Tigges: “Ons zaalseizoen is als een nachtkaars uitgegaan”

Afgelopen weekend verspeelden de heren van Amsterdam de Nederlandse plek op het hoogste Europese zaalniveau. De Amsterdammers eindigden in de Europacup op de zevende plaats, hierdoor speelt zaalkampioen Kampong volgend jaar in de Europacup voor B-landen. Topscorer van het toernooi en Amsterdam aanvaller Robert Tigges vertelt over het mislukte toernooi.

In de hoofdklasse zaalcompetitie vroegen de Amsterdammers juist om meer weerstand. In de halve finale en de finale van de play-offs hebben zij dat gekregen. Tegen alle verwachtingen in greep Amsterdam zelfs naast de landstitel. Voor de Europacup had menig hockeyliefhebber hoge ogen gegooid, maar de weerstand in Lille was net iets te veel? ”Dat klopt dat wij dat geopperd hebben. In de poule an sich kregen we ook niet zoveel weerstand, maar in de play-offs zag je dat de teams weer compleet waren en was er veel meer tegenstand. Kampong heeft voor elke centimeter gevochten en wij hadden de overhand, maar het lukte net niet.” Ookal ging Amsterdam vol goede moed de Europacup in: “er was een beetje zand in de machine gekomen na de verloren finale,” moet zaalspits Tigges bekennen.

In de Europacup was er in ieder geval weerstand genoeg: “ Je weet van te voren al dat je veel meer weerstand krijgt op een Europacup, dus daar hoefden wij ons geen zorgen over te maken.”

De eerste wedstrijd tegen het Zwitserse Luzerner SC verliep voorspoedig, want dat duel werd met 5-1 gewonnen. “ Op dat moment was er nog niets aan de hand en lag het hele toernooi nog open.” Tegen het Russische Dinamo Yekaterinburg ging het al minder: In een knotsgekke slotfase werd de wedstrijd nog gelijk getrokken door de Russen, 5-5. “ We stonden gewoon met 3-1 voor, maar gaven het in drie minuten helemaal weg. De meest rare ballen vallen opeens goed bij de tegenstander. Na de wedstrijd beseften we dat het tegen Lille een enorm lastig zou zijn.” Het thuisspelende Lille zat namelijk nog vol in de race om de halve finale te halen en zou een fiks aantal doelpunten moeten maken. “ Wij hadden een enorme mentale klap gehad door en het thuisspelende Lille zou alles op alles zetten. Als je die twee instellingen tegen over elkaar zet….Je moet sterk in je schoenen staan wil je dat winnen. Op dat moment stonden wij dat niet.” Lille schoot uit de startblokken en volgens Tigges werden er op de verkeerde momenten de verkeerde keuzes gemaakt. “Het was heel jammer. Elke marge die wij pakten kregen we weer een goal tegen en dat zijn flinke mentale tikken die je krijgt.”

Na het gelijke spel van Lille zat de ploeg er behoorlijk doorheen. “Het was gewoon een heel teleurstellend weekend en het muntje viel steeds naar de verkeerde. Alles wat er op dat moment fout ging wordt onder een vergrootglas gelegd. Elke fout komt hard aan.”

Tigges realiseert zich als de ploeg normaal had gespeeld en sterk was geweest, zij een aantal wedstrijden konden en zelfs moesten winnen. “Het is gewoon uiterst zonde.” Een commentaar op Hoofdklassehockey.nl: Hoe Amsterdam toch van een Zweedse hockeyploeg kon verliezen. “Een aantal jaren geleden heb ik ook tegen Zweden gespeeld en toen hebben we volgens mij met 7-2 verloren. Een aantal van die jongens stonden nu weer tussen de balken. Wij hebben dit jaar een paar jonge talenten er bij, maar missen op sommige momenten de ervaring. De Zweedse ploeg had dat wel. Het heeft er niets mee te maken of Zweden wel of niet een hockeyland is. Ze waren gewoon goed.”

“ Het was heel teleurstellend en we hadden absoluut beter moeten doen. Ik zei nog gekscherend tegen een teamgenoot: ‘Ons zaalseizoen is als een nachtkaars uitgegaan’.”

 

Comments (1)

 1. amsterdammer

  Dit commentaar zal wel kloppen denk ik, Tigges is in ieder geval eerlijk, maar toch bekruipt mij het gevoel dat we wel (te) veel praten over zaalhockey en (te) weinig doen.
  De consequenties van zaalhockey benaderen als echte hoofdklasse topsport mis ik. Ik lees allerlei excuses als: te kort zaalseizoen, beperkte beschikbaarheid van internationals, de internationale veldkalender is zo vol, te weinig trainen, te beperkte hoeveelheid zaalruimte etc. etc.
  Wanneer gaan we in Nederland nou eens inzien dat we in de zaal maar wat aanrommelen? En het grappige is dat we allang bewezen hebben met de absolute internationale top goed mee te kunnen gezien de vrij recente successen van (vooral) de Nederlandse dames. Kwam dat succes dan “zomaar” uit de lucht vallen? Nee denk ik.
  Bij de heren komt het echt ook wel als we ons wat langer serieus met zaalhockey gaan bezig houden. Onze veldsuccessen zijn toch ook verklaarbaar? Goede competitie, goede opleidingen, fantastische faciliteiten (kom daar maar eens om in pak ‘em beet Polen), en uitstekende coaches en KNHB. Eigenlijk niet best dat “we” zo lopen aan te klooien……
  Enne…….bond, hoe zit het eigenlijk met ECHTE zaalopleidingen? Marieke Dijkstra c.s. zijn geweldig en doen wat ze kunnen, maar van dat kaliber zijn er echt te weinig om op termijn meer uitstekende zaalexperts te hebben.

Reageer