Spits: "KNHB baalt van hockeysoap" – Hoofdklasse Hockey Nederland

Spits: "KNHB baalt van hockeysoap"

Hoewel de hoofdklasse pas over twee weken van start gaat, is het nu al reuze spannend in het hockeywereldje. Dat komt omdat Den Bosch vorig seizoen ten onrechte drie punten in mindering heeft gekregen.
Uitgesteld
De KNHB heeft zichzelf aardig in de vingers gesneden door vorig seizoen een straf uit te delen terwijl ze dat volgens de rechter helemaal niet hadden mogen doen. Vanwege de uitspraak in het voordeel van Den Bosch claimt overgangsklasser Tilburg nu een plek in de hoofdklasse.
De hockeybond zit enorm met de ingewikkelde zaak in zijn maag. Daarom werd de eerste competitiewedstrijd van de Tilburgse mannen tegen Victoria, die afgelopen zondag in de overgangsklasse al op het programma stond, uitgesteld.
Straf
Hoe zat het ook al weer? Vorig seizoen stelde Den Bosch op 2 oktober 2011 de Zuid-Afrikaanse keeper Jacques Leroux op tijdens een competitiewedstrijd tegen Bloemendaal. De club beschikte over de noodzakelijke verblijfs- en tewerkstellingsvergunning voor de betreffende doelman, maar had deze papieren niet naar de hockeybond gestuurd.
De KNHB gaf hierdoor Den Bosch, dat het bewuste duel tegen Bloemendaal overigens met 7-3 had verloren, drie punten in mindering omdat deze straf met de clubs zou zijn afgesproken. De gestrafte club stapte vervolgens naar de rechter en werd afgelopen woensdag uiteindelijk in het gelijk gesteld.
Nacompetitie
Den Bosch eindigde vorig seizoen in de hoofdklasse op de tiende plek en moest daarom play-outs spelen tegen Tilburg, dat zich in de overgangsklasse had geplaatst voor deze nacompetitie. De formatie van ad interim coach Marc Lammers klopte de Tilburgse mannen in een best-of-three serie.
Met de drie punten er bij zou Den Bosch zich vorig seizoen als negende direct hebben gehandhaafd op het hoogste niveau terwijl SCHC na de uitspraak van de rechter de nummer tien is geworden. Tilburg redeneert nu dat ze vorig seizoen in de nacompetitie dus eigenlijk tegen Stichtsche hadden moeten spelen.
Beslissing
Tilburg wil dan ook alsnog een best-of-three serie spelen tegen SCHC of als dertiende club aan de hoofdklasse toegevoegd worden. „Wij hebben vorig seizoen tegen de verkeerde tegenstander gespeeld”, zegt Tilburg-voorzitter Jan Boelhouwer. „Dus hebben we niet de maximale kans gehad om te kunnen promoveren.”
Gisteren werd er uiteraard druk overlegd tussen de KNHB en Tilburg. De hockeybond heeft de club mondeling laten weten dat het reglement niet voorziet in deze bijzondere omstandigheden. Daarom zou het bestuur van de KNHB in deze zaak een beslissing moeten nemen.
Beroep
„Het bestuur van de KNHB heeft voorgesteld dat we als dertiende club mee kunnen doen aan de hoofdklasse”, zei Boelhouwer gisteravond. „Maar ondertussen willen ze in beroep gaan tegen Den Bosch om er voor te zorgen dat die club alsnog drie punten in mindering krijgt. En als ze dat beroep winnen, zouden wij halverwege de competitie uit de hoofdklasse gezet worden en pas in 2013/2014 weer in de overgangsklasse kunnen gaan spelen. Dan zou het dus een verloren jaar voor ons kunnen gaan worden.”
Duidelijkheid
Boelhouwer twijfelt of hij met zijn club dit risico wil gaan nemen. Voordat deze krant gedrukt werd, was er nog geen duidelijkheid wat er nou precies gaat gebeuren. „Ik heb de KNHB gevraagd of ze hun voorstel op papier willen zetten, maar nog niks ontvangen”, zei de voorzitter van Tilburg gisteravond. „Pas als we het voorstel op papier binnen hebben, gaan we een beslissing nemen wat we doen. Ik wil in ieder geval snel duidelijkheid want voor de spelers is de ontstane onzekerheid natuurlijk enorm vervelend.”
Officieel
Johan Wakkie liet gisteravond weten dat de KNHB momenteel officieel niets te melden heeft over de afloop van de affaire. „We zijn er nog mee bezig en je moet nog even geduld hebben”, zei de directeur van de hockeybond. „Zodra we nieuws hebben, komen we daar mee naar buiten.”
Het is dus nog even afwachten hoe de zaak zich precies zal gaan ontwikkelen. Maar het moge duidelijk zijn dat de anders zo professioneel lijkende hockeybond door de hockeysoap twee weken voor de start van de hoofdklasse een bijzonder amateuristische indruk maakt.
 
Bron: Spits/J. Balk

Comments (22)

 1. Lachwekkend als Tilburg als 13e club mee zou mogen doen, de weg naar de HK bewandel je via het sportieve pad en niet via de rechter.

 2. @Robbie.
  Geheel juist, maar die weg via het sportieve pad werd door de, volgens de rechter, foute beslissing van de KNHB onmogelijk gemaakt.

 3. Hoewel ik Den Bosch heel erg hoog heb zitten vind ik het toch wel erg vreemd dat zij de regel eerst hebben gesteund in de HHCV en daarna hiertegen in beroep gaan.
  In geen van de krantenartikelen wordt daar aandacht aan besteed en wordt de zwarte piet direct bij de KNHB gelegd. De KNHB is idd zoals veel wordt gezegd een arrogant bestuursorgaan, maar hier vind ik eigenlijk dat ze het aan het juist eind hebben. De deelnemers in de HHCV hebben dit zelf zo afgesproken.

 4. Tilburg moet niet zeuren en gewoon lekker in een jaar ovk laten zien dat ze rijp zijn voor de HK.
  Tilburg heeft in de playouts tegen de verkeerde club moeten spelen, maar wie zegt dat Tilburg wel van Schc had gewonnen? Tilburg probeert nu op een goedkope manier toegang te krijgen tot de HK

 5. Best off 3 tegen SCHC gaat er zeker niet komen, met Madeleine bakker als kersvers bestuurslid competitiezaken.

 6. Promoveren dankzij een in de schoot geworpen “administratieve fout” moet niet kunnen, dat is tegen elk principe in de sport.
  Juridisch is het simpelweg zo dat als de bond in hoger beroep gaat, het vonnis wat nu is afgeleverd op losse schroeven komt te staan, dus niet pas nadat het vonnis is overruled.
  Geen enkele partij kan er dan nu rechten aan ontlenen.
  Door Tilburg een plek in de hoofdklasse aan te bieden lijkt de KNHB e.e.a. anders (en m.i. fout) te beoordelen.

 7. @Peter
  wie zegt dat ze van SCHC hadden verloren? Je kan het zo interpreteren zodat het goed uitkomt!
  Kortom: KNHB heeft een fout gemaakt en die moeten nu wat doen. Tilburg zal het er niet bij laten zitten. SCHC heeft nog 3 spelers over van vorig seizoen dus die wedstrijd is geen optie. Ik ben benieuwd

 8. Bestuurder?

  De bond heeft deze regel misschien opgenomen na overleg met de HHCV, maar of de HHCV unaniem akkoord was is niet bekend. Niet dat dit relevant is, de bond zal zich niet kunnen verschuilen aangezien zij volledig verantwoordelijk is voor de juistheid van de reglementen. Overigens geldt deze regel ook voor de OVK en die clubs zijn in geen enkel overleg gehoord.
  De commissie gelijke behandeling heeft zich destijds al uitgesproken in het voordeel van Den Bosch, maar de bond heeft deze uitspraak naast zich neergelegd. Dit waarschijnlijk mede door het “onafhankelijke” advies wat destijds werd gevraagd door de bond aan een hoogleraar. De commissie gelijke behandeling was voor de bond niet onafhankelijk genoeg.
  Door de eigen starheid is de bond nu in deze situatie beland, en lijkt nu met Tilburg het machtspel verder te willen spelen (als hoger beroep in voordeel bond uitpakt wordt Tilburg uit de competitie genomen).

 9. en stel nou dat tilburg het voor elkaar krijgt om als 13e naar de hk te gaan?
  gaat er dan een playoff (best of 3!) komen tussen de teams die het vorig seizoen net niet gered hebben tijdens de playoffs?
  bv. myra-zwartwit

 10. Almere is hoger geëindigd dan Tilburg vorig seizoen, die hebben dan nog meer recht op de hoofdklasse. Niet eerlijk namelijk als Tilburg op deze manier tegen andere tegenstander komt. Theoretisch gezien had Almere dan nog kunnen kiezen (lees: wedstrijd verliezen) of ze tegen SCHC of Scharweijde playoffs wilden spelen.
  Kinderachtig van Tilburg dit om via een administratieve fout alsnog in de HK te komen.

 11. Het is achteraf spijtig te noemen dat de KNHB de uitspraak van de Commissie voor gelijke behandeling niet heeft overgenomen want dan was Stichtse waarschijnlijk als nummer 10 geeindigd.
  Het is echter NIET gezegd dat Tilburg de play-out tegen Stichtse gewonnen zou hebben? Weliswaar is/was Den Bosch een betere ploeg, vooral NA de winterstop,dan Stichtse maar daar houdt dan ook de vergelijking op. Wel vind ik dat Tilburg op deze manier,op een “goedkope” manier,een plaats in de HK wil bemachtigen.Als de KNHB de uitspraak van de rechter aanvecht gaan er heel wat maanden van onzekerheid overheen !! Is dit wat Tilburg voor ogen staat??

 12. @bram, dat weten we inderdaad niet met zekerheid, maar het feit dat de 2 Hk ploegen uiteindelijk winnen van de 2 ovk ploegen geeft misschien een kleine indicatie, Tilburg komt nu opeens in actie na een uitspraak en voor de wedstrijden tegen Denbosch heb ik niemand van Tilburg gehoord. Tilburg probeert nu via een juridisch verhaal toegang te krijgen tot de Hk . Tilburg kan zich beter richten op een nieuw seizoen ovk en daarin laten zien dat ze hoofdklasse waardig zijn.

 13. @diederik, die uitspraak was een advies en niet bindend

 14. Bijna off-topic vraag: zijn er nu nieuwe kansen voor het Egyptisch rijbewijs als de Commissie Gelijke Behandeling en een rechtbank vinden dat de administratieve behandeling van wel- en niet-EG-burgers niet zodanig mag verschillen als in deze zaak het geval was?
  Want ik vind de afgesproken werkwijze om controle uit te oefenen nu niet bepaald getuigen van de intentie om mensen ongelijk te behandelen, en het gebruik van ongelijke behandeling als argument beschouw ik daarmee als spijkers op laag water zoeken. Maar het is dus wel gelukt.
  En dan vraag je om precedent-werking…
  Ik ben benieuwd of daar nog iets positiefs uit voort gaat komen, want de “oogst” tot nu toe van deze uitspraak beschouw ik (nog) niet als zodanig.

 15. Dhr. Floris

  @ expat, “Hoewel ik Den Bosch heel erg hoog heb zitten vind ik het toch wel erg vreemd dat zij de regel eerst hebben gesteund in de HHCV en daarna hiertegen in beroep gaan.”
  Dat lijkt mij ook en opent wat mij betreft ook nog een nieuwe weg om bij het hof te bewandelen.
  Stel dat het artikel uit het bondsreglement nietig is dan kun je stellen dat het niet redelijk is dat Den Bosch daar beroep op doet.
  Ze hebben zelf aan de regeling meegewerkt.
  De KNHB heeft ze gewaarschuwd: in het vonnis van de rechtbank staat: “In deze brief staat expliciet aangegeven dat voor speler Le Roux (die van buiten de EER komt) nog de benodigde papieren ontbraken, zodat voor hem nog geen toestemming kon worden verleend om uit te komen voor Den Bosch.”
  Ze hebben geen feitelijk belang bij de uitkomst nu ze toch in de HK blijven.
  Ik ken niet alle feiten dus daar zijn misschien nog meer gronden voor te vinden.

 16. @Peter
  Dat is ook wel logisch van Tilburg. Ze hadden immers geen reden voor protest. Daar is door de uitspraak verandering in gekomen.
  Ik snap jouw punt wel, ik snap het punt van Tilburg alleen ook heel goed en als ik comm topsport van mijn club was en ik kreeg deze zaak te verwerken dan zou ik hetzelfde doen!
  Het is een hele moeilijke zaak waar de bond nooit iedereen tevreden kan krijgen.

 17. @bram, dat is verre van logisch want ook bij Tilburg wisten ze dat deze zaak nog liep en toen hadden ze stelling in moeten nemen en niet maanden later op een zaak van DB meeliften .Tilburg moet niet zeuren ze hebben een sportieve kans gehad inderdaad tegen de verkeerde club maar dan hadden ze daar op dat moment gelijk naar moeten handelen.

 18. @Dhr. Floris, de échte feiten zullen ook wel niet naar buiten komen. Ik hoop alleen zsm op duidelijkheid. Veel duidelijkheid. Dit mag niet nog een keer gebeuren. Is slecht voor de hockeysport.

 19. Dhr. Floris

  @expat, waarom denk je dat? het lijkt me dat elke partij die feiten aandraagt die voor hen het best zijn en voor de tegenpartij het slechtst is. Als beide partijen dat doen komen alle relevante feiten wel naar boven. En die kunnen wij dan weer lezen in de uitspraak van het Hof.
  Maar duidelijkhied is gewenst. Ik zou zelf zeggen Tilburg nu gewoon OVK hockeyen en als ze het over schadevergoeding willen hebben kan dat, mocht dat nodig zijn, maar dan kan dat in een later stadium nog wel geregeld worden als nu maar vaststaat welke teams in welke klasse zitten.

 20. @hans
  De zaak en het hele verhaal is door DB veroorzaakt dus vrij logisch dat Tilburg daar op wacht en daar uiteindelijk op reageert. Als de rechtbank DB ongelijk had gegeven was er niks aan de hand geweest en had Tilburg niks gedaan. Volkomen logisch dus.
  Maar volgens mij ligt het allemaal nogal gevoelig voor je gezien je reactie!

 21. @bram, dan had Tilburg die playouts onder protest moeten spelen met in het achterhoofd namelijk nog de uitspraak die zou gaan komen , maar dat heeft Tilburg niet gedaan er is gewoon gespeeld en Tilburg heeft zeker het 2e duel kansloos verloren en nu liften ze mee op de zaak van DB ( wat voor hun een principezaak ) is geworden en Tilburg hoopt via deze goedkope manier in de HK te komen.

 22. @Bram, het ligt voor mij verre van gevoelig heb met beide clubs helemaal niks, kijk gewoon naar de feiten. En de feiten zijn dat Tilburg tegen de verkeerde club heeft gespeelt maar dat hadden ze zelf toen al kunnen bedenken er was namelijk nog geen uitspraak geweest.ze hadden dus onder protest moeten spelen.

Leave a Reply