Thomann: “Ik ben een ander persoon geworden”

Volgend seizoen gaat Sonja Thomann aan de slag bij de heren van Cartouche. Thomann is sinds het begin van haar carrière als trainer al erg veranderd.  “Ik ben in de tussentijd een heel ander persoon geworden.” In het verleden draaide alles om winnen, maar dat is nu totaal veranderd. “Ik kijk niet meer naar de sporter, maar naar de mens, ” aldus Thomann. Ze volgde cursussen, noemt zichzelf nu “vollediger”.

“Ik ga op zondag niet meer naar het veld met als enige doelstelling de drie punten. Het gaat me niet zozeer om het winnen, maar om het proces. Realisme, daar draait het om. Als je dat niet hebt, breng je het team en jezelf als coach in de problemen.”

Aan het hoofd bij Cartouche,ook als de promovendus dit seizoen degradeert.  “Ik ben niet meer bezig met een carrièreplanning. Ik heb gedroomd van een baan als bondscoach, maar dergelijke dromen heb ik allang niet meer. Het welslagen van mijn loopbaan is niet afhankelijk van het niveau waarop ik werk.”

De afgelopen jaren werkte ze bij Rotterdam en, als assistent, bij de HGC-vrouwen. Ondertussen was ze vooral bezig met haar eigen ontwikkeling, bekwaamde ze zich in mentale training én yoga.

Bij Cartouche zal ze het volledige register opentrekken. Technische, tactische én mentale training, groeps- én individuele gesprekken voeren, maar ook yogales verzorgen. Ze kan haar spelers alvast geruststellen. “Yoga is niet zweverig. Weet je hoeveel stretchoefeningen uit de warming-up feitelijk gewoon yoga-oefeningen zijn? Met de vrouwen van HGC yoga ik geregeld, de mannen van de club zijn daar haast ‘jaloers op.”

Lees het volledige artikel in de Hockey Weekly van donderdag 7 maart 2013.

 

Comments (7)

 1. Volgend seizoen de unieke primeur in de overgangsklasse van een team dat voorafgaand aan het eerste fluitje de zonnegroet doet ipv de standaard huddle/yell…

 2. Super relaxed dat winnen of verliezen volgend jaar niet meer uitmaakt bij Cartouche.

  Als coach van een heren of dames 1 team word je maar op een ding afgerekend…Winnen of verliezen, dat is dus het enige doel. Leuk hockey en teamproces zijn slechts een middel.

  Wellicht dat door deze verslapping mevr. Thomann geen bondscoach is geworden

 3. amsterdammer

  @davdd……..Denk je dat Sonja Thomann niet weet dat winnen/verliezen enorm uitmaakt in sport? Het is de essentie van waar het om gaat…..in het hele leven @davvd.
  Je verliest over het algemeen vaker dat dat je wint, en daar moet je wat mee.
  Mijn stelling (en die is heus niet van mezelf hoor): “De weg naar het doel moet interessanter zijn dan het behalen van het doel zelf”. Om meerdere redenen hang ik dit uitgangspunt aan.
  1: De weg naar het doel duurt veel langer dan het behalen van het doel zelf, dus zorg er voor dat je gedurende de reis veel te leren/te genieten hebt.
  2: het leven gaat na het behalen van het doel gewoon verder. Het leven wacht niet op jou. Dus gun jezelf het prachtige gevoel om te winnen (verliezen doet pijn immers), maar richt je vizier ajb ook weer op de toekomst.
  Ik feliciteer Cartouche daarom van harte met de aanstelling van Sonja Thomann en ik hoop dat iedereen bij Cartouche veel van haar schitterende visie kan leren en er zijn/haar voordeel mee kan doen. Op het hockeyveld en in zijn/haar verdere leven.
  Mooi bericht!

 4. Allemaal middelen om je doel te bereiken. Wat onderscheid de toppers van de rest. Een halve week ziek zijn van een verlies….Wat zij hier zegt, het is maar een spelletje.. Zegt dat maar eens tegen een Jacques Brinkman na een verloren wedstrijd.

  Tuurlijk genieten staat bovenop

 5. Gaat Jacques Brinkman dan ook bij Cartouche spelen davidd?

 6. Ik hoop het voor ze, dan zijn de verhoudingen wel weer in balans 😛

 7. Dit is zeker een mooi bericht.

  Yoga en (top)sport gaan al jaren samen, alleen niet in NL hockeycultuur. Hoewel ik kan me voorstellen dat hier en daar trainers zijn die daarmee iets doen. Nu valt het op omdat een toptrainer iets van zegt.

  Lichaam en geest in balans brengen lijkt me veel handiger om de top te bereiken dan een halve week ziek zijn van een verlies. Maar goed ieder zijn eigen ding.

  Overigens ben benieuwd waarom er zoveel weerstand is tegen yoga en andere “zweverige” dingen binnen de NL hockeycultuur. Te veel mensen uit het bedrijfsleven en puur in cijfertjes denken? 😉

  Succes voor Thomann! Lijkt me iemand die veel van hockey weet en inmiddels veel van het leven.

Reageer