Polkamp: op het veld anoniem, in de zaal uitblinker

Met nog een speelronde in het verschiet, zijn de hockeyers uit de Havenstad al verzekerd van de play-offs. HGC werd gisteren in Bergschenhoek met 4-1 verslagen en later op de dag was Rotterdam met 8-4 te sterk voor HDM. Daardoor staat de ploeg nu zeven punten voor op Rood-Wit, de nummer twee in poule B. “We zijn gewoon goed,” zegt Oliver Polkamp enthousiast na het laatste duel.

Polkamp heeft een groot aandeel in de prestatie van Rotterdam. Van de 52 doelpunten van Rotterdamse zijde scoorde Polkamp, die op het veld als verdediger in actie komt, er 21. “Het gaat lekker,” aldus de zaalinternational. “Maar het kost me dan ook geen moeite. Voor sommige hockeyers is zaalhockey blaren kweken en binnen veel zweten maar ik vind het leuk.”

Tijdens het zaalseizoen staat Polkamp meer in de spotlights dan normaal. “Ik maak tweeënhalve maand plezier, kan lekker scoren en mag doen en laten wat ik wil. Als verdediger acteer ik normaal gesproken meer in de anonimiteit.” Toch bevalt de verdedigende rol Polkamp, die twee jaar geleden de overstap maakte van HDM naar Rotterdam, Prima.

Tot drie seizoenen geleden stond Polkamp ook op het veld in de aanval. “Voorin ben je afhankelijk van de ballen die je van je teamgenoten toegespeeld krijgt. Ik was een echte zeikerd en gaf anderen de schuld als ik niet genoeg ballen kreeg. Uiteindelijk ben ik door blessures in de verdediging terecht gekomen en dat beviel goed. Ik zo nu niet anders meer willen en al ie belangstelling hoeft van mij ook niet meer zo.”

Vorig jaar werd Polkamp voor het eerst geselecteerd voor het Nederlandse zaalteam. “Sindsdien gaat het nog beter omdat ik extra train.”Zes keer per week traint Polkamp in Almere met de nationale selectie. Dit jaar staat er geen eindtoernooi voor het nationale team op het programma. “We werken wat dat betreft dus nergens naartoe. Maar als je nu met de pet naar gooit, weet je dat het volgend jaar, wanneer er wel een Europees kampioenschap op het programma staat, lastig gaat worden.”

Vorig seizoen moest Polkamp het EK missen door een heupblessure na een harde val tijdens de competitiewedstrijd. “Ik denk daar eigenlijk nooit meer aan en ik heb dan ook helemaal geen angst.” Lang baalde hij niet van het feit dat hij niet naar het EK kon. “Toen ik op de grond lag, hoorde ik dokters en fysiotherapeuten om mij heen fluisteren dat ik mijn heup waarschijnlijk had gebroken. Ik vreesde vooral voor de rest van mijn veldseizoen.” Uiteindelijk viel het mee en waren het niet meer dan twee gescheurde spiertjes. Ik hoop dat ik komend jaar wel naar het EK kan. Maar nu wil ik in eerste instantie met Rotterdam de finale van de play-offs halen.

Bron: AD/Rotterdams Dagblad

Reageer