Smolenaars: "Voorlopig niet meer op 't Kopje"

Dave Smolenaars vindt het nog steeds lastig te plaatsen waarom hij vlak voor de play-offs het veld moest ruimen bij de hockeymannen Bloemendaal. Dat zei de coach zondag in de uitzending van Noord-Holland Sport.
“Het is lastig te plaatsen, omdat we wel de doelstelling hebben behaald. Dat was play-offs halen en als ik dan niet door mag op het moment dat we daaraan beginnen, begrijp ik dat niet”, aldus Smolenaars. Volgens de coach, die al vanaf zijn vijftiende op Bloemendaal komt, was de samenwerking tussen begeleiding en spelersgroep prima. “Het ontwikkelen van de ploeg en het groeien van spelers was een belangrijke taak. Zeker ook omdat een aantal belangrijke spelers wegvielen.”
Ondanks het bereiken van de doelstelling werd Smolenaars vlak voor de eerste play-off wedstrijd op straat gezet door z’n geliefde “cluppie”. Nota bene goede vriend Floris Jan Bovelander werd aangesteld als interim-coach van ‘de mussen’ en daar had Smolenaars best moeite mee: “Ja zo kan je dat wel zeggen. We hebben een scherp telefoongesprek gehad, maar dat mag als vrienden. Toch heeft de beslissing van de club me veel gedaan, dus voorlopig kom ik even niet op ’t Kopje.”
De oud-international was inderdaad niet gaan kijken naar de play-offwedstrijden van Bloemendaal, maar pakte weer eens z’n eigen stick op om te hockeyen bij Bennebroek. Terwijl Smolenaars een wedstrijd speelde met z’n oude club, plaatste zijn oude werkgever zich voor de EHL. Het was een klein succes na een tumultueus einde van het seizoen, waarin Bloemendaal voor het eerst in acht jaar niet de finale om de landstitel haalde. Het wegsturen van Smolenaars sorteerde dus niet het gewenste effect. Volgens Smolenaars is een schokeffect op zo’n korte termijn ook niet mogelijk: “Het zal best wel eens goed uitpakken, maar niet voor zo’n korte periode. Daar geloof ik niet in.”
De toekomst van de coach is nog onzeker. “Er speelt nu nog niks, maar waar een deur dichtgaat, gaat ergens anders weer een deur open. Of dat mannen of vrouwen zijn en op wat voor niveau dan ook, hockey is m’n leven dus ik ga gewoon op zoek naar een nieuwe uitdaging.”
Bron: rtvnh.nl

Comments (18)

 1. Regio den haag heeft genoeg in de 1ste klasse?

 2. Floppieenteun

  De beleidsbepalers, spelers en staf zouden er goed aan doen om de situatie weer te normaliseren. Smolenaars heeft hart voor de club en ook een belangrijke prijs met de club gehaald. Hoop ook dat Smolenaars begrijpt dat dit bij topsport hoort, hoe vervelend het ook is. Smolenaars moest werken met de minste selectie in jaren. Bij het bekend maken van de selectie had hij moeten ingrijpen, zichzelf moeten indekken door te zeggen dat het met deze selctie niet vanzelfsprekend is om de EHL te winnen en kampioen te worden, dat is bij Bloemendaal namelijk het verwachtingspatroon. Niet een playoff plaats halen. Met een topkeeper en slechts twee absolute topverdedigers ( Jenniskens en W. Jolie) word je dat niet (en volgend jaar al helemaal niet). Het spel was, met uitzonderingen, minder en wisselvalliger dan in voorgaande jaren. Ook werd er nooit iets veranderd aan het elftal en werden spelers niet ter verantwoording geroepen ( Bovelander deed dat gelijk in z´n eerste wedstrijd wel). Triest dieptepunt was de laatste competitiewedstrijd, uit tegen Kampong. Begrijpelijk dat het bestuur dan ingrijpt en probeert een schokeffect teweeg te brengen. Denk ook met succes, gezien het behaalde EHL ticket. Gezien de ontwikkelingen bij andere clubs, o.a. Kampong en OZ, zal er bij Bloemendaal een en ander moeten gebeuren om volgend jaar serieus mee te doen, hoop dat de beleidsbepalers dat ook beseffen en slagvaardig zullen handelen. Met twee absolute topspelers erbij kan je volgend jaar titelkandidaat no 1 zijn, de andere kant van het verhaal.

 3. @floppieteun, wat bazel je nou zijn louter ned elftalspelers of jong oranje spelers, als je daarmee geen ehl ticket kan halen.

 4. Floppieenteun

  Mee eens, alleen moet je ze dan wel opstellen. En niet elke week twee verdedigers laten spelen die juist in geen vertegenwoordigend elftal actief zijn. Je systeem veranderen (van 4 naar 3 verdedigers) of een middenvelder omturnen tot verdediger had een oplossing kunnen zijn. Bovelander heeft dat gelijk doorgevoerd (Van Puffelen en Schuurman), en met succes.

 5. Floppieenteun

  Bedoel ook niet dat Bloemendaal geen goede selectie heeft, de selectie is fantastisch, alleen in mijn ogen niet voldoende in balans (verdediging).

 6. Nou ja, ga er maar staan en volg de immens populair Max Caldas maar op. Dave is een vakman, daar is geen twijfel over. Maar zijn uitstraling zat hem in de weg. Caldas kon de ploeg met 2 woorden op scherp zetten, als Dave de boel probeerde te motiveren had dat minder impact.
  Alle respect voor Dave dat hij de uitdaging is aangegaan en de verwende ploeg overnam. Minder respect voor de bestuursleden die hem op een zijspoor hebben gezet.

 7. @Floppieenteun, twee absolute topverdedigers, Jenniskens en Jolie??? omdat het internationals zijn???. Joh, doe je ogen open en kijk eens verder dan Bloemendaal!!!Kijk naar een Sander de Wijn van Kampong, Balkenstein van OZ en zo lopen er nog vele rond. Jolie nu weer wat beter maar maakt in belangrijke wedstrijden niet het verschil. Zodra de stress op komt lopot hij alleen maar te schreeuwen. Jenniskens op dit moment uit vorm. Clubliefde OK maar ogen wel goed open houden.

 8. Oh ja joh?!

  @floppieenteun, stond Van Puffelen daar al niet onder Smolenaars?!?!

 9. Floppieenteun

  @hockey; zou die verdediging wel willen hebben; Jenniskens, W. Jolie, Balkestein, De Wijn, O. Meijer en Van Doorn.

 10. @floppieenteun. Laren dames dacht ook een kampioenploeg gekocht te hebben. we weten allemaal hoe het afgelopen is.

 11. @floppie, wat jullie bij Bl’daal niet beseffen is dat ze al die jaren kampioen zijn geworden door buitenlandse toppers ism Teun. Jongens als Jolie, Brouwer, Meijer, Jenniskens, Kessing, Hofman, maken gewoon niet het verschil. Ik voorspel een sterk dalende lijn voor Bl’daal de komende jaren, aangezien echte toppers niet meer voor Bl’daal kiezen, aantrekkingskracht is er niet meer, Teun wordt steeds minder en gaat stoppen. Kampong, OZ en Amsterdam gaan de dienst uit maken komende jaren,Bl’daal haakt wellicht nog beetje aan, maar niet genoeg.

 12. @Frank, daar kon je wel eens gelijk in krijgen. Zeker als ik lees dat Verhees alleen maar bepaalde spelers wil hebben waar ze nu mee bezig zijn en anders houden ze het zo??? Nou, dan wordt het geen play-offs komend jaar, je had al lang meerdere ijzers in het vuur moeten hebben want zo goed was Bloemendaal niet het afgelopen jaar.

 13. Floppieenteun

  @Frank, hoop uiteraard niet dat je gelijk krijgt als Bloemendaal fan. Vind de spelers die je opnoemt wel spelers die het verschil maken, samen met Van Puffelen en Stockmann. Probleem is dat er momenteel veel andere clubs zijn die ook zo´n vergelijkbare groep spelers hebben en die bovendien allemaal over een topcorner beschikken, leuk voor de competitie, maar minder voor de titel aspiraties van Bloemendaal. Je moet je dus onderscheiden, en nog betere spelers halen dan b.v. een Kemperman, De Wijn, Freixa en Reid-Ross (als je ze niet in je jeugd heb lopen, want dat is een nog betere oplossing). Denk dat Bloemendaal er daar maar twee van nodig heeft, dan zijn ze al een heel eind. Wordt natuurlijk wel een hele klus, en inderdaad alleen toppers. Tweede rangs buitenlanders moet je niet willen, dan nog liever eigen jeugd laten doorstromen. Hockey; snap dat verhaal ook niet zo. Kan zelf voldoende spelers opnoemen waarmee Bloemendaal volgend jaar favoriet is, als ze er twee van halen (Fuerste, Jackson, Ockenden, Wess etc.)Vind het ook on Bloemendaals om daar zo lang mee te wachten, had al geregeld moeten zijn. De meeste spelers willen immers zekerheid hebben voor ze aan de OS beginnen. Als Bloemendaal niets doet haken ze inderdaad af en wordt een play-off plaats lastig.

 14. @dehaas, de dames van Laren zijn al jaren bijelkaar en alleen Miek van Geenhuizen is teruggekomen afgelopen seizoen dus slaat nergens op wat je zegt.

 15. Smolenaars heeft een jaar lang kunnen teren op het werk van Max Caldas en nog van Michel vd Heuvel.
  Daarna moest hij het zelf gaan doen. Dat is hem niet gelukt, hij was gewoon niet de juiste persoon voor de club.
  Zal vast een ontzettend goede trainer/coach zijn, maar uitstraling 0,0.
  Een coach zonder uitstraling op zo’n groep zetten heeft geen zin, zulke spelers moeten constant geprikkeld worden door een actieve coach.
  Ik denk dat Smolenaars met zijn kennis de ideale assistent is, geen hoofdcoach!!
  Daarnaast altijd knap dat mensen het bestuur de schuld geven.
  Als je binnen topsport niet presteert als coach moet je er uit, dat zie je overal. Het is altijd een ongelukkig moment, en nooit leuk..maar wel nodig..
  De eerste Wenger/Ferguson in het hockey moet ik nog vinden

 16. Bonnet begint aan zijn 5e jaar als coach bij Pinoké. dat is al lang in de hockey wereld. maar het kan dus wel.

 17. Het zal mij weinig verbazen als Bonnet zijn carrière bij de KNHB voortzet. Caldas naar de heren, Bonnet verder met de dames. Absolute topcoach, internationaal ervaren en succesvol, gaan we nog veel plezier van beleven.
  Bloemendaal heeft het zichzelf onnodig moeilijk gemaakt. Wie durft daar de handschoen nog op te pakken?

 18. paul revinghton naar t kopje?

Reageer