Spits: “Annan gaat vol voor de aanval”


Onder leiding van de nieuwe coach Alyson Annan wonnen de hockeysters van Amsterdam gisteren hun derde wedstrijd op rij. In het Amsterdamse Bos werd buurman Hurley met 3-1 verslagen.
Alyson Annan is geen onbekende in het Amsterdamse Bos. De voormalige Australische hockeyinternational is getrouwd met ex-international Carole Thate en woont vlak bij hockeyclub Amsterdam. Vorig seizoen werd Annan als assistent van Taco van den Honert met het eerste mannenteam nog landskampioen.
Nieuwe coach

Terwijl de Amsterdamse mannen zonder Annan hun eerste twee wedstrijden verloren, lijkt de komst van de nieuwe coach bij de vrouwen vooralsnog goed uit te pakken. Ellen Hoog kent haar al jaren. De voormalige beste speelster ter wereld was in een ver verleden bij het Nederlands jeugd al haar trainer.
„Ze is heel spontaan en zorgt er voor dat we niet alleen hard werken, maar ook plezier hebben”, zegt Hoog. „En ze wil heel aanvallend hockey spelen.”
Volgens Annan is het vanzelfsprekend dat ze vol voor de aanval kiest. „We hebben met Ellen Hoog, Kitty van Male en Kelly Jonker voorin en Eva de Goede op het middenveld zo veel snelheid in het team. Daar moet je gebruik van maken.”
Tactiek

De aanvallende tactiek leverde voor rust wat kansen op voor de thuisclub. Maar het was Hurley dat na 21 minuten verrassend een 0-1 voorsprong nam. Stephanie van der Raad stuitte na een fraaie actie eerst nog op keepster Anne Veenendaal. Carlijn Welten benutte vervolgens de rebound van de kop van de cirkel.
Welten speelde vorig seizoen nog voor topclub Laren, maar heeft vanwege haar studie medicijnen gekozen voor het op papier mindere Hurley. Dan kan ze namelijk op de fiets naar de training en hoeft ze wat minder te trainen.
De ex-international gaat in oktober wel met haar jaarclub op reis waardoor Hurley haar vier wedstrijden moet missen. „Dat wisten we van tevoren”, zei haar coach Rick Mathijssen gisteren. „Dat vind ik dan ook niet zo erg. Ondertussen is Carlijn een enorme aanwinst. Dat merk je aan alles.”
Matig

Na de verrassende 0-1 stelde het aanvankelijk matig spelende Amsterdam nog voor rust orde op zaken. Kitty van Male zorgde voor de gelijkmaker en Rachell Taekema, de Engelse vrouw van Taeke, tekende voor de 2-1 ruststand.
Het jonge Hurley speelde gisteravond zeker niet onaardig tegen het op papier sterkere Amsterdam. Maar in de tweede helft gaf het klassenverschil toch de doorslag. International Kelly Jonker tekende tien minuten na rust met een intikkertje voor de 3-1.
Ondertussen kreeg Hurley ook wel een paar kansen. Maar de pas zeventienjarige Veenendaal deed haar werk in het doel uitstekend. „Leeftijd is voor mij geen issue”, zei Annan. „Veenendaal behoort in potentie tot de beste keepster van Nederland.”
Over de wedstrijd had Annan gemengde gevoelens. „In de eerste helft was het zeer slecht en speelden ze te afwachtend en energieloos. In de rust ben ik na een korte bespreking weg gelopen en moesten ze zelf maar met een oplossing komen. Dat hebben ze gelukkig goed opgepakt. In de tweede helft kwam de aanvallende tactiek er veel beter uit.”
Bron: Spits/Jan Balk
Foto: Roel Ubels

Reageer