Spits: Thierry lijkt niet op papa Jacques

Thierry Brinkman is bij Kampong bezig aan zijn eerste seizoen in de hoofdklasse. Gisteren verloor het pas zeventienjarige zoontje van voormalig recordinternational Jacques met 5-1 van Bloemendaal.
Kampong begon met vier overwinningen op rij goed aan het seizoen. Maar daar was gisteren weinig van te merken. Thierry Brinkman kon niet veel doen aan de 5-1 nederlaag. De talentvolle aanvaller kwam maar een klein kwartiertje in actie en werd nauwelijks in het spel betrokken.
Schaver
Jacques Brinkman stond in zijn tijd als speler bekend als de schaver op het middenveld. Zijn hockeyende zoon moet het veel meer van zijn techniek hebben. Thierry Brinkman geldt als een groot talent en was afgelopen zomer tijdens het EK de jongste speler van Jong Oranje. Jacques Brinkman merkte al eerder voor de grap op dat zijn zoon de techniek heeft van zijn moeder. Mama Jacqueline stond in het verleden bekend als een handige speelster van het tweede vrouwenteam van Kampong.
Topsport
De familie Brinkman ademt topsport. Zoon Tim werd op zijn zevende gescout door voetbalclub Ajax en speelt tegenwoordig in de B2 van FC Utrecht. Dochter Julie probeert bij hockeyclub SCHC de top te bereiken. En Thierry hockeyt dus bij Kampong. Laatstgenoemde had het ook in het voetbal kunnen proberen en er was in de jeugd onder meer belangstelling van Feyenoord. „Ik denk dat ik in het voetbal fysiek te kort zou schieten”, geeft de lichtvoetige Thierry als verklaring waarom hij uiteindelijk voor hockey heeft gekozen.
Ander karakter
Niet alleen in het veld lijkt Thierry niet echt op zijn vader. De jonge aanvaller heeft ook een totaal ander karakter dan papa, die bekend staat om zijn grote mond en enorme directe benadering. „Ik had al lang tegen de coach gezegd dat ik meer speeltijd had moeten krijgen”, zegt Jacques in de rust nadat zijn zoon welgeteld vijf minuutjes in actie was gekomen tegen Bloemendaal. „Maar Thierry zal dat nooit doen. Hij is veel rustiger dan ik.”
„Ik zit inderdaad wat anders in elkaar dan mijn vader”, zegt Thierry na afloop lachend. „Ik vind dat ik nog helemaal niet in de positie ben om zoiets te zeggen en wil liever op een andere manier bewijzen dat ik meer speeltijd moet krijgen. Ik wist van tevoren dat ik weinig zou spelen en leer ondertussen op de training heel veel van mijn teamgenoten.”
Kritiek
Jacques Brinkman spaart zijn zoon niet en is net zo direct en hard als tegen iemand anders. „Ik krijg vaak kritiek van hem”, zegt Thierry. „Maar dat vind ik totaal niet erg. En meestal voel ik het zelf ook wel als ik niet goed heb gespeeld.”
Het is natuurlijk geen toeval dat de kinderen van Jacques Brinkman op hoog niveau sporten. „We hebben een kunstgrasveldje in de tuin en ik heb altijd met ze gesport”, zegt de ex-international, die tegenwoordig regelmatig voor onder meer De Telegraaf en Studio Sport optreedt als hockey analyticus. „Ze konden bij wijze van spreken eerder met elkaar een balletje hoog houden dan dat ze konden praten.”
Kansloos
Ondanks de uiterst sportieve opvoeding kon Thierry Brinkman gisteren tegen Bloemendaal weinig potten breken. En datzelfde gold voor heel Kampong, dat door doelpunten van Teun de Nooijer, de Australiër Chris Ciriello, Ronald Brouwer, Fergus Kavanagh en Roel Bovendeert kansloos verloor van Bloemendaal. Daar kon ook de enige Utrechtse treffer van Roderick Weusthof niets aan veranderen.
„Maar dat neemt niet weg dat we nog steeds vol mee doen voor een plek in de play-offs”, zei Thierry Brinkman na afloop om de stemming er nog een beetje in te houden. De wisselspeler van Kampong wilde de nederlaag het liefst zo snel mogelijk vergeten en vooruit kijken. Zijn tijd moet immers nog komen.
Bron: Spits/Jan Balk
 

Reageer