Spits: "Pinoké zit in de penarie"


Pinoké verbaasde vorig seizoen vriend en vijand. Het hechte vechterscollectief, dat in het verleden vooral hockeyde om degradatie te ontlopen, was met guerrillahockey een schrik voor alle tegenstanders. De Amsterdammers leken zich zelfs te gaan plaatsen voor de play-offs. Maar door een door HGC benutte strafcorner in de allerlaatste minuut van de reguliere competitie ging het op de laatste speeldag alsnog mis.
Keihard
Pinoké miste op een haar na de play-offs en deze dreun kwam keihard aan. Zelfs gisteren leek de enorme klap nog altijd niet verwerkt te zijn. Onder leiding van een ijzersterk spelende Sander de Wijn, die overal op het veld te vinden was, had Kampong geen kind aan Pinoké. Uitgerekend de tegenstander van gisteren plaatste zich vorig seizoen in plaats van Pinoké op het nippertje voor de play-offs.
Terwijl Kampong zich met de komst van Roderick Weusthof en Robbert Kemperman aanzienlijk heeft versterkt, koos Pinoké er voor om met de eigen jeugd te proberen de play-offs te bereiken. Het is een nobel streven, maar het lijkt een kansloos verhaal.
Filosofie
Timme Hoyng is één van de routiniers bij Pinoké. „Waar de club voor heeft gekozen is een mooie filosofie”, zegt de 36-jarige ex-international. „Maar Jesse Mahieu, Balder Bomans en ik worden een dagje ouder en brengen op dit moment niet wat ze moeten brengen. En van de jeugd kan je niet verwachten dat ze nu al het verschil maken. Op dit moment worden de hart en de ziel uit het team gerukt.”
Dat bleek gisteren. Vooral na rust was Pinoké geen schim van de formatie van vorig seizoen. Het hechte collectief van voor de zomer hing als los zand aan elkaar. Natuurlijk, de Amsterdammers moeten het zonder de aan zijn rug geblesseerde 34-jarige Mahieu doen. De in het verleden in Oranje spelende laatste man heeft last van zijn rug en is tot de winterstop uitgeschakeld. Maar met een paar dertigers in de ploeg kan je blessures verwachten.
Versterkingen
Om kans te maken op een plek in de play-offs had de formatie van Giles Bonnet beter nog twee topspelers kunnen halen. Met een paar versterkingen zouden de jonge talenten ook beter opgevangen kunnen worden. Hoyng haalt zijn schouders op als hem gevraagd wordt of hij het eens is met de visie van zijn vereniging. „Het is leuk voor de club om de eigen jeugd een kans te geven. En we zijn die weg nou eenmaal ingeslagen. Dus moeten we die voortzetten. In voor- en tegenspoed.”
Minder
Nu zit het even tegen. En als het in de sport even tegen zit, dan zit vaak ook alles tegen. Zo loopt de vorig seizoen levensgevaarlijke strafcorner van de Zuid-Afrikaan Justin Reid-Ross bijvoorbeeld ook een stuk minder.
Met een wedstrijd meer gespeeld heeft het naar de zevende plek afgezakte Pinoké inmiddels al zes punten achterstand op de nummer vier Rotterdam. Maar met de wedstrijden tegen de op papier mindere tegenstanders Voordaan, Laren en HGC voor de boeg tot de winterstop valt er voor de Amsterdammers nog wel wat te halen.
Irritaties
Maar dan moet er uiteraard wel wat gebeuren. Hoyng, die waarschijnlijk bezig is aan zijn laatste seizoen in de hoofdklasse, weet dat op basis van zijn jarenlange ervaring bij onder meer Amsterdam en Oranje als geen ander. „Deze week moet er met de vuist op tafel geslagen worden. De irritaties moeten worden uitgesproken en er zal hardcore geouwehoerd moeten worden. En dan natuurlijk hard gaan trainen zodat we weer dat hechte collectief van vorig jaar gaan worden.”
Hoyng klinkt strijdbaar, maar beseft tegelijkertijd dat een plek bij de eerste vier op dit moment bijzonder ver weg is voor Pinoké.
Bron: Spits/Jan Balk
Foto: Maurice de Wert

Reageer