Pim Wijzenbeek: “Zo dramatisch is het allemaal niet”


Pim Wijzenbeek is bezig aan zijn eerste seizoen als coach van SCHC. Het is tevens ook zijn eerste seizoen als hoofdcoach in de Hoofdklasse. Hiervoor was hij onder andere speler van Oranje Zwart, speler/coach bij Eindhoven en de rechterhand van Hans Streeder bij Rotterdam. Bij SCHC loopt het niet helemaal voorspoedig, want na zes speelronden staat Stichtsche onderaan met nul punten.
“Zo dramatisch is het allemaal niet,” zegt de debuterende coach terwijl hij in de trein zit. “We staan drie punten achter op de nummer tien en elf (red. Den Bosch en Voordaan) en vier punten achter plaats negen (red. Schaerweijde).” Het probleem dat SCHC nog geen punt te pakken heeft is volgens Wijzenbeek voor de hand liggend: “Het zijn 16 nieuwe jongens, ze moeten erg wennen aan elkaar, maar ook aan de facetten van het spel. We werken daar heel hard aan en ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt.”
Geluk
Wijzenbeek heeft geen specifiek doel voor ogen: “We moeten gewoon beter worden en zoveel mogelijk progressie boeken, een resultaat is dan het gevolg.” SCHC heeft vierentwintig goals tegen gekregen in de afgelopen zes wedstrijden, ze wisten er zelf negen te scoren. Er moet wel wat gaan veranderen de komende tijd: “Iedere dag dat we samen zijn is belangrijk. Het gaat met vallen en opstaan en ik moet ook zeggen dat we niet veel geluk hebben gehad. Natuurlijk, dat moet je afdwingen, maar dat komt binnenkort wel. We hebben vorige week tegen HGC in de tweede helft het beste hockey van het seizoen laten zien. De uitslag 4-1 vind ik geflatteerd, zij hadden één corner en wij zes, daaruit blijkt dat we nog niet effectief genoeg zijn.”
Winnen
Zondag speelt SCHC thuis tegen Amsterdam. Dit is wellicht een wedstrijd waarvan je weet dat je hem gaat verliezen en daarom het verlies zo klein mogelijk wilt houden: “Wij gaan nooit een wedstrijd in om met weinig te verliezen. Het zijn allemaal lastige potjes, wij moeten gewoon focussen op ons spel en stappen proberen te maken. Elke wedstrijd willen we winnen en dit proberen we ook altijd hockeyend te doen.”
Zondag 4 november, de wedstrijd van het seizoen, Schaerweijde-SCHC? “We kijken eerst naar Amsterdam.” Dit weekend speelt SCHC om 14.45 uur thuis tegen Amsterdam.

Comments (16)

 1. Dat is nou nog eens een winners mentaliteit!

 2. Ja of gewoon je kop in het zand steken

 3. Wordt tijd dat Pim eens jeugd gaat inpassen, laat ze ruiken aan de hoofdklasse, anders moet ie volgend jaar in de overgangs klasse weer met 14 nieuwe spelers gaan beginnen!
  En ben het met Wim eens, Pim steekt gewoon zijn kop in het zand en hoopt op een wondertje.

 4. Volgens mij is Pim degene die al het hele seizoen met veel onervaren/jeugdspelers werkt ! De wil om te groeien boven resultaat tegen een grote tegenstander is dan ook gegrond en rationeel! Dit betekend natuurlijk niet dat je niet voor een resultaat moet gaan tijdens de wedstrijd zelf !

 5. Hij hoeft het nog maar 14x te zeggen dan zit het seizoen erop en kan hij lekker in de ovk aan het werk met Schc

 6. Flodder Sjakie

  @Ruud, ik zou dat oprecht jammer voor Pim vinden want ik mag hem wel. Hij is een prima trainer en een goede coach. Maar ja, een team vanaf nulpunt opbouwen (met ook nog eens weinig hoofdklasse en internationale ervaring) is niet makkelijk.

 7. Hetzelfde verhaal als Marijne bij Den Bosch. Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus. Zo´n verhaal kan je een paar wedstrijden volhouden, uiteindelijk zal je toch de punten moeten halen. Vind SCHC, in tegenstelling tot velen op dit forum, op papier niet zo´n slechte ploeg hebben. Schat ze veel hoger in dan Voordaan. Tegen Laren, Den Bosch en Schaerweijde moeten ze de punten gaan halen. En verder hopen op een stunt tegen een zwaardere tegenstander. Eventuele playout´s gaan ze wel redden.

 8. @Pieter, deze ploeg gaat echt geen 4 pt goed maken op Voordaan, de vraag is wanneer het bestuur van Schc gaat ingrijpen en de coach de laan uitvliegt.

 9. @henk Want dat is inderdaad de oplossing. De coach eruit, want die is verantwoordelijk voor de samenstelling van deze ploeg.
  Laten we even reëel zijn, er is geen coach die het beter zou doen met dit team.

 10. @Martijn, als je goed leest zeg ik nergens dat dat de oplossing is of wel? ik zeg alleen dat het wachten is op het moment dat het gaat gebeuren want zo gaat dat nou eenmaal in de sport.
  Zie vandaag het voorbeeld bij voetbalclub Nac en gisteren bij Standaard Luik.

 11. amsterdammer

  Beste Henk,
  @Henk…… tuurlijk, coach eruit, dat zet geen zoden aan de dijk. SCHC heeft een probleem, dat is wel vrij duidelijk. Het is natuurlijk geen goede situatie dat men daar in Bilthoven met een compleet nieuwe ploeg aan de start staat. Daar kan Pim Wijzenbeek alleen maar een positieve instelling tegenover zetten. Hij is die zeer moeilijke uitdaging aangegaan en daar past wat mij betreft alleen maar respect bij.
  Clubs die hun coach eruit stuurden hebben er vrijwel nooit garen bij gesponnen. Tenzij het “op tijd” gebeurde. Zie Mark Lammers bij Den Bosch, die heeft een klein wondertje (met charisma EN geluk) laten zien. Resultaat: handhaving met veel kunst en vliegwerk. (Ook nu gaat het moeizaam en met hangen en wurgen!). M.i. heeft een coach “tijd” nodig EN een verdomd positief verhaal. Vechten tegen verlies op verlies is heus op elk niveau de andere kant van de medaille. Dat is moeilijk. Dat vraagt om bijzondere kwaliteiten van zowel coach als selectie. Met een hecht team dat elkaar van haver tot gort “kent” gaat dat makkelijker. Daarom staat Voordaan waar het staat en met iets meer kwaliteit staan SW en DB ook waar ze staan.
  SCHC heeft een talentvolle groep die nog geen T.E.A.M. (=together everybody achieves more) is. geef ze het voordeel van de competitieve twijfel. Het seizoen is nog 14 partijen.
  We moeten echt af van dat opportunistische GEDOE in de sport. Zij die coaches aanstellen (besturen!) doen dat met hoop ik 100% vertrouwen, niet om de coach te slachtofferen als het tegen zit. Positief coachen heeft de toekomst, echt geen soft gedoe!

 12. @Amsterdammer,Tuurlijk past bij de situatie waarin Schc zit enige positiviteit maar je kunt ook je kop in het zand steken en daar lijkt het mijns inzien meer op, de coach is week in week uit positief en tevreden en de punten zullen vanzelf wel komen, we zijn 8 wedstrijden onderweg en Schc heeft 0 punten en ik zie eerlijk gezegd niet waar ze uberhaupt 4 punten gaan halen om gelijk met Voordaan te komen.
  De feiten zijn dat er een heleboel nieuwe spelers zijn en de vraag is maar wie van die nieuwe spelers nou echt hk waardig is.
  Een coach heeft zeker tijd nodig maar hoelang? grijp je in na 8 wedstrijden of na 14? in het verleden zijn interim coaches niet altijd succesvol gebleken maar als club zal je toch een keer wat moeten doen.

 13. @Henk, vind je het nou ineens toch een oplossing? “maar als club zal je toch een keer wat moeten doen”
  Bij SCHC hebben ze een duiventil gecreeerd en helaas zijn er matige duifjes aan komen vliegen en zijn er ervaren en goede duiven vertrokken. Pim krijgt ’t zwaar, dat wist-ie toen-ie tekende. Maar hij heeft ’t nu nog zwaarder gekregen doordat vdBerg en Harte vlak voor seizoen ook nog vertrokken. Als bestuur hem zou wegsturen vind ik dat echt wanbeleid. Bestuur (cie tophockey) is verantwoordelijk voor samenstelling selectie en daar ligt het probleem (A1 jongentjes van Kampong en Nijmegen en aantal prima OVK hockeyers). Geld is ook in B’hoven bijna op, dus beter nu bouwen aan team dat kan groeien. Als je dan een jaartje (of twee) OVK moet spelen, zij dat maar zo.

 14. amsterdammer

  Tja, matige duifjes, misschien waar, wacht nou maar gewoon af, geduld. Lastig gaat het voor Stichtse zeker worden.
  Oplossingen zijn noodzakelijk, maar rust in de tent is m.i. nu belangrijk. Voordeel van de twijfel, dat soort gedachten. Kritisch zijn? Zeker verstandig, afwegingen maken ook, maar nieuwe spelers hebben ze er niet mee in Bilthoven.
  Doorroeien dus! Ik wens Pim Wijzenbeek c.s. sterkte!

 15. @martijn2, goed lezen.Ik zeg nergens dat ik het een goed idee vind ik zeg dat clubs op een moment in paniek raken en dan overgaan tot maatregelen en vaak is dan de hoofdcoach de man die eruit vliegt.
  Mocht Schc degraderen wat mij niet zou verbazen kan je weer op nieuw beginnen want dan vertrekken er natuurlijk weer een karrevracht aan spelers.

 16. @Amsterdammer, geduld en afwachten is zeker een mogelijkheid maar of het de beste is? de wetten vd sport zijn dat er op een gegeven moment mensen in paniek raken en dat er koppen gaan rollen, of dat nou wel of niet eerlijk is dat is wat anders.
  Een paar jaar geleden werd Brinkman volgens mij na 17 of 18 wedstrijden ontslagen en kwam het uiteindelijk nog goed, de selectie van toen was wel sterker dan de huidige.

Reageer