Preview FIH Pro League (D): Hoe verliep de weg richting de Grand Final? – Hoofdklasse Hockey Nederland

Preview FIH Pro League (D): Hoe verliep de weg richting de Grand Final?

Vanaf aankomende donderdag bereikt de Pro League haar climax, wanneer de Grand Final van start gaat in het Wagener stadion. Vier dagen lang strijden de laatste kanshebbers om de titel, te beginnen met de halve finales. Om 17.15 neemt Argentinië het op tegen Australië, terwijl Oranje om 20.00 aantreedt tegen Duitsland. De winnaars spelen aankomende zaterdag de finale, de verliezers strijden om plek drie. 

Sinds januari streden in totaal negen landen om een plek bij de beste vier. Uiteindelijk eindigde het Nederlands dameselftal zoals verwacht op de eerste plek, terwijl Argentinië op gepaste afstand van Oranje als tweede eindigde. De derde plek was een prooi voor Australië, waarna Duitsland met een punt minder het vierde en laatste ticket voor de Grand Final boekte. Ieder land reisde in de afgelopen vijf maanden de hele wereld rond voor acht uit- en thuisduels. Een overzicht van de weg naar de finale van alle vier de kanshebbers op de eerste Pro League-titel ooit.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Argentinië

De Argentijnen kenden overall een prima Pro League-campagne, met tien zeges uit zestien wedstrijden. De ploeg van Carlos Retegui speelden daarnaast vier keer gelijk, waarvan alle vier de keren de shoot-outs gewonnen gingen en zo dus  in totaal vier extra wedstrijdpunten werden vergaard. Het is gedurende de poulefase van de Pro League het enige land dat er in slaagde om foutloos te zijn in de shoot-outs, al speelden Nederland en Nieuw-Zeeland überhaupt niet gelijk en dus ook geen shoot-outs.  De overige twee wedstrijden gingen verloren, beide malen was het Nederlands elftal een maatje te groot. De grootste zege werd behaald op Amerikaanse bodem, toen het damesteam van de Verenigde staten werd verslagen met 0-4. Er zijn drie speelsters die voor eigen land het vaakst doel troffen met slechts vier treffers in de gehele poulefase: Julieta Jankunas, Agustina Albertarrio en Silvina d’Elia, waarvan Albertarrio met veertien wedstrijden als enige niet alles speelde. De Zuid-Amerikanen nemen het in de halve finales op tegen Australië. Op bezoek Down Under wonnen de Argentijnen met 0-1, terwijl in Buenos Aires er na een 1-1 stand shoot-outs voor nodig waren om aan het langste eind te trekken. Van de vier resterende landen is Argentinië de minst productieve ploeg uit de poulefase met 31 treffers.

48116942141_711661da3e_z (1)

Australië

De Hockeyroos eindigde op acht punten achterstand van de Argentijnen op de derde plek. Van de zestien gespeelde wedstrijden wonnen de Australiërs er negen, speelde het twee keer gelijk en verloor het vijf keer. De ploeg van Paul Gaudoin kende een uitstekende start van het avontuur in de Pro League, toen het in Melbourne nipt wist te winnen (1-0) van het Nederlands elftal. Het bleek uiteindelijk het enige puntverlies voor de ploeg van Annan. De pijnlijkste nederlaag die de Hockeyroos zelf leden was waarschijnlijk de verliespartij tegen buurland Nieuw-Zeeland, voor eigen publiek. In Melbourne werd het 0-1, maar de wraak op de kiwi’s betekende uiteindelijk de meest doelpuntrijke overwinning in de poulefase. In Auckland werd het vervolgens 1-5. De speelster met het meeste doelpunten op haar naam is Savannah Fitzpatrick die zes treffers op haar naam staan, allen veldgoals. Van de aankomende tegenstander werd nog niet gewonnen, in de poulefase althans. Wie kijkt naar de laatste elf ontmoetingen ziet dat Australië er vijf won om vier zeges voor de Argentijnen. Twee keer speelden de ploegen gelijk.

32768739577_f63735fe1c_z (1)

Duitsland

De Duitsers plaatsten zich op een punt achterstand van Australië op de vierde plek en nemen het als gevolg in de halve finale op tegen de onbetwiste titelfavoriet Nederland. De statistieken van de Duitsers zijn nagenoeg gelijk als die van Australië, ware het niet dat de Duitsers geen van hun twee remises om wist te zetten in een tweepunter. Beide shoot-outreeksen gingen verloren en daarnaast scoorden de Oosterburen er eentje minder terwijl het er ook een meer moest incasseren. Slechts drie kleine details in een reeks van zestien wedstrijden zorgden er voor dat Duitsland uiteindelijk als vierde eindigde. De productiefste speelster aan Duitse zijde heet Charlotte Stapenhorst, die zes (veld)doelpunten verzorgde namens die Mannschaft. Tegen België werd de grootste score neergezet door het team van Xavier Reckinger, in Antwerpen werd het maar liefst 0-4 voor de Duitsers. Daarnaast kan op basis van de statistieken geconcludeerd worden dat de sportiviteitsprijs in ieder geval niet naar Duitsland gaat. In zestien wedstrijden pakten de Duitsers maar liefst 26 groene en 2 gele kaarten. Dat is dubbel zoveel groene kaarten als de aankomende tegenstander Oranje. Van Nederland werd twee keer verloren, maar wel twee keer met minimaal verschil. In Duitsland werd het 0-1, op eigen bodem 2-1.


Nederland1

Nederland

De torenhoge favoriet voor de eindzege is bezig aan een sublieme reeks in de eerste editie van de Pro League. Sinds de ploeg van Annan in Australië met 1-0 onderuit ging in de tweede speelronde verspilde de dames geen enkel punt en won het maar liefst veertien wedstrijden op rij. Het zal niet verbazen dat ook het doelsaldo van Oranje verreweg het beste is ten opzichte van de overige vier landen. Met name defensief heeft Nederland het uitstekend gedaan. In de zestien wedstrijden incasseerden de Oranjedames slechts tien treffers, terwijl het 41 keer doel trof. Namens Oranje was Frédérique Matla het vaakst trefzeker met negen treffers uit dertien wedstrijden en de grootste zege werd geboekt in Rotterdam, toen Amerika met maar liefst 7-1 werd verslagen. Aankomende donderdag wacht dus eerst Duitsland, dat door Oranje al twee keer werd verslagen. Van de eerdere ontmoetingen gingen er 12 gewonnen en werd er slechts 1 keer verloren en 1 keer gelijkgespeeld.

 

Fotografie: Roel Ubels

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply