Puntenaftrek dreigt voor hockeyers Oranje Zwart

Een verkeerd ingevuld wedstrijdformulier zal de hockeyers van Oranje Zwart waarschijnlijk drie punten kosten en daarmee ook de koppositie in de Hoofdklasse. De Eindhovenaren wonnen zondag weliswaar in Wassenaar met 2-3 van HGC, een kwartier na afloop overheerste teleurstelling en een baalgevoel bij coach Sjoerd Marijne toen hij te horen kreeg dat het wedstrijdformulier van zijn ploeg niet juist was ingevuld.

De assistent-trainer van HGC (Carlo Daniels) ontdekte dat de naam van OZ’er Simon Gougnard niet vermeld stond, terwijl de Belgische international wel degelijk speelde.

De club uit Wassenaar zal de KNHB hierover inlichten, verzekerde HGC-voorzitster Madeleine Buise zondag na de wedstrijd.

Peter Elders, hoofd arbitrage van de hockeybond, verwacht dat Oranje Zwart puntenaftrek tegemoet kan zien. “Normaal gesproken blijft de uitslag staan en krijgt Oranje Zwart drie punten aftrek.”

In dat geval steken zowel Bloemendaal als Amsterdam de ploeg van Marijne voorbij in het klassement. Zij hebben hetzelfde aantal punten (22) als de Eindhovenaren, maar teren op een veel beter doelsaldo.

Bron: Eindhovens Dagblad

Comments (18)

 1. Niet erg slim! De reglementen zijn hier heel duidelijk over. Jammer voor de spelers, slechte beurt voor het management!

 2. Wellicht dan toch de reglementen eens laten aanpassen want puntenaftrek is geen juiste straf in dit geval. Als je als club een speler opstelt die niet gerechtigd is te spelen verdien je te verliezen met forfaitcijfers inclusief een flinke boete. Als je als club een volledig speelgerechtigde speler, die al eerder voor je ploeg uitkwam in de lopende competitie, vergeet te vermelden op een stukje papier, verdien je een boete maar geen puntenaftrek. Immers een administratieve fout bestraf je met een administratieve boete, een sportieve fout bestraf je sportief…

 3. Volledig eens met ebaart. Ik zet mijn vraagtekens ook bij die actie van die Carlo Daniels… Wat schiet HGC hier nu mee op? Niks. Waarom zou je het dan doen? Een beetje flauw. Maar Bloemendaal zal hem dankbaar zijn…

 4. Als wordt vastgesteld dat het hier gaat over een domme administratieve fout, een vergetelheid, zou het sportief eerlijker zijn het kampioenschap hierdoor niet te vervalsen. Een kampioenschap hoort te worden gespeeld op het veld immers.

 5. floppieenteun

  Ervan uitgaand dat het inderdaad zo is gebeurd, als gemeld in de pers en dat de reglementen hier heel duidelijk over zijn, ben ik het met de eerste reactie eens. Geen slimme zet van de persoon die daar bij Oranje-Zwart voor verantwoordelijk is. Als Oranje-Zwart z´n zaken op orde heeft praten we immers nergens over. Het melden van de actie komt een beetje flauw over, het eventueel uitlekken van het niet melden van zo´n actie zou voor HGC niet sportief zijn m.b.t. de rest van de clubs (lees Bloemendaal en Amsterdam etc.). Bovendien wordt zoiets niet alleen door dhr. Daniels (HGC) gecontroleerd en opgemerkt. Jammer voor de competitie, Oranje-Zwart speelt momenteel gewoon erg goed en minder wisselvallig dan Bloemendaal(ondanks dat ik een fan van Bloemendaal ben).

 6. Vreems dat men nu de reglementen wil aanpassen. Deze reglementen zijn er al jaren. Iedereen weet dat er puntenaftrek volgt bij het niet correct vermelden van de juiste namen op het wedstrijdformulier. Zoals al eerder gesteld: Dom van het management en jammer voor het team.

 7. Beste Iman, wat is er vreemd aan het willen aanpassen van regels die niet stroken met wat de geest van het reglement zou horen te zijn? Vreemd is het willen vasthouden aan regels “omdat ze er al jaren zijn”…
  Natuurlijk is dit oerdom van de persoon die hiervoor verantwoordelijk was. Natuurlijk dient dit een gevolg te hebben, maar het lijkt mij normaal dat de straf gelinked is aan het de fout die begaan werd. Kortom punten in mindering brengen doe je als OZ een Christopher Zeller zou opstellen, een geldboete zoner sportieve bestraffing lijkt mij de juiste straf in dit geval.

 8. Helaas luiden de reglementen anders. Jammer, maar het zij zo en de reglemwenten aanpassen doe je niet op incidentbasis, maar structureel, m.a.w. laat de HHCV dit met de KNHB regelen.

 9. floppieenteun

  Het gaat er uiteindelijk om wat er hierover in de reglementen staat, ook wat de sanctie betreft. Het aanpassen van de regels zou overwogen kunnen worden, alleen in een later stadium, niet nu als er zoiets als dit speelt. Denk dat de HHCV en de KNHB daarvan uitgaan. Oranje-Zwart heeft (op papier) voordeel gehad doordat ze een bredere selectie hadden en dus meer spelers konden inzetten en zo meer invloed op de wedstrijd konden uitoefenen. Let wel, dit is wel heel zwart-wit gezien en ongetwijfeld niet de bedoeling geweest van Oranje-Zwart, maar zo zal het denk ik uitgelegd gaan worden, zeker gezien de uitslag.

 10. Iman, ik heb ook nooit willen zeggen dat de regels retro-actief aangepast moeten worden he. Maar 99% van regelwijzigingen komen nu juist wel voort uit incidentjes als deze… Neemt niet weg dat als de regels enige soepele interpretatie toelaten ik wel vind dat naar de geest van het reglement gehandeld moet worden en ik kan mij niet voorstellen dat dan puntenaftrek de juiste keuze zou zijn. Maar ik ben niet bekend met de exacte teksten van de regels dus wachten we af wat de wijze heren en dames ter zake zullen beslissen he…
  Floppieenteun : ik kan me niet voorstellen dat ze bij OZ met een extra man gespeeld zouden hebben (eentje teveel dus) zoals je nu suggereert. In dat geval zou puntenaftrek wel de juiste straf zijn natuurlijk. Maar ik denk dat ze gewoon een verkeerde naam op het formulier hebben gezet van een jongen die achter het hek als supporter heeft toegekeken en dan zie ik niet in hoe dit enig voordeel zou hebben opgeleverd aan OZ, dus vind ik puntenaftrek in dat geval geen juiste straf…

 11. floppieenteun

  Waarom hebben we het eigenlijk niet over die bult op m´n hoofd vanwege die strafcorner van Meijer?…ruilen voor Aymar, die oude pingeldoos.

 12. Wil je er over praten 😉

 13. Misschien wordt het eens tijd voor het invoeren van het, in het voetbal, bekende “pasjes”systeem?! of zoals in het buitenland, id (paspoort) ?

 14. en een extra taak van de scheidrechter, moeten zij niet controleren wie er op het veld staat? Wel of niet 11 man etc.. kunnen ze toch ook het formulier controleren of is dat te veel gevraagd

 15. Ach, het is en blijft de verantwoordelijkheid van het team zelf. Die moeten gewoon doen wat de regels voorschrijven, dan is er niets aan de hand! Daar moet je de sxcheidsen niet mee belasten die kennen bovendien niet alle spelers bij naam.

 16. alexandertripsen

  Ik stel ook voor om het id systeem zoals in het buitenland wordt toegepast in te voeren. Zo kun je ook checken of ze wel een visum hebben,voor de buitenlanders wel belangrijk..

  Wordt volwassen hockey sport, en zoals er op hockey.nl wordt gezegd… met volwassen worden betekent dat je dit ook niet ongestraft kan laten. een gepaste straf, – 3 punten…

  gewoon domme actie!

 17. @ alexandertripse: Natuurlijk hoort bij een fout een straf, maar als jij wordt aangehouden met je auto omdat je je gordels niet draagt verwacht je ook niet dat ze je auto in beslag nemen als straf… Bovendien schijnt er in het verleden bij gelijkaardige situaties ook al een geldboete zonder meer te zijn uitgesproken, wat ook veel toepasselijker lijkt dan puntenaftrek.
  Verder is het logisch dat dit gewoon de verantwoordelijkheid blijft van de respectievelijke managers van beide clubs met een controlefunctie voor de bond. In het buitenland zijn wedstrijdbladen vaak al electronisch (leve internet) in plaats van een stuk papier wat controle (preventief en achteraf) veel gemakkelijker maakt.

 18. Discussie voorbij! KNHB heeft besloten het met een administratieve boete af te doen.

Reageer