Spits: Van der Horst wil nu de cup – Hoofdklasse Hockey Nederland

Spits: Van der Horst wil nu de cup


Niet het Bloemendaal van ad interimmer Floris Jan Bovelander, maar Rotterdam heeft zich dankzij een 2-1 zege geplaatst voor de finale om de landstitel tegen Amsterdam. Met dank aan uitblinker Robert van der Horst.
Bijzonder
Robert van der Horst speelde de wedstrijd van zijn leven. De komend seizoen weer bij zijn oude club Oranje Zwart hockeyende international forceerde in zijn eentje alle vier de Rotterdamse strafcorners en liet de ene na de andere rush over het hele veld zien. Zijn ongekende energie was bijzonder.
De enorme wilskracht van Van der Horst resulteerde na de benutte strafcorner van Roderick Weusthof in de elfde minuut en de 1-1 van Ronald Brouwer vijf minuten later uiteindelijk in het winnende doelpunt van Sjoerd Gerretsen vlak voor tijd. En dan te bedenken dat Rotterdam half april tijdens de competitie nog met 6-1 had verloren van hetzelfde Bloemendaal. Het was destijds de eerste wedstrijd zonder de drie Nieuw-Zeelanders, die het slot van de competitie hebben gemist omdat ze zich in eigen land moesten voorbereiden op de Olympische Spelen. „Ik dacht toen ook dat we het zonder Nieuw-Zeelanders niet zouden gaan redden in de play-offs”, zei een dolgelukkige Van der Horst direct na afloop. „Maar achteraf ben ik blij met die grote competitienederlaag. In die wedstrijd kwamen we er achter hoe we niet moesten spelen tegen Bloemendaal.”
Dreiging
De slimme coach van Rotterdam Reinoud Wolff zette na die enorme nederlaag voor meer dreiging Van der Horst links op het middenveld in plaats van in het centrum van de verdediging terwijl Jeroen Hertzberger aan de rechterkant voor de aanvallende impulsen moest gaan zorgen. Het pakte uitstekend uit.
Wolff had gisteren zelf ook nog eens letterlijk de hand in de winnende treffer. De coach ving vlak voor tijd een bal, die via een Bloemendaalse stick over de zijlijn ging, en legde hem onmiddellijk klaar zodat Rotterdam het spel kon hervatten. Dit gebeurde razendsnel waardoor Gerretsen uiteindelijk de winnende kon maken. „Het was een makkelijke vangbal”, zei de geroutineerde Wolff na afloop lachend.
Leed
Voor Bloemendaal, dat het weer zonder de aan zijn voet geblesseerde Teun de Nooiojer moest doen, was het leed groot. Want terwijl het winnende doelpunt werd gescoord lag de ongelukkige Tim Jenniskens op de middenlijn op de grond. Hij was als een wielrenner in een duel op ongelukkige wijze op zijn sleutelbeen gevallen en moest na afloop naar het ziekenhuis. Gelukkig voor de international werd aldaar geen breuk of scheur geconstateerd en komen de Olympische Spelen niet in gevaar.
Naast de ellende voor Jenniskens kan na de uitschakeling van Bloemendaal ook nog eens geconstateerd worden dat het op non actief zetten van coach Dave Smolenaars vorige week twee dagen voor de eerste wedstrijd van de best-of-three serie tegen Rotterdam helemaal niets heeft opgeleverd. Behalve dan dat de club de reputatie van zijn boegbeeld Floris Jan Bovelander, die er niet in slaagde om zijn team echt sprankelend te laten spelen, te grabbel heeft gegooid. Al zal het altijd relaxte strafcornerkanon uit het verleden daar zonder twijfel wel overheen komen.
Extase
Van der Horst had uiteraard geen boodschap aan de malaise bij Bloemendaal. „Ik ben zo blij dat we gewonnen hebben”, zei de man van de wedstrijd in extase. „Bij Oranje Zwart is het vaak mis gegaan en ook hier hikken ze al heel lang tegen zo’n finaleplek aan. Nu is het eindelijk zo ver. En dat we nu tegen Amsterdam moeten in de finale interesseert me niks. Ik wil nu hoe dan ook die cup pakken.” Donderdag staat in het Wagener Stadion op Hemelvaartsdag de eerste ontmoeting van de best-of-three serie op het programma en komend weekend volgt in Rotterdam, dat het thuisvoordeel heeft, de ontknoping van de strijd om de landstitel.
Bron: Spits/Jan Balk

Comments (1)

  1. Tjsa, wat zal het worden die finale, Amsterdam of Rotterdam, roept u maar? Ik denk toch wel zeker Amsterdam als die gewoon normale niveau halen.

Leave a Reply