Teun de Nooijer: “Dat doet pijn”

Foto © Ben Haeck - www.hockeyfotografie.nl

Het was een kraker van een wedstrijd, de kwartfinale tussen Bloemendaal en Oranje Zwart in de EHL. Het publiek, dat wederom massaal naar Bloemendaal was gekomen, kreeg een wedstrijd op hoogspanning te zien en daarmee zeker waar voor hun geld. Oranje Zwart, dat momenteel derde staat in de Hoofdklasse, heeft dit seizoen nog niet weten te winnen van de koploper in de Nederlandse competitie, maar in de EHL staan de Eindhovenaren in hun voordeel. Het moest weliswaar via shoot-outs gebeuren, want na de reguliere speeltijd en de verlenging stond het nog steeds 1-1 (doelpunten van Jelle Galema en Martijn van Mierlo).

De shoot-outs zijn een veel besproken onderwerp in hockeyend Nederland. Aan het einde van de wedstrijd werden captains Jeroen Delmée en Teun de Nooijer, die door een kuit- en achillespeesblessure niet meespeelde, in de ABN AMRO Hockey Dome dan ook aan hetzelfde onderwerp onderworpen. “De shoot-outs zijn perfect voor ons,” lacht Delmée. En daar heeft de vertrekkende middenvelder gelijk in, want de Brabanders treinen door naar de halve finale door zaterdag en maandag te winnen na shoot-outs. “Ik weet nog niet of het een verrijking is voor de hockeywereld, maar het is in ieder geval wel spectaculair voor het publiek,” aldus Delmée.

De geblesseerde De Nooijer is er uiteraard iets minder enthousiast over. “De shoot-outs zijn zeker geen verrijking,” zegt de aanvoerder met een knipoog. “Vorig jaar verloren we de kwartfinale ook al door de shoot-outs. We hebben er op getraind, heel veel zelfs, maar het ging helaas niet goed.” Aan Bloemendaal-zijde raakte Ronald Brouwer de paal en lobde Laurence Docherty over. OZ’ers Simon Gougnard en David Alegre, die zaterdag nog miste, wisten de bal wel op de plank te krijgen en zo versloeg Oranje Zwart de geduchte Hoofdklasse-concurrent.

Foto © Euro Hockey League - Frank Uijlenbroek

Naast de shoot-outs is ook de tijdsindeling anders dan in de Hoofdklasse. In plaats van twee keer 35 minuten is het in Europa vier keer 17,5 minuut. International Marcel Balkestein is er over te spreken: “Ja, dat is zo lekker. Hoewel ik geen last heb gehad van de hitte vind ik het wel heerlijk om wat vaker rust te kunnen nemen.” Delmée beaamt dat. “Die extra rust is helemaal perfect voor mij,” grapt de 38-jarige oud-international. Of Delmée last had van zware benen na zaterdag? “Ja, dat voel ik wel, hoor. Maar we hebben een heel brede selectie die dat kan opvangen. Dat is ook onze kracht, want aan het einde van de wedstrijd kunnen we nog steeds 100% geven.”

En dat hadden de Eindhovenaren hard nodig, want hoewel OZ de eerste helft van de wedstrijd domineerde, was het Bloemendaal dat de tweede helft op de deur van de oranje-zwarten klopte. Met twee ballen op de paal en lat was het nagelbijten voor de fans op de tribune. Maar niet alleen voor het publiek was het zweten geblazen. Teun de Nooijer moest het spektakel vanaf de bank bekijken. “Ja, dat doet wel pijn. Maar ik probeer mijn team dan op een andere manier te helpen door ze te coachen. Ondanks het verlies ben ik trots op de jongens.”

Oranje Zwart kan zich in het weekend van 11 en 12 juni gaan opmaken voor een nieuwe Nederlandse Europese wedstrijd. HGC, dat zich zondag plaatste voor de halve finale ten koste van het Engelse Beeston, wordt namelijk de nieuwe opponent. Maar eerst spelen beide ploegen nog twee Hoofdklasse-wedstrijden (1 en 8 mei) voordat ze Europees weer mogen schitteren.

Foto onder: Roel Bovendeert wordt getroost door Nick Meijer

Comments (38)

 1. Bloemendaal had alle pech van de wereld en werd zelfs onterecht een strafcorner ontzegd in de extra speeltijd. Het feit dat dit Bloemendaal zonder Teun de Nooijer, Jamie Dwyer en Eby Kessing NOG STEEDS sterker was dan een voltallig Oranje-Zwart is fantastisch om te zien. De revanche gaat er zeker komen tijdens de Play-offs!

 2. rik al mijn tranen zitten in een kan

  Geluk dwing je af, vind je een slechte verliezer.

 3. Hahaha, grappenmaker! Sjoerd Marijne is een slechte verliezer, lees voor de grap eens zijn quotes na laatste competitie wedstrijd tegen Bloemendaal.

  Oranje-Zwart heeft HELEMAAL niets afgedwongen in de wedstrijd van vandaag, hun overwinning is alleen te danken aan pech van de kant van Bloemendaal!

 4. floppieenteun

  Ben het met Stacey eens. De eerste helft ging redelijk gelijk op, de tweede helft was duidelijk voor HC Bloemendaal. Ik vond HC Bloemendaal vandaag beter spelen dan tegen UHC Hamburg, alleen zoveel kansen krijgen en er relatief zo weinig mee doen, gaat je opbreken. Ook geven ze te veel kansen weg, waardoor je soms achter de feiten aanloopt. Uithuilen en opnieuw beginnen! Zeker met een fitte de Nooijer (en wie weet Kessing) gaat de revanche er denk ik ook wel komen. HC Bloemendaal heeft laten zien perfect een EHL toernooi te kunnen organiseren. De dagen dat ik zelf ben gaan kijken (za en ma) was het werkelijk stampvol en was de sfeer uniek! En vergeet niet, een prachtige (spannende) wedstrijd tegen UHC Hamburg, die winnend is afgesloten. Daarnaast hebben ze er zo langzamerhand een 2e wereldster bij (Dwyer even niet meegerekend). Stockmann heeft twee fantastische wedstrijden gespeeld, en wordt met de week een betere keeper!

 5. rik al mijn tranen zitten in een kan

  Wat heeft een laatste wedstrijd hier mee te maken? Wel knap als ze niets hebben afgedwongen dat je dat toch wint.

  Geluk dwing je af.

 6. Sascha Tamarinof

  Natuurlijk had Bloemendaal pech en meer verdiend, maar de arrogante manier waarop twee Bloemendalers de keeper van OZ in zijn hemd probeerden te zetten met een achteloos lobje liet zien dat ze niet de ware kampioenen zijn van dit weekeinde en veel scherper hadden moeten zijn.

  Een zeer hard werkend OZ ging door het oog van de naald, maar mag met Pinksteren (hopelijk ergens in Nederland… HGC of OZ) weer met duizenden bezoekers…. wat een succes voor de EHL… proberen de titel te behalen. (Proficiat, zowel OZ als EHL voor dit schitterende weekeinde)

 7. Club de Campo wint het EHL, let op mijn woorden!!

 8. rik al mijn tranen zitten in een kan

  Heb je een glazen bol thuis?

 9. Sascha Tamarinof

  Ik gok idd op een finale Club de Campo – Oranje Zwart omdat OZ HGC in halve finale eenvoudig moet kunnen uitschakelen. Met het publiek als twaalfde speler denk ik dat OZ dit jaar de titel gaat pakken.

 10. floppieenteun

  Sascha, ben het wel enigszins met je eens. Frivoliteiten moet je bewaren tot bepaalde momenten. Geloof niet dat het bij de spelers van HC Bloemendaal arrogantie is, meer het streven naar perfectie, genieten van het spelletje en het publiek willen vermaken. OZ heeft vandaag hard gewerkt, eerlijk is eerlijk, en daarom dan ook proficiat van een HC Bloemendaal fan. Ook leuk voor HGC, Wassenaar doet in een klap weer mee. Bij een goede dag tegen OZ, sta je zomaar in de finale! En dan heb je daarna nog een redelijk grote kans om hem te winnen ook.

 11. Gezien het grote aantal verrassende uitslagen dit weekend, ben ik zelf erg gaan twijfelen aan de waarde van het ‘innovatieve’ EHL. Dat maar liefst 3 van de 4 kwartfinales door shootouts werden bepaald is een duidelijk teken dat er iets mis is met de opzet van het toernooi. Hoe vaak komt het immers voor dat er bij de Champions League vier verrassende namen in de halve finale zitten? In plaats van veel wedstrijden af te werken met kleine landen en nummers 3 van competities, zou ik zelf kiezen om voor een kleinere opzet te kiezen met alleen kampioenen en een aantal nummers twee. Daarbij kun je op een zelfde manier als in de CL een uit en een thuis wedstrijd afwerken, waarbij over 2 wedstrijden het sterkste team naar boven komt. Hierbij is de kans een stuk kleiner dat het neer moet komen op een honderdste van een seconde (zoals in de shoot-out tussen Dragons en Reading het geval was).

 12. Sascha Tamarinof

  @Stacey: Deze opzet van de EHL is vooral in de knock-outfase prima. Schitterend hockey. Duizenden, ja, vele duizenden bezoekers die genoten hebben van een prachtig hockey-weekend met verrassende uitslagen. Een evenement waarin een van de beste teams van Europa, Bloemendaal, al voor de tweede keer uitgeschakeld werd. Dit EHL-toernooi met Europees tophockey is vele malen interessanter dan de ‘dames-EHL’ waarin wederom bewezen wordt dat dameshockey een wereldsport is in…. Nederland… EHL… chapeau voor een weekend tophockeyamusement.

 13. @Sascha EHL gaat niet alleen om spektakel: het gaat er om dat uiteindelijk het beste team Europees kampioen wordt. In dit geval heeft geen een van de 4 finalisten afgelopen weekend het beste hockey laten zien, maar was het maar al te vaak een combinatie van verdedigend hockeyen/shootouts/geluk met loting!

  Teams als RC Polo, Terrassa, Hamburg, Koln, Bloemendaal en Dragons zijn beter dan HGC, Reading en OZ. In mijn ogen is alleen Club de Campo een terechte finalist.

 14. Sascha tamarinof

  Vervelend, maar verrassingen horen nu eenmaal bij dit soort evenementen. Anders zouden competities wel erg vervelend en voorspelbaar worden. Kijk naar de dames. Wie twijfelt nog aan de titel voor den Bosch, maar…. Of dat leuk is om naar te kijken?

 15. Het heeft alles met de opzet van het toernooi te maken: UHC wint 9 van de 10 keer van HGC, Oranje-Zwart of Reading. Is het dan terecht dat UHC geen finale weekend kan spelen? Nee!

 16. rik al mijn tranen zitten in een kan

  Wat een onzin allemaal zeg, de 4 beste ploegen spelen de final four en of dat dan door een gunstige loting komt het zal allemaal wel, blijft staan dat deze 4 ploegen het finaleweekend spelen.

  Verliezen is niet leuk maar misschien moeten een aantal mensen op dit forum proberen er iets beter mee om te gaan.

 17. De beste 4 ploegen spelen de final four helemaal niet. Ga ajb niet beweren dat HGC en Reading beter zijn dan UHC/Terassa/Bloemendaal/Polo!

 18. rik al mijn tranen zitten in een kan

  Gaat er toch niet om wie beter zijn, daar begin je steeds over?
  Op papier staat dat deze ploegen de beste 4 zijn en of dat door gunstige loting komt of niet is helemaal niet boeiend, het feit is er dat Reading,Oz,Club de Campo en HGC bij de laatste 4 zijn.

 19. Het gaat er wel om wie er beter zijn, dit toernooi is immers bedoeld om te bepalen welke club zich de beste van Europa mag noemen. Wanneer jouw ‘papier’ en de praktijk mijlenver uit elkaar liggen, is er kennelijk iets mis…

 20. Sascha Tamarinof

  Het wordt nu wel een echt welles-nietes spelletje zeg. Als je op papier de beste bent, maar in de praktijk niet wint, zul je daar mee moeten leren leven. Niets meer en niets minder.

  Het gaat er niet om hoe je wint,. als je maar wint zal elke coach zeggen. Al win je lelijk, of door geluk, later vraagt niemand meer hoe je aan de titel gekomen bent. Papier is geduldig.

 21. Jammer dat enkele Bloemendalers (?) zich slechte verliezers tonen. Het was een prachtig hockeyweekend met dank aan de organisatie, de weergoden, hockeyers die hun stinkende best hebben gedaan en supporters (vooral die van Bloemendaal en Dragons) die er een groot feest van maakten.
  Natuurlijk had Bloemendaal pech tegen OZ met 2x de lat en 1x de paal, maar die bal moet nu eenmaal binnen de palen en over de lijn wil je winnen. Natuurlijk is het zuur als je beste spelers geblesseerd zijn op een cruciaal moment van het seizoen. Maar de ene keer heb je daar geluk mee, de andere keer pech… zo is het leven. Dat inroepen als excuus dat de anderen onterecht in de halve finale staan is niet alleen kinderachtig maar zelfs onsportief. Dat je even teleurgesteld bent als fan door pech en sportieve tegenvallers, is zeer begrijpelijk. Ik ben dat als OZ supporter ook al een paar keer geweest de laatste paar jaren. Dat je daardoor de prestaties van anderen wil minimaliseren is niet goed te praten echter.
  In Nederland hebben we het geluk de sterkste competitie ter wereld te hebben waarin de hele top 6 zonder meer aanspraak zou kunnen maken op een halve finaleplaats op het Europese toneel en zelfs ploeg die het misschien even minder goed doet op nationaal vlak kan zo met wat geluk en een gunstige loting doordringen tot de halve finales. Hoe dan ook is er maar 1 manier om die halve finales of straks die finale en die titel te bereiken en dat is er door er minstens eentje meer te scoren dan die andere. Als dat niet lukt kan je wel eens teleurgesteld zijn, maar het accepteren van die zaken waar je geen vat op hebt en je focussen op die zaken waar je wel zelf iets kan doen maakt van sport een goede school voor het leven. Het niet respecteren van je tegenstanders, mits er eerlijk en volgens de regels gespeeld werd, is onsportief !
  Proficiat aan HGC, OZ, Club de Campo en Reading die allvier hun plek in die halve finale verdiend hebben !

 22. @E.B. Hear! Hear! Wat mij betreft de spijker op zijn kop en een mooie afsluiting van deze thread!!

 23. rik al mijn tranen zitten in een kan

  EB,

  Ben het helemaal met je eens.

  En jij als OZ fan gefeliciteerd met het behalen van de laatste 4

 24. kees fens

  En wat een goede arbitrage. gewoon communiceren met de spelers en geen flauwe kaarten, en strafcorners die je niet echt verdient hebt. daarin blinken we in Nederland zeker niet in uit.

 25. @EB Ik ben geen Bloemendaal fan

  “Ik ben dat als OZ supporter ook al een paar keer geweest de laatste paar jaren. Dat je daardoor de prestaties van anderen wil minimaliseren is niet goed te praten echter.”

  Alsof Oranje Zwart de afgelopen jaren kampioen waardig hockey heeft vertoond..

  “Het niet respecteren van je tegenstanders, mits er eerlijk en volgens de regels gespeeld werd, is onsportief !”

  De enige manier waarop ‘tegenstanders’ respect kunnen afdwingen is door het vertoonde spel.

  @Kees Fens: als je het oneens bent met de scheidsrechter kun je bij de EHL een ‘video referral’ aanvragen. Dit een regel waar beide teams recht op hebben. Echter, op het moment dat de arbitrage deze referral niet wilt geven is er toch duidelijk iets mis..

 26. @stacey
  Naar mijn mening zijn het juist dingen zoals ; het missen van routiniers die ervoor zorgen dat dergelijke wedstrijden spannend zijn… Uiteindelijk maakt het niet uit hoevaak je op de paal slaat, enkel en alleen de score op het bord doet er toe doe.

  Uiteraard moeten/zullen spelers streven naar perfectie, het is echter onmogelijk dit iedere week te laten zien, lang leve de menselijke factor.

 27. @Stacey : zo te lezen ben je niet alleen geen Bloemendaal fan (mijn excuses aan de echte Bloemendaal fans die ik dus ten onrechte beschuldigde van onsportief gedrag), zelfs geen hockey fan zou ik haast durven beweren.

  In je enige min of meer inhoudelijke reactie pleit je voor een EK met uit- en thuiswedstrijden. Ik hoop dat jij dan een sponsorbudget ter grootte van dat van ABN Amro of de Rabobank ter beschikking hebt en de wil om dat ook financieel te ondersteunen want anders heeft zo’n opzet weinig kans op slagen…

  Verder beperk je je tot ongefundeerde one-liners waarmee het (voor mij) onmogelijk is tot een gezonde discussie te komen, dus wil ik het hier maar bij laten qua reactie.
  Eenieder heeft recht op zijn mening en het uiten ervan. Het zou alleen aangenamer zijn als dat ook met het nodige respect kan tov “de andere”. Dat onderscheidt namelijk onze sport van de meer populistische….

 28. @EB Spijtig dat het te moeilijk voor je is om inhoudelijk te reageren op mijn argumenten..

 29. rik al mijn tranen zitten in een kan

  @stacey

  Hou eens op joh, je hebt tot op heden louter onzin verkocht op dit forum.
  We gaan het allemaal niet mee je eens worden, het zij zo.

 30. @Stacey. Ik hoop dat je nu zo langzamerhand een keer over de teleurstelling van het verlies van Bloemendaal heen bent. Het begint echt als een superfrustratie aan te voelen jouw reacties.

 31. Als je echt een goede ploeg hebt, raak je niet 2x de paal; laat je niet de bal van de lijn halen en probeer je al helemaal niet van die waardeloze shoot-outs. (Kom op zeg; Panenka over de keeper, over arrogantie gesproken).

  Bloemendaal vergeet kansen te benutten en dat is volgens mij niet het belangrijkste kenmerk van een beter ploeg. Een beter ploeg maakt dat soort ballen.

 32. Le Roy dat is natuurlijk onzin aangezien het buiten kijf staat dat Bloemendaal een goede ploeg is (kijk even naar de resultaten in de competitie). En het raken van de paal en lat slechts te maken heeft met een dosis pech i.p.v. onkunde.

  De shootout was een lob omdat de keeper voorbij de strafbalstip kwam. Een oplossing die een speler op dat moment beslist staat los van arrogantie maar slaat op een type speler. Kort door de bocht en respectloos om dit zo te bestempelen.

 33. @delnee

  wat hanteer je een hoog niveau van reageren en wat laat jejezelf kennen.

 34. @ Delnee

  Niet zo sterk gereageerd dit.

  Je komt net als vele Bloemendalers een beetje over als Calimero, 5x kampioen superknap maar dat houd ook in dat als de prijzen verdeelt worden je een keer kan verliezen dat hoort bij sport.

  Laat jezelf niet zo kennen.

 35. @joop

  ai weer eentje die zich laat kennen.kop op jongen.

  Always look on the bright site of life.

 36. @bill

  Vooroordelen over Bloemendalers zijn simpelweg jammer.. Hou op met deze rotzooi.

  Oz-fan

 37. Kees Fens

  Stacey, oranje hart? Video request Jolie. Arbritrage was top, voor een neutrale toeschouwer.. het doet duidelijk pijn daar aan de zee.

 38. En jij loopt een beetje achter vriend keesje pens

Reageer