Round-up finale Livera HK (D): Amsterdam pakt in eigen Wagener stadion eerste zege in titelstrijd met Den Bosch (2-1)

De eerste wedstrijd in de finale van de Livera Hoofdklasse Dames is in het Wagener stadion geëindigd in een 2-1 zege voor Amsterdam. In een zinderende wedstrijd pakte de thuisploeg de zege na een rake strafbal in de 68e minuut. 

In het eerste kwart begon het gelijk in hoog tempo. Het eerste kansje was er voor Maria Verschoor, maar haar poging belandde op de zijplank van het goal van Den Bosch. Kort daarna was Den Bosch gevaarlijk. Van den Assem gaf prima voor op Lidewij Welten, maar een stick van Amsterdam zat in de weg. De Bosschenaren bleven echter aanzetten, wat leidde tot de eerste strafcorner. Frédérique Matla pushte de bal en passeerde Veenendaal, maar Amsterdam schakelde direct – met succes – de videoscheidsrechter in: er was sprake van gevaarlijk spel. In de elfde minuut werd Amsterdam gevaarlijk en dwong het na het opnieuw inschakelen van de videoref leverde dat de eerste strafcorner op. De variant leverde echter geen gevaar op en ging naast. Drie minuten later volgde er een goede kans voor Matla die oog in oog de legguard van Veenendaal trof. Vervolgens kreeg Den Bosch nog drie strafcorners op rij. Er volgde nog enkele kansen, maar Veenendaal stond prima te keepen. Ook de Goede had bovendien nog een mooie redding in huis. Een heerlijk begin van de wedstrijd

In het tweede kwart lag het tempo aan het begin nog altijd hoog. De eerste counter kwam van Amsterdam, toen Marijn Veen de bal voorgaf op Vega. Ze kwam net te kort om een op een te komen met Josine Koning. Den Bosch werd daarna sterker, wat een tweetal aan strafcorners opleverde. Beide keren voorkwam Verschoor een treffer aan Bossche zijde. Er volgde nog enkele kansjes voor Den Bosch, maar echt grote kansen bleven uit. Den Bosch leek iets meer de overhand te hebben, maar Amsterdam stond tegelijkertijd goed te verdedigen.

Na rust kwam Den Bosch sterk uit de kleedkamers, waar Amsterdam aanvallend weinig in te brengen had. De defensie hield lange tijd stand en de zevende strafcorner voor Den Bosch leidde wederom tot niets. De Bosschenaren bleven geduldig, wat uiteindelijk in de 49e werd beloond met een openingstreffer via Frédérique Matla. Uit het niets ontving ze uit een vrije slag de bal, waarna een schotje via Charlotte Adegeest in de goal belandde. Nog geen twee minuten later viel de verrassende gelijkmaker door een gigantische fout van Pien Sanders, die de bal in eigen cirkel zo inleverde bij Vega. Haar inzet belandde nog op Koning, de rebound was echter een prooi voor Kitty van Male die zo voor de laatste keer in eigen stadion scoorde. In de laatste seconden kreeg Amsterdam nog een strafcorner zelfs, maar gevaar bleef uit.

Het laatste kwart was rommelig en het werd daarnaast ook steeds grimmiger, wat zich ook vertaalde naar twee groene kaarten voor Kitty van Male namens Amsterdam, waarna Matla opnieuw gevaarlijk werd. Haar forehand werd gepakt door Veenendaal. Daarna ontving Pleun van der Plas namens Den Bosch een groene kaart en was het Amsterdam dat in de overtalsituatie aanviel. Een schot van Veen werd prima gered door Josine Koning. In de 65e minuut kreeg Amsterdam een strafcorner die tot niets leidde. Aan de andere kant kreeg Den Bosch de strafcorner toegekend, maar ook de variant mislukte volledig en leidde bovendien een counter in voor Amsterdam. De bal van Veen scheerde voorlangs. De echte climax werd twee minuten voor het einde bereikt toen Veen werd neergehaald binnen de cirkel: een strafbal voor Amsterdam tot gevolg, na een tevergeefse oproep aan de videoscheidsrechter. Eva de Goede bleef rustig en tikte de winnende 2-1 binnen. Amsterdam wint in eigen huis van Den Bosch, dat nu aan de Oosterplas twee dagen op rij moet winnen om de titel binnen te slepen. De return wordt aanstaande zaterdag om 12.30 afgewerkt aan de Oosterplas.

 

Reageer