Spits: "Hockeyplak met België in Rio mogelijk"

Als nieuwe bondscoach van de Belgische hockeymannen heeft Marc Lammers de lat hoog gelegd. De succescoach, die met het Nederlands vrouwenhockeyelftal in Peking olympisch goud won, wil in Rio de Janeiro een medaille halen.

Nederland telt ongeveer 250.000 hockeyers en dat zijn er meer dan acht keer zo veel als de 30.000 hockeyende Belgen. „Dat verschil in aantal zegt niet zo veel”, laat Jacques Brinkman vandaag in dagblad Sp!ts optekenen. De voormalige recordinternational was twee seizoenen geleden nog even clubcoach in België en volgt het internationale hockey als analyticus op de voet.

Wereldtop
„In Spanje, dat ook tot de wereldtop behoort, heb je maar 10.000 hockeyers. Het gaat om de kwaliteit; de spelers die echt voor de top gaan. Dat zijn er niet zo veel minder dan in Nederland. België is in Londen niet voor niets vijfde geworden tijdens de Spelen. Een plak halen in Rio is reëel. Daarom stapt Marc er natuurlijk ook in.”

De Nederlandse hockeycoach Norbert Nederlof, die in het verleden clubcoach was bij het Belgische Leuven, gelooft eveneens in de potentie van de Belgen. „Er lopen tegenwoordig veel goede buitenlandse hockeyers rond in de Belgische competitie”, zegt de hockeycoach. „Die zorgen er voor dat het niveau van de Belgische spelers omhoog gaat.”

 

Schaduw
Ook met de Belgische nationale jeugdteams zit het volgens Nederlof wel goed. „Er zijn zelfs jeugdteams de laatste jaren Europees kampioen geworden. Er komt dus een goede lichting aan. België stond altijd in de schaduw van Nederland, Duitsland, Spanje en Engeland. Omdat ze niet gewend zijn om grote prijzen te pakken, is de honger extra groot.”

De Zuid-Afrikaan Giles Bonnet was van 2000 tot en met 2007 bondscoach van de Belgische mannen. „In 2014 kunnen ze tijdens het WK in Den Haag al voor een verrassing zorgen”, zegt de huidige mannencoach van Pinoké. „De structuur bij de bond is goed en de nationale teams draaien bijna een fulltime programma.”

Succes
Lammers wordt bij België geassisteerd door ex-international Jeroen Delmee en Philippe Goldberg, die als coach van diverse Belgische nationale jeugdteams veel succes heeft gehad. Terwijl Paul van Ass als bondscoach van de Nederlandse mannen zijn begeleidingsteam nog moet samenstellen en er momenteel niets gebeurt rond Oranje, zijn de Belgen zo vlak na de Spelen al weer drie weken aan het trainen.

International Robert van der Horst vindt het niet vanzelfsprekend dat Lammers België daadwerkelijk naar de wereldtop kan brengen. „Het is natuurlijk geen ABC’tje. De wereldtop is met Australië, Duitsland, Spanje, Engeland, Korea, Nieuw-Zeeland en Nederland ongelooflijk breed. Maar het is duidelijk dat België de laatste tijd heel inspirerend bezig is. Wij hadden het op de Spelen ook moeilijk met hen en verloren zelfs van België tijdens de voorbereiding.”

Lammers, die vanavond al aanwezig is tijdens de training van de Belgen, gelooft zelf natuurlijk heilig in het slagen van zijn doelstelling en liet eind vorig seizoen nog maar eens zien waartoe hij in staat kan zijn door zijn club Den Bosch als ad interim coach te behoeden voor degradatie. Begin december wordt de Champions Trophy in Melbourne de eerste klus van de Brabander.

Bron: Spits/Jan Balk

Reageer