Spits: "Taeke praat niet over bijzaken"

Taeke Taekema heeft geen zin meer om over het Nederlands hockeyelftal te praten. De ex-international stopt al zijn energie liever in Amsterdam, dat gisteren verrassend met 3-4 verloor van buurman Pinoké.
Slecht nieuws
In de aanloop naar de start van de competitie was er al slecht nieuws voor Amsterdam. De eerste thuiswedstrijd zou op Studio Sport worden uitgezonden, maar dit ging uiteindelijk niet door. Vanwege het EK lacrosse, dat in juni in het Amsterdamse Bos had plaatsgevonden, waren de normaal witte lijnen in het Wagener Stadion een beetje rood geworden.
Niet blij
Daarom zou het er op televisie allemaal niet zo goed uit hebben gezien en stonden de camera’s van Studio Sport bij Bloemendaal-Rotterdam (4-2) in plaats van in het Amsterdamse Bos. Daar waren de sponsors van Amsterdam ongetwijfeld niet blij om en dit gaf dan ook zonder meer een smetje op het feestje na afloop. Vooral omdat dit feest onder meer in het teken stond van het feit dat ABN AMRO en Eiffel hun sponsorcontracten voor twee jaar hebben verlengd.
Pinoké en Hurley, de andere twee tophockeyclubs in het Amsterdamse Bos, kampen met hetzelfde probleem. Vandaag wordt er door een schoonmaakbedrijf geprobeerd om de rode lacrosse-lijnen weg te halen, maar het is nog helemaal de vraag of dit gaat lukken.
Frustraties
Uiteindelijk was het voor de thuisclub misschien maar goed dat de camera’s van Studio Sport ontbraken, want in de eerste helft begon Amsterdam zeer mat. Pinoké leek ondertussen de frustraties van het missen van de play-offs op de laatste speeldag van vorig seizoen van zich af te spelen en nam brutaal een 0-3 voorsprong.
Goud
Na rust deed Amsterdam het wat beter, maar het bleek te laat om nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Pinoké had de zege vooral te danken aan twee rake strafcorners van de Zuid-Afrikaan Justin Reis-Ross, die goud waard is voor de formatie van coach Giles Bonnet.
Bij de landskampioen zijn keeper Klaas Veering en ex-international Geert-Jan Derikx gestopt terwijl Santi Freixa en Klaas Vermeulen kampen met blessures. De nederlaag van gisteren had zonder te meer te maken met het ontbreken van deze spelers.
Teleurstelling
Taekema was vanwege de teleurstelling dat hij geen deel meer uitmaakt van de selectie van het Nederlands elftal ook bijna gestopt. „Omdat ik het spelletje zo leuk vind, heb ik uiteindelijk besloten om toch door te gaan”, zei de strafcornerspecialist na afloop. „En gelukkig maar. Want ondanks de 3-4 nederlaag heb ik zelfs nu een leuke middag gehad.”
Energie
Taekema heeft ondertussen weinig zin om over het Nederlands elftal te praten. „Dat zijn allemaal randzaken en daar is al zo veel over gezegd en geschreven. Of ik denk dat ik ooit weer bij Oranje kan komen? Daar laat ik me niet over uit. Dat hangt van zo veel factoren af. Maar ik heb geen zin om over die bijzaken te praten. Alle energie die ik heb, stop ik liever in het hockey zelf.”
De koning is dood
In plaats van over bondscoach Paul van Ass, strafcornerspecialist Mink van der Weerden, olympisch zilver of zijn zomer zonder hockey ging het De
gesprek dan ook voornamelijk over Amsterdam. „Het is even wennen zonder Klaas Veering en Geert-Jan Derikx”, zei Taekema over het gemis van de gestopte spelers. „Maar de koning is dood, leve de koning hè. Verdediger Nicki Leijs is een toekomstige international en Derek van Essen een ervaren hoofdklassekeeper. En het ziet er naar uit dat Freixa en Vermeulen binnen drie weken hersteld zijn. Ik denk dat het wel goed gaat komen.”
Aanvoerder
Taekema veroverde de afgelopen twee seizoenen als aanvoerder twee landstitels met Amsterdam, maar heeft zijn bandje overgegeven aan Billy Bakker. „Ik denk dat dit goed is voor zijn ontwikkeling”, gaf de verdediger als verklaring. „Voor mijn rol verandert er ondertussen weinig. Ik doe mijn mond toch wel open. En een nieuwe aanvoerder is ook goed om het fris te houden.”
Huldiging
Terwijl Taekema zijn verhaal deed, werden op de achtergrond de Amsterdamse hockeyers, die zonder hem olympisch zilver hadden wonnen, door de club gehuldigd. „Of ik het daar nu nog moeilijk mee heb? Ik dacht van tevoren van wel, maar gelukkig sta ik met jou te praten. Maar het valt allemaal wel mee hoor. Ik heb het gelukkig een plaatsje kunnen geven.”
Bron: Spits/Jan Balk

Reageer