Sander Baart: ‘Blij om hier weer te zijn’

“Ik ben blij om hier weer te zijn.” Aan het woord is Sander Baart. De middenvelder keerde vrijdag terug in Eindhoven. Met zijn club Real Club de Polo bereikte Baart de kwartfinales van de EHL na een ruime zege (6-0) op WKS Grunwald Poznan uit Polen. Afgelopen zomer nam de international afscheid van Oranje Zwart. Hij vertrok naar Antwerpen maar belandde uiteindelijk in Spanje.

“Het is een superleuk team”, begint Baart over Real Club de Polo. “Elke week hebben we trainingen op niveau en dat is belangrijk. De competitie is een klein beetje zwakker. Het is niet altijd even leuk om te spelen, maar dat wist ik op voorhand. Nu komen de leuke wedstrijden eraan. Hier hebben we het hele seizoen naar uitgekeken.”

Eerste stap richting Final Four

De EHL is belangrijk voor de Spanjaarden. Met onder meer de gouden Argentijnen Luca Vila en Matias Rey in de gelederen hoopt de ploeg zich te kunnen kwalificeren voor de Final Four. De eerste stap werd vrijdag gezet. Het Poolse Grunwald Poznan werd uiteindelijk simpel aan de kant gezet: 6-0.

Real Club de Polo kwam snel op 1-0. Een voorsprong die pas in de tweede helft werd uitgebouwd naar een half dozijn treffers. “De eerste helft was moeizaam”, blikt Baart terug op het duel. “We wisten dat ze heel laag zouden gaan spelen in de verdediging. Het is lekker als je heel snel scoort, maar toch voelde die 1-0 niet helemaal veilig in de rust.”

Moeilijk in beginfase

“Ik denk dat we de eerste helft niet heel veel gecreëerd hebben eigenlijk. We kwamen er echt moeilijk doorheen”, gaat Baart verder. “Gelukkig kwamen we in de tweede helft goed uit de startblokken. Dan scoor je snel twee goals achter elkaar. In de tweede helft zie je dat ze vermoeider geraken. Het is ook een ouder team en dan zie je ze een beetje breken. De ruimtes komen en kunnen we meer ons eigen spel spelen.”

Met de overwinning drong Real Club de Polo door tot de kwartfinales van de EHL. Hierin treft de ploeg zondag Rot Weiss Köln, dat titelverdediger Kampong velde met 2-1.

Niet verder in Spanje

Met kansen in het Europese clubtoernooi en de play-offs om de Spaanse landstitel in het verschiet kan Baart zijn seizoen in Spanje in stijl afsluiten, want zo zegt hij: “Ik kan je nu al verklappen: ik ga niet in Spanje verder. Het was voor een jaartje en het was ook niet de bedoeling dit jaar.”

“Ik heb altijd al een jaartje in Spanje willen hockeyen. Wie niet?”, zegt Baart, “en ik ben blij dat het toch nog op deze manier gebeurd is. Ik ben dankbaar dat ik dit heb mee kunnen maken, maar niet langer dan een jaar. Mijn vrouw mis ik, die woont gewoon nog in Antwerpen. Het is een zwaar en moeilijk jaar geweest.”

Reageer