Real Sociedad verovert ‘titel der gerechtigheid’ – Hoofdklasse Hockey Nederland

Real Sociedad verovert ‘titel der gerechtigheid’

Van onze verslaggever uit Spanje: Niels  Root

Nog nooit zat er zoveel opgekropte emotie en gevoel van gelukzaligheid in een kampioenschap als die van het Spaanse Real Sociedad de San Sebastián dit jaar. De ploeg versloeg titelverdediger Club de Campo de Madrid via shootouts in de beslissende derde finalewedstrijd en nam daarmee wraak op de finale van vorig seizoen.

Een jaar geleden was heel hockeyend Spanje in rep en roer door de arbitrale blunder die Real Sociedad het kampioenschap kostte. In de slotfase van het beslissingsduel kreeg Club de Campo een al omstreden strafcorner. Deze werd ook nog eens raak geslagen, maar de bal ging boven de plank het doel in. De grote vraag was nu of deze al dan niet onderweg aangeraakt was. Club de Campo zei ja, Real Sociedad zei nee. Camerabeelden neigden naar nee, maar de arbitrage besloot ja en dus ging de titel naar de Madrilenen.

Dit seizoen stonden beide ploegen dus opnieuw tegenover elkaar in de finale. Real Sociedad was in de reguliere competitie bovenaan geëindigd en dus werd de eerste wedstrijd in Madrid gespeeld. Club de Campo won na shootouts met 6-4. Real Sociedad won vervolgens het tweede duel thuis met 2-1 en dus kwam er opnieuw een derde en beslissende wedstrijd. Na de reguliere speeltijd stond het 1-1 en shootouts moesten de beslissing brengen. En uiteindelijk was het thuisploeg Real Sociedad dat het hoofd koeler hield en de serie met 5-4 won en daarmee de eerste titel sinds 1999 pakte.

Na afloop overheerste behalve de vreugde ook het gevoel van rechtvaardigheid. Patricia Maraña, die met twee goals in de laatste twee duels een grote bijdrage aan de titel had, probeert haar euforie onder woorden te brengen: “Natuurlijk hadden we afgelopen jaar echt het gevoel dat ons onrecht was aangedaan. Maar dit is een nieuw seizoen en dit is vooral het kampioenschap van het collectief. Iedereen heeft er keihard voor geknokt. Dit is geweldig.”

Het was de zevende titel in de historie van Real Sociedad de San Sebastián en is daarmee na Club de Campo (met tien titels) de meest succesvolle vereniging ooit. In 1986 pakte de ploeg het allereerste kampioenschap in de Spaanse hockeycompetitie voor dames ooit. In de jaren ’90 was Real Sociedad zelfs vijf maal de sterkste van de Real Federación Española de Hockey.

Leave a Reply