Round-up WK Zaal (D): Oranjedames naar kwartfinales – Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up WK Zaal (D): Oranjedames naar kwartfinales

De Oranjedames hebben zich op de tweede speeldag van het WK Zaal in Berlijn verzekerd van een plaats in de kwartfinales. In de Max-Schmeling-Halle schaarde de titelverdediger zich bij de laatste acht door donderdag Wit-Rusland met 4-1 te verslaan. Later op de dag wonnen de Oranjedames ook van Polen. Het werd 4-3.

Poule A

Niet alleen Nederland weet zich al verzekerd van een plek in de kwartfinales. Ook Wit-Rusland plaatste zich op de tweede speeldag voor de knock-outfase. Na de 4-1 nederlaag tegen Nederland werd een plek bij de laatste acht veiliggesteld met een 8-0 zege op Kazachstan.

Met deze nederlaag is Kazachstan uitgeschakeld. De ploeg is na vier wedstrijden nog altijd puntloos. Zwitserland dat van de vijfde naar de derde plek steeg, de Verenigde Staten en Polen, dat zakte van drie naar vijf, maken nog kans op een plaats in de kwartfinales.

Wit-Rusland – Nederland 1-4 (1-1)

Oranje en Wit-Rusland troffen elkaar vorige maand tijdens het EK ook al. Toen was de ploeg van Marieke Dijkstra in de poule met 7-2 te sterk. Dit keer hadden de Oranjedames meer moeite met de formatie van Herman Kruis.

Bij rust was de stand 1-1 na de openingstreffer van Lieke van Wijk uit een strafcorner en de gelijkmaker van Natassia Syrayezhka. Drie minuten na rust zette Pien van Nes eveneens uit een corner Oranje opnieuw op voorsprong.

Beslissing

Het bleef daarna lang spannend totdat Donja Zwinkels hard onderuit werd gehaald door keepster Maryna Navitskaya. Lieke van Wijk bleef vervolgens koelbloedig en benutte de strafbal. Een minuut later maakte Zwinkels er zelf nog 4-1 van.

8.Lieke van Wijk 0-1 (sc)
13.Natassia Syrayezhka 1-1
23.Pien van Nes 1-2 (sc)
39.Lieke van Wijk 1-3 (sb)
40.Donja Zwinkels 1-4

Opstelling: Alexandra Heerbaart (K), Kiki van Wijk, Gabrielle Mosch, Marijn Veen, Pien van Nes, Elin van Erk.
Wissels: Lieke van Wijk, Donja Zwinkels, Mila Muyselaar, Fabienne Roosen, Noor de Baat, Karlijn Adank (K).

Polen – Nederland 3-4 (1-2)

Net als Wit-Rusland trof Nederland Polen ook vorige maand op het EK. De reprise van de EK-finale van twee jaar daarvoor werd met 4-1 gewonnen door Oranje. Ook dit keer stapte Nederland als winnaar van het veld, maar het verschil was aanmerkelijk kleiner: 4-3.

Nederland kwam al in de tweede minuut op achterstand. Een schot van Amelia Katerla werd gekeerd door Alexandra Haarbaart, maar leverde Polen wel meteen een strafcorner op. Marlena Rybacha puhste de bal in het dak van het doel, nadat Nederland een verdediger was kwijtgeraakt omdat er te vroeg werd uitgelopen.

Zwinkels dichtbij gelijkmaker

Donja Zwinkels was dichtbij de gelijkmaker. Ze schoof de bal langs keepster Dominika Nowicka, maar Rybacha hield de bal uit het doel.

Halverwege de eerste helft haalde Marijn Veen een corner, die in de bovenhoek werd gepusht door Lieke van Wijk. Daarna was Veen het eindstation van een Nederlandse aanval. Haar inzet werd gekeerd door Nowicka. Vlak voor rust viel de tweede treffer alsnog. Fabienne Roosen versierde een corner, die door Mila Muyselaar werd benut.

Tweede helft

In de tweede helft vergrootte Kiki van Wijk de voorsprong van de Oranjedames. Na een mooie combinatie kwam de bal bij de vrijstaande Kampong-speelster terecht en ze plaatste de bal over keepster Nowicka in het dak van het doel.

Even later stond Van Wijk opnieuw vrij voor Nowicka. Haar inzet werd gekeerd waarna de bal op het oog van Van Wijk kwam. De rest van het duel zat de international aan de kant met een ijszak op haar oog.

Goals uit strafcorner

Polen kwam terug in de wedstrijd. Het was opnieuw Rybacha die uit een strafcorner trefzeker was. Vijf minuten later kreeg Oranje de derde corner. Nadat de Polen tot twee keer toe te vroeg waren uitgelopen maakte Pien van Nes er 4-2 van.

Polen wisselde de keepster voor een extra veldspeelster. Het offensief leverde in de slotminuut nogmaals een corner op. Rybacha stelde zich opnieuw op aan de kop van de cirkel en maakte haar derde treffer. Met nog twintig seconden op de klok ontbrak het Polen vervolgens aan tijd om de gelijkmaker te produceren.

2.Marlena Rybacha 1-0 (sc)
9.Lieke van Wijk 1-1 (sc)
20.Mila Muyselaar 1-2 (sc)
22.Kiki van Wijk 1-3
31.Marlena Rybacha 2-3 (sc)
36.Pien van Nes 2-4 (sc)
40.Marlena Rybacha 3-4 (sc)

Opstelling: Alexandra Heerbaart (K), Kiki van Wijk, Gabrielle Mosch, Fabienne Roosen, Marijn Veen, Pien van Nes.
Wissels: Lieke van Wijk, Donja Zwinkels, Mila Muyselaar, Noor de Baat, Elin van Erk, Karlijn Adank.

Verenigde Staten – Kazachstan 7-2 (3-0)

Zwitserland – Polen 3-1 (1-0)

Verenigde Staten – Zwitserland 1-3 (0-1)

Kazachstan – Wit-Rusland 0-8 (0-4)

Stand poule A:

Pos. Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Saldo Punten
1 Nederland* 4 4 0 0 20 6 +14 12
2 Wit-Rusland* 4 3 0 1 18 6 +12 9
3 Zwitserland 4 2 0 2 9 12 -3 6
4 Verenigde Staten 4 1 1 2 10 10 0 4
5 Polen 4 1 1 2 9 9 0 4
6 Kazachstan 4 0 0 4 3 26 -23 0

* naar kwartfinales

Poule B

Duitsland verzekerde zich net als de Oranjedames al na de eerste wedstrijd van de dag voor de kwartfinales. De Europees kampioen kende geen genade met Oekraïne. In het tweede duel was de Duitse ploeg maar nipt te sterk voor Tsjechië, de nummer vier van het afgelopen EK.

Australië steeg mede door de twee nederlagen van Oekraïne van de vierde naar de tweede plaats. Dankzij een gelijkspel tegen Namibië en winst op Rusland is Australië bijna zeker van de kwartfinales. De ploeg speelt vrijdag tegen Duitsland. Bij verlies van Australië zou Namibië met zeer ruime cijfers moeten winnen van Rusland om de Australische ploeg nog uit de kwartfinales te houden. Ook Tsjechië en Oekraïne maken nog kans op de laatste acht. Rusland is met vier nederlagen uitgeschakeld.

Rusland – Tsjechië 1-3 (0-2)

Oekraïne – Duitsland 0-6 (0-2)

Australië – Namibië 3-3 (1-1)

Australië – Rusland 2-1 (1-1)

Tsjechië – Duitsland 1-2 (0-1)

Namibië – Oekraïne 3-2 (1-0)

Stand poule B:

Pos. Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Saldo Punten
1 Duitsland* 4 4 0 0 28 2 +26 12
2 Australië 4 2 1 1 10 9 +1 7
3 Tsjechië 4 2 0 2 11 7 +4 6
4 Oekraïne 4 2 0 2 12 16 -4 6
5 Namibië 4 1 1 2 8 23 -15 4
6 Rusland 4 0 0 4 7 19 -12 0

* naar kwartfinales

Programma Vrijdag 9 februari:
13:00 uur: Nederland – Verenigde Staten Poule A *
13:15 uur: Oekraïne – Tsjechië Poule B
14:10 uur: Namibië – Rusland Poule B
14:25 uur: Kazachstan – Zwitserland Poule A
15:20 uur: Duitsland – Australië Poule B
15:35 uur: Wit-Rusland – Polen Poule A
* Live te bekijken via het YouTube-kanaal van de FIH

Comments (1)

  1. Mogen teams bij blessures nieuwe speelster oproepen tijdens het WK?

Leave a Reply

uil:home-alt Home uil:newspaper Nieuws uil:schedule copy Programma ♀ uil:schedule copy Programma ♂