Schuurman: “Proberen mezelf in beeld te spelen bij de bondscoach”


Glenn Schuurman speelt inmiddels alweer vier jaar op het hoogste niveau. Deze zomer nam hij met een zilveren plak afscheid van het Jong Oranje waar hij tijdens het EK werd uitgeroepen tot beste speler. De middenvelder is ondertussen druk bezig met zijn stage bij Sponsorvision en traint weer keihard met Bloemendaal voor de landstitel.
Afgelopen zomer
De zomer was teleurstellend: “We speelden op eigen veld, in eigen land en we hadden alle vertrouwen om te winnen. Het was een relatief jong team en we zijn ontzettend gegroeid tijdens het toernooi. Het is jammer dat we dan de finale tegen België verliezen.” Voor Schuurman zelf was het wel een mooi afscheid van het internationale jeugdhockey: “Het was heel fijn om in dit team te hockeyen. Iedereen werkte hard voor elkaar en we konden goed met elkaar overweg. Daardoor zat ik lekker in mijn vel en ja, dan kan je zelf soms wat meer laten zien”, zegt de beste speler van het afgelopen EK onder 21.
Strafcornerkanon
Schuurman viel niet alleen op door zijn goede hockey, hij stond opeens op de kop van de cirkel met de strafcorners: “Het EK kwam in zicht en ik bedacht me eigenlijk dat we geen corner hadden. Ik ben een half jaar voor het EK begonnen met trainen. Het voornaamste wat ik heb getraind is de techniek van de sleeppush.” Bij Bloemendaal gaat hij door met het trainen van de corner: “Ik denk dat er veel potentie in zit. Ik was eerst eigenlijk nooit onderdeel van de strafcornertrainingen, nu mag ik daar ook bij staan. De coach wilt ook graag dat ik de sleeppush blijf trainen en uiteindelijk wil ik de eerste pusher worden.”
Ambities
Op ’t Kopje loopt sinds dit seizoen een nieuwe coach rond: Russel Garcia. De eerste indruk is zeer positief: “Het is een relaxte en rustige man, ondertussen staan we op trainingen wel keihard te trainen. Op tactisch gebied kunnen we heel veel leren van Garcia door zijn ervaring in Duitsland. De combinatie van het harde trainen en dat we veel van hem kunnen leren is een goede.” Persoonlijk wilt de 21-jarige op clubniveau een vaste waarde worden voor Bloemendaal. “De tijd als jeugdinternational is voorbij dus dan denk je automatisch als eerste aan het Nederlands elftal. Ik wil me eerst gaan richten op Bloemendaal, als ik daar een vaste waarde voor het team ben, dan hoop ik me ook in beeld bij de bondscoach te hebben gespeeld. Uiteindelijk ligt de keuze namelijk bij de bondscoach.”
Amsterdam
Inmiddels woont Schuurman al vier jaar in Amsterdam. Afgelopen weekend is hij ook verhuisd en woont nu samen met hockeyvrienden Roel Bovendeert (Bloemendaal), Nadiem der Weduwen (HIC) en Floris van Son (HIC). Het lijkt toch lastig als je zulke ambities hebt om de verleiding van het uitgaans- en studentenleven in Amsterdam te moeten weerstaan: “Nee hoor, dat is geen probleem. Ik kan het goed combineren, ik weet wanneer ik m’n lichaam rust moet geven, je moet daarin een goede balans vinden en die heb ik wel gevonden.”
Allereerst wilt Schuurman zich met zijn team gaan richten op de play-offs. Het uiteindelijke doel is natuurlijk kampioen worden. Het traject richting de play-offs is afgelopen zondag begonnen met een goede overwinning op Rotterdam en het gaat komende zondag verder tegen Den Bosch. Zie hieronder zijn voorspellingen.
Voordaan-HGC: “1-3: Voordaan heeft de eerste klap al gehad en HGC heeft goed ingekocht met bijvoorbeeld Rik van Kan”
Kampong-Amsterdam: “2-2: zeer gelijkwaardig duel, een echte topper”
Pinoké-SCHC: “4-1: Pinoké heeft een sterk team en Stichtse heeft veel nieuwe spelers, corner geeft de doorslag”
Oranje Zwart-Schaerweijde: “3-0: OZ uit, altijd lastig”
Den Bosch-Bloemendaal: “1-3: bekend terrein voor Jong Oranje spelers. Sleepje? Zit er dik in!”
Rotterdam-Laren: “3-2: R’dam is thuis heel sterk.”

Comments (8)

 1. Nog even geduld. Schuurman is een prima speler met een uitstekende instelling. Als je de beste speler van het ek bent (o21) zegt dat wel wat. Jammer dat Bloemendaal niet meer van dat soort jeugdige toppers heeft vastgelegd voor de toekomst (afgezien van Bovendeert en van Puffelen). Ben ook benieuwd naar de ontwikkeling van Vos, Martens en van Doorn. Kunnen zij volwaardige top hoofdklassespelers worden?

 2. Deze jongen komt er wel. Beide benen op de grond en hij werkt er keihard voor. Een voorbeeld voor andere talenten.

 3. “Daardoor zat ik lekker in me vel”.
  Jammer, in het overigens leuke stukje.

 4. Triest Bas!!!! Wat een oud zeer.

 5. Jan Diederik

  @hockeyfan, ik kan me hier wel vinden in de reactie van Bas…

 6. Hi Pieter,
  Martens is inmiddels al vertrokken bij Bloemendaal.
  De jeugdige toppers zijn Pelle Vos, Thomas van Doorn, Max Vergnes, Jord Beekmans en Barend Boelaars.
  Ik denk dat 3 van de 5 het zeker kunnen gaan halen.
  Onder het nieuwe beleid van Garcia is het geweldig om te zien dat wanneer je bij de “16” zit je ook daadwerkelijk evenveel speelt als iedereen.
  Goed voor de ervaring voor de jonge jongens en de enige kans om daadwerkelijk door te groeien tot volwaardig hoofdklassespeler.

 7. maak natuurlijk een foutje, Martens is niet vertrokken, was even in de war met Koopman.

 8. @mus, klopt inderdaad, Koopman is terug naar Bennebroek en van Hooydonk naar HBS (traint nog wel mee met Bloemendaal). Vos, Martens, van Doorn en van Wal zijn de jeugdspelers die ook daadwerkerlijk mogen spelen dit jaar, de overige jeugdspelers mogen alleen meetrainen.

Reageer