en Wietske de Ruiter, beiden van HGC.
Foto: Roel Ubels

Comments (1)

  1. Nou ja ik zeg; laat haar meedoen met de heren. Daar is niet alleen het niveau hoger, sneller, harder, maar zijn ook de duels fysieker. Dames hoofdklasse is gelijk aan jongens B landelijk, de top hoofdklasse misschien middenmotor jongens A. Just be reasonable… niet erg, maar opperen dat ze met heren mee kan. Nou nee..

Leave a Reply