Spits: "Moeilijke tijden voor SCHC"


De hockeyers van SCHC speelden nog niet zo lang geleden drie jaar achter elkaar play-offs. Dit seizoen staan de Bilthovenaren na negen wedstrijden met nul punten onderaan. Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen?
In 2005, 2006 en 2007 behoorden de mannen van SCHC tot de hockeytop van Nederland. En in de twee daaropvolgende seizoenen deden de Bilthovenaren het met twee vijfde plaatsen achter elkaar ook niet onaardig. Vervolgens begon het verval.
Jacques Brinkman plaatste zich als coach drie keer achter elkaar voor de play-offs en zijn aflopende contract werd niet verlengd. De voormalige recordinternational keerde twee seizoenen later terug als hoofdcoach van het eerste mannenteam. In 2010 werd Brinkman vanwege teleurstellende resultaten op non-actief gesteld.
De huidige hockeyanalyticus van onder meer Studio Sport en De Telegraaf heeft er wel een verklaring voor waarom de mannen van SCHC zo diep zijn gezonken. „De successen hebben we gehaald met Nederlandse jongens zoals Erik Jazet, Jan Jorn van ’t Land, Rob Derikx, Roderick Weusthof, Sebastiaan Westerhout en Floris Evers. Vervolgens heeft de club het te veel met buitenlanders geprobeerd, waardoor er veel verloop kwam en het team uiteindelijk als los zand aan elkaar hangt.”
Hans Kruize was tijdens de succesvolle jaren van de mannen bij SCHC verantwoordelijk voor het tophockey. „Jacques kan makkelijk roepen dat je het met Nederlanders en eigen jongens moet kunnen redden”, zegt de broer van de legendarische ex-international Ties. „Maar voor ons is dat een utopie. De topclubs kiezen er tegenwoordig eerder voor om Nederlandse in plaats van buitenlandse toppers te halen. Wij hebben het budget niet om die Nederlandse toppers te halen of te behouden en moeten daardoor wel buitenlandse spelers aantrekken. Als we dat niet doen, redden we het zeker niet.”
Vorig seizoen slaagde SCHC er onder leiding van coach Adel Fuentes nog ternauwernood in om zich mede dankzij een hoop buitenlandse spelers op het nippertje te handhaven in de hoofdklasse. Vervolgens was er een leegloop.
Dirk de Broekert is sinds afgelopen zomer verantwoordelijk voor het tophockey van SCHC. „Omdat er eind vorig seizoen wat spanningen waren tussen de spelers en het begeleidingsteam moesten we vijftien spelers vervangen”, zegt het bestuurslid. „En dat terwijl het budget met dertig procent omlaag ging, omdat het in deze tijden nou eenmaal moeilijk is om sponsors te vinden. Dat was dus een verre van ideale situatie.”
SCHC probeert dit seizoen met vier Nieuw-Zeelanders, twee Ieren en veel eigen jeugd het hoofd boven water te worden. Pim Wijzenbeek werd aangetrokken als coach en komende zondag staat in Bilthoven het duel tegen het ijzersterke Bloemendaal op het programma.
De Broekert zegt nog alle vertrouwen te hebben in de 39-jarige coach. „Zij wisten natuurlijk ook hoe de vlag er bij hing”, reageert Wijzenbeek. „Ik denk dat er de afgelopen jaren bij SCHC steeds maar weer met de waan van de dag is geleefd. Nu proberen we meer kans te geven aan de eigen jongens. Er wordt meer aan de lange termijn gedacht, maar dat gaat ten koste van de korte termijn. Ik zie daarentegen elke week verbetering en in het team heerst echt een sfeer van beter willen worden. Afgelopen zondag verloren we met 3-1 van Schaerweijde, terwijl we beter waren.”
Brinkman stond afgelopen zondag als toeschouwer langs de lijn tijdens het duel tussen Schaerweijde en SCHC. „Het was niet hoogstaand”, zegt de analyticus. „Ik denk niet dat ze zich gaan handhaven. Het is niet echt een team en dat zie ik ook niet zo één, twee, drie veranderen.”
En wat denkt Hans Kruize, die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw als speler successen vierde met Klein Zwitserland? „Het klassenverschil onderin is niet erg groot en de coach doet goed zijn best”, zegt de ex-international. „Ze trainen er hard voor. Ik ben optimistisch en vol vertrouwen. En ach, als ze niet goed genoeg zijn, moet je dat ook accepteren. Het gaat in de sport nou eenmaal in golfbewegingen. Dat zie ik ook bij Klein Zwitserland, dat na de gouden jaren nu een mindere periode doormaakt. Je moet er in ieder geval altijd voor zorgen dat de dalen niet te groot worden.”
Bron: Spits/Jan Balk
Foto: René Broekman

Comments (12)

 1. Deze opmerking – Omdat er eind vorig seizoen wat spanningen waren tussen de spelers en het begeleidingsteam moesten we vijftien spelers vervangen – zegt genoeg.
  Ze zijn in ieder geval zo ver dat ze inzien dat ze een aantal verkeerde keuzes hebben gemaakt in het verleden. Ik mag hopen dat ze verstandig genoeg zijn om de boel nu bij elkaar te houden, ook als het mis mocht gaan…. tussen de regels door lees ik dat ze daar inmiddels wel rekening mee houden.

 2. Die Brinkman met zijn grote bek nu, bij hem begon het aftakelen van de “toploeg” SCHC.

 3. Wat jacques even vergeet te melden dat onder zijn bewind en toen speelden er amper een buitenlander het verval al werd ingezet, meneer werd zelf ontslagen en zijn opvolgers wisten de ploeg wel voor de hk te behouden, het zou meneer Brinkman dus sieren ook de hand in eigen boezem te steken.

 4. Ben het niet helemaal met Hans Kruize eens. `De topclubs kiezen er tegenwoordig eerder voor om Nederlandse in plaats van buitenlandse toppers te halen. Wij hebben het budget niet om die Nederlandse toppers te halen of te behouden en moeten daardoor wel buitenlandse spelers aantrekken. Als we dat niet doen, redden we het zeker niet. Het verhaal van Kruize gaat alleen op, als de buitenlanders ook daadwerkelijk toppers zijn, met alle respect, dat zijn ze bij SCHC niet. Het investeren in talenten bij SCHC is prima, daar ga je in de toekomst de vruchten van plukken (mits je ze kan behouden). Verder zou ik investeren in spelers die niet absolute top zijn (als je geen toppers kan halen) maar veel (hoofdklasse) ervaring hebben en goede clubspelers zijn. Van den Berg, Looijen, Rohof, Tigges, Bouwens en Bomans (zo maar een paar namen). Met een absolute topcoach (Lammers) kunnen deze spelers wellicht doorgroeien naar een nog een hoger niveau. Kwestie van weten welke spelers qua niveau momenteel in de subtop en/of middenmoot spelen. Met 3 subtoppers, 3 jeugdige toptalenten en verder goede middenmoters/clubspelers, speel je naar mijn mening voor plaats 7 a 8. In ieder geval beter dan de situatie nu. Blijft een mooie club daar in Bilthoven. Succes!

 5. Is meneer Brinkman niet overduidelijk aan het solliciteren als coach? Easy way in is zijn oude werkgever SCHC? Ik denk dat hij het schip kan redden en vervolgens ook zijn naam. Sorry Pim, maar het werkt niet. No hard feelings, vorig jaar kon je Eindhoven ook niet behoeden van degradatie uit de OVK.

 6. @Pieter, mooi verhaal maar SCHC is de laatste jaren een duiventil en dat zien leuke clubspelers ook, dus die gaan daar natuurlijk niet naartoe.

 7. De teloorgang begon pas bij het binnenhalen van Fuentes. De Broekert geeft het al aan.„Omdat er eind vorig seizoen wat spanningen waren tussen de spelers en het begeleidingsteam moesten we vijftien spelers vervangen” Afspraken werden niet nagekomen,(van den Berg een baan beloofd, nooit gekregen, spelers werden gouden bergen beloofd(door adel en Boot) , nooit nagekomen… Willem Boot is hier eigenlijk hoofdelijk aansprakelijk voor; hij heeft Adel binnengehaald. Tegen alle waarschuwingen in! Maar ja, wie betaald, bepaald op SCHC en ook al gaat het al jaren fout, deze Boot mag weer de “eigenaar” uithangen, ook al neemt hij de een na de andere verkeerde beslissing. Jaar in, jaar uit. Wanneer wordt bij de clubs nu eens die suikeroom/bepalers de laan uitgestuurd als ze een wanprestatie leveren? Blijkbaar hebben ze hun centjes te hard nodig…

 8. @Bassie, dat is echt te makkelijk, de teloorgang begon bij Brinkman die van een prima ploeg met internationals als hofman,derikx en weusthof helemaal niets bakte.

 9. @bassie,
  nou nou Willem Boot verdient wel meer respect dan de veeg uit de pan die jij hem geeft.
  En om de man alleen weg te zetten als een in het rond strooiende geldmachine klopt ook niet.
  Dat hij een zwak voor Stichtse heeft dat klopt.
  En als je wat dichter bij hem in de buurt komt zul je ook merken dat het ook nog eens een aardige vent is.
  Dus Bassie we zien je wel voor het clubhuis rechts van de ingang.
  En nee ik ben niet z’n vader en werk ook niet bij hem.

 10. Joost vd Berg

  @Bassie
  Aangezien mijn naam genoemd wordt, wil ik hier graag even op reageren. Ik sluit me volledig aan bij wat Peter hierboven schrijft. Willem Boot heeft een Stichtse hart en dat laat hij graag spreken. In mijn persoonlijke geval heeft hij hemel en aarde bewogen om de zaken goed te regelen. Daarin is hij geslaagd en daarvoor ben ik hem nog steeds dankbaar.

 11. @Bassie , beetje kort door de bocht om een clubman puur sang zo af te schilderen, (ben geen familie van hem, werk niet voor hem etc) Denk dat elke club juist blij zou zijn met Willem Boot in de gelederen.
  Wat je ook mag denken, hij doet het voor zijn cluppie. Ook Jacques Brinkman ziet het met lede ogen aan en is ook een SCHC man. misschien wel fouten gemaakt in het verleden, maar kijk eens naar de toekomst. En er zit er nog een op het vinkentouw Norbert Nederlof, die is al binnen.

 12. Geldschieters zijn welkom, maar moeten zich niet, zonder verantwoordelijkheden te dragen, gaan bemoeien achter de schermen. Dit gebeurt helaas te veel op diverse clubs. Zeker op SCHC! Geldschieter bepaalt op eigen houtje wie de coach moeten worden, anders betaalt die hem niet! Slechts 1 voorbeeld(SCHC!) hoe het niet moet!

Reageer