Toon Siepman: ‘De vrouwenhoofdklasse is niet meer interessant’ – Hoofdklasse Hockey Nederland

Toon Siepman: ‘De vrouwenhoofdklasse is niet meer interessant’

Toon Siepman maakt zich zorgen over het niveau van de vrouwenhoofdklasse. De competitie is zo goed als gespeeld: de directe degradant én de top vier lijken bekend. Siepman, voormalig coach van onder andere MOP, Den Bosch en Oranje Zwart, wil een discussie over de opzet van deze competitie aanwakkeren. Hij stuurde de redactie dit bericht.

“Strijd om de 5e plaats”

‘In haar voorbeschouwing van afgelopen weekend gaat Hockey.nl met het kopje “Strijd om de 5e plaats” volledig voorbij aan de realiteit in de vrouwenhoofdklasse. De vijfde plaats is totaal oninteressant en de strijd daarom evenzeer. Het gat tussen de top vier en de vijfde plaats is halverwege de competitie al opgelopen naar negen punten. Na 22 wedstrijden zou het verschil zomaar twintig punten kunnen zijn. De internationals en de talenten zijn inmiddels bijna allemaal naar de top vier vertrokken. Het ontwikkelen van leiders, waar de sportwereld om schreeuwt, ligt stil. Het verschil tussen de top vier en de rest wordt alleen maar groter. Veel competitiewedstrijden missen spanning en niveau. De top vier wordt gedurende het jaar in de competitie nauwelijks uitgedaagd en kan op één been zijn wedstrijden tegen de nummers vijf tot en met twaalf winnen. De competitie is niet meer interessant. Dit gaat gevolgen hebben voor de belangstelling van toeschouwers, media en sponsoren, om nog maar niet te spreken over de gevolgen voor onze internationale successen. Ook tactische en technische kennis van coaches en spelers hoopt zich op in de top vier, van kruisbestuiving en kennisuitwisseling kan steeds minder sprake zijn. Waarom is bijvoorbeeld de voorgestelde nieuwe competitie-indeling zo makkelijk weggestemd? Waarom wordt talenten aangeraden om naar de top vier te gaan om daar beter te worden, in plaats van beter te worden en leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen bij een middenmotor? Moet er een limiet gesteld worden door de KNHB aan het aantal internationals en Jong Oranje-spelers in een clubteam? Naar mijn idee moet er een discussie ontstaan en gezocht worden naar mogelijkheden om bovenstaande trend te doorbreken, hoe lastig dit ook is….’

Comments (28)

 1. Vraag: Zijn de trainer/coaches van de overige teams dan te slecht?
  Oranje-zwart haalt toch ook al drie jaar de top speelsters uit de Nederlands A jeugd!!!
  In Den Haag, Utrecht en Amsterdam ( Pinoké en Hurley) studeren toch genoeg talenten.

 2. @Tatoum maar als ze echt goed worden gaan ze naar de top 4. dat geld zowel voor coaches (zie Mathijssen van Hurley naar Adam) al spelers.

 3. Als voetballer ga je toch ook liever naar Barcelona, Real Madrid of Bayern… In plaats van naar FC Twente, Cambuur of FC bal op het dak…
  Niks nieuws, niets met competitieopzet te maken….

 4. Zou hij dit ook gezegd hebben toen hij coach was van een topclub? Denk het niet.

 5. Beste Toon, helemaal gelijk.

 6. Jan van der Heyde

  Toon, je hebt volledig gelijk, er is niets spannends meer aan de vrouwen hoofdklasse competitie. Wellicht is het een optie om de jeugdtalenten tot hun 22ste jaar (of voor minimaal 3 jaar dames 1 selectie o.i.d.) contractueel aan hun eigen club te binden ? Die clubs investeren immers een hoop geld in hun talenten en het is iedere keer weer zuur om te zien dat die naar de top-4 verkassen, waar ze glimlachend worden binnengehaald.

 7. Misschien is de opzet van de NBA (basketbal competitie) in USA een om te proberen. Ik weet niet of het tegenwoordig nog zo werkt maar een aantal jaar terug werkte het als volgt: Elke speler heeft bij zijn club een contract voor een jaar. Aan het eind van het seizoen zijn alle spelers dus clubloos. De club die dat seizoen laatste is geworden mag als eerst een speler kiezen.

  Het word wel lastig met promovendi etc, maar over het algemeen zou het wel een heel interessante competitie worden…

 8. hoofdklasser

  Spelers moeten uiteindelijk zelf kiezen waar ze naar toe willen gaan om zich beter te ontwikkelen, Niet omdat er al 4 internationals spelen dat ze niet naar die club mogen gaan, Het is toch logisch dat ze dan voor een top vier kiezen? Wie zou dit niet doen?

  Als je speelsters iets oplegt waar ze wel of niet mogen spelen is voor hun de lol er ook af. En ik zou zeggen tegen de middenmoters, ga de uitdaging aan om spelers op te leiden, goeie jeugd goed dames 1 team en haal nieuwe spelers om het zo ook aantrekkelijk te maken voor jeugd internationals, goeie coaches en begeleiders. Als klein voorbeeld SCHC speelde een aantal jaar geleden ook nog niet in de top 4 en zij zijn door goed beleid uiteindelijk in de top 4 terecht gekomen.

 9. Blind staren

  Vind het wat aan de overdreven kant. Puntverschil is inderdaad groot, maar gezien sommige uitslagen vind ik het allemaal reuze meevallen;

  hdm – Amsterdam 1-2
  Den Bosch – hdm 2-1
  hdm – SCHC 0-1
  SCHS – Pinoké 2-2
  Laren – Pinoké 2-0
  OZ – Den Bosch 0-1
  Amsterdam – OZ 1-0
  Laren – OZ 3-2

  Het gaat hier om hdm (plek 8), Pinoké (plek 11) en OZ (plek 10). Moeten deze clubs niet die laatste stap zetten?

 10. Dit is toch altijd zo geweest en in elke sport het geval? Inherent aan budget, locatie en fasering. Volkomen logisch!
  Inernationals verdelen of limiteren, slaat nergens op in een amateursport, mensen studeren en werken ernaast. Woon je in amsterdam, moet je ineens in eindhoven gaan spelen, waanzin!
  Kom dan met concrete voorstellen. Bijvoorbeeld, playoffs met 6 teams, dan speelt ineens nummer 1 t/m 10 ( zie huidige stand) mee om playoffs. Zodoende hoeven de talenten minder te verkassen en blijft het niveau breder hoog.
  Daarnaast heb ik ook momenteel al een heel aantal hele leuke wedstrijden gezien en worden de playoffs dit jaar spannender dan ooit!

 11. Hoofdklasse uitbreiden naar 16 teams, een voorcompetitie spelen en vervolgens beste 8 laten uitmaken wie landskampioen wordt. Veel beter systeem. Verder moet de KNHB ophouden met het aanstellen van coaches met dubbele pet op. Keer op keer lokken de bondscoaches van de Nationale jeugd selecties en Jong Oranje, spelers van hun elftallen met mooie verhalen naar hun club. Niet zelden krijgt zo’n speler weinig speel minuten. Toon heeft helemaal gelijk. Het gat tussen de top 4 en de rest is enorm. Kampong, Pinoke, HDM, MOP, Hurley doen al jaren als figuranten mee. Ik snap wel dat de echt goede spelers van Kampong, Pinoke, HDM en MOP geen zin hebben om jaar in jaar uit met de middenmoot mee te draaien. Bij een gemiddelde topwedstrijd van de overgangsklasse is meer publiek en aandacht. De goede spelers van hierboven genoemde verenigingen willen om prijzen spelen en stappen uiteindelijk over. De matige spelers blijven over. Daarom zou het goed zijn als er een andere competitie opzet komt.

 12. 20 jaar geleden waren het eigenlijk altijd 2 kandidaten bij de dames: HGC en Amsterdam. Sinds de invoering van de play-offs zijn het er meer geworden. Eerst een tijd lang 3 en nu 4 met SCHC erbij. Bij de heren is het zelfs nog breder geworden. Is het een kwestie van tijd om dit verder te laten ontwikkelen of moet er idd een play-off systeem met meer teams ontwikkeld worden?
  Aan de onderkant is het een ander verhaal. Daar is de nummer 12 vaak al snel duidelijk. Tevens is het gat tussen nummer 10 en 11 ook meestal duidelijk. Moet de hoofdklasse misschien naar 10? Daarmee haal je ook de vrijdagavondwedstrijden eruit en de druk op de internationale kalender.

 13. Siepman zegt hardop wat op dit forum al langer wordt besproken. Kijk naast punten ook eens naar doelsaldo! Alleen Kampong heeft nog klein positief saldo, rest dik negatief. Competitie is gespeeld. We kunnen net zo goed ineens door gaan naar Play off’s. Paar jaar geleden was nog wel eens spannend wie 4e werd, maar dat ook niet meer dat is gewoon SCHC geworden. Kijk naar het verval van Rotterdam, HGC en KZ. Niets voor terug gekomen. Waarom is die top-4 zo dominant? Natuurlijk wil ieder talent zo hoog mogelijk spelen. Maar als bondscoaches je adviseren weg te gaan er dus ook nog op sturen dat je in top 4 zit met play-offs ….
  NBA voorbeeld is interessant. Ook omdat het voor sponsors en nieuwe initiatieven interessant is om te gaan investeren daar waar je kans maakt het verschil te maken. Nu zoekt iedereen, speelsters, coaches, sponsors, naar een plekje in top-4. En richt alle media-aandacht zich ook daar op. Het wordt alleen maar erger.

 14. Het Amerikaanse systeem werkt hier niet. In Amerika heb je geen clubs die eigen jeugd opleiden. Als je een draft in Nederland zou invoeren, dan zouden Kampong, Rotterdam, Pinoke enorm benadeeld worden voor het opleiden van jeugd. Ter vergelijk: een Ajax-talent zou dan door De Graafschap kunnen worden gekozen, Messi was misschien bij Granada terecht gekomen …

 15. (Onderstaand bericht heb ik afgelopen zondag (15 november 2015) om 15.33u verstuurd naar een vriend van mij.)
  Hoi Frank,
  ik ga hier wat arrogante uitspraken doen. De competitie is nu al beslist, zeker wanneer we het hebben over de play-off teams maar ook qua het team dat rechtstreeks zal gaan degraderen.
  Met nog 10 wedstrijden te spelen, staat de top 4 nu al vast (Amsterdam, Den Bosch, Laren & SCHC). Het gat naar de nummer 5 (nu Kampong) bedraagt 9 punten. Dat staat gelijk aan 3 gewonnen wedstrijden. Wetende dat Kampong nog alle clubs van de huidige top 4 tegenkomt zal dat een onoverbrugbaar gat blijken te wijn.
  Push zal rechtstreeks degraderen. Push heeft tot nu toe niet laten zien dat ze een deuk in een pakje boter kunnen slaan. Push zal dit onheil alleen kunnen keren indien er nog kwalitatief betere spelers wordt aangetrokken. Waar die vandaan gehaald moeten worden, is mij een raadsel. Sabine Mol zal niet tot een ommekeer leiden wanneer zij zal meegaan doen.
  Wordt het nog spannend in de dames hoofdklasse? Ja, maar alleen voor de 2 play-out plaatsen. Alle teams van de nummers 5 t/m 11 komen daarvoor nog in aanmerking. Hoewel het een schande zou zijn indien Kampong zich zou mengen voor die – play out – plaatsen. Kijken we bijvoorbeeld naar het aantal doelpunten dat Kampong scoort (35) dan zit dat wel goed. Ze krijgen wel wat veel doelpunten tegen (26). Mijn 2 clubs die het meest in aanmerking komen voor de 2 play out plaatsen zijn dan ook Bloemendaal en Pinoké.

  Ik vermoed niet dat mijn uitspraken sensationeel en schokkend zijn.

 16. NBA voorbeeld is toch kansloos in een amateursport.. Je kunt studenten en mensen met een baan toch niet verplichten totaal ergens anders te gaan hockeyen, waanzin en een dramatisch slecht idee. Eens met voorstel jansma.

 17. @Jansma,
  hoofdklasse met 16 teams. Dat worden dan 30 competitiewedstrijden. Dus veelal op vrijdagavond spelen wellicht en misschien lastig ivm internationale kalender.
  Dan de bovenste 8 teams om landstitel laten spelen. Ik moet er niet aan denken dat de nummer 8 landskampioen wordt hoewel ik het de nummer 8 gewoon wel gun.

 18. Laat Siepman lekker af en toe een beetje training geven en verder een beetje stil zijn… een draft, een andere competitie opzet, uiteindelijk maakt het allemaal geen kaars uit! De beste spelers willen met de beste spelers spelen, en dat is maar goed ook! Als we de spelers gaan verdelen is het straks spannend, maar niet om aan te gluren… Zie eredivisie… Lekker gelijke kansen voor iedereen, lekker polderen, nivellering is een feest!

 19. Hoofdklasse saai? Ik ben het gedeeltelijk eens met Siepman. Maar veel competities zullen blij zijn met vier (!) kampioenskandidaten. Het wordt saai vanwege de opzet met de vier play off plaatsen. Deze zijn halverwege het seizoen al zeker. Ik zie overigens wekelijks spannende wedstijden op hoog niveau. De nummers 5 t/m 11 kunnen allemaal van elkaar winnen. Dat kost punten, hierdoor wordt het gat met de top vier groot. Het verschil is op het veld overigens niet zo groot als de stand doet vermoeden. De top vier wint geregeld met 1 doelpuntje verschil, soms iets te nadrukkelijk geholpen door scheidsrechters die te weinig tegen de internationals durven op te treden (zie topic uitslagen dames’). De nummers 5 t/m 11 moesten aan het begin van het seizoen echter veel nieuwe speelsters inpassen vanwege vertrek van hun betere spelers. Je ziet dat deze teams nu beter draaien dan in het begin. (bij deze teams spelen overigens veel jonge speelsters). De nr’s 5 t/m 11 hebben een betere jeugdopleiding (kijk naar landelijke competities en jeugdteams NL), waarom lukt het hen minder de talenten te binden? Toch zijn er wel opties om een andere opzet te overwegen. Waarom duurt de competitie maar 4,5 maand? Alle clubs trainen 11 maanden in het jaar. De competitie wordt afgeraffeld vanwege de internationale kalender. De internationals spelen derhalve veel meer wedstrijden op niveau en ontwikkelen zich hierdoor ook door. Een aantal suggesties om te overwegen:
  – meer teams in de competitie
  – meer wedstrijden op niveau
  – invoeren vergoeding voor opleiden talenten
  – verbieden ronselen door bondscoaches
  – andere opzet play offs (of afschaffen)
  – verklein verschil met overgangsklasse (1 poule?)
  – andere promotie/degradatieregeling?
  – meer media aandacht en exposure voor dames hockey (budgetten tophockey gaan nu vooral naar de heren)
  – waarom alle wedstrijden op 1 tijdstip in de week? Hierdoor kunnen supporters maar naar 1 wedstrijd kijken

  Zo zijn er vast nog wel meer suggesties te bedenken. Zou fijn zijn als het debat een keer serieus gevoerd wordt en niet alleen naar de belangen van een enkele club gekeken wordt.

 20. Winnen met één doelpuntje verschil?! Doelsaldo top 4 is +23 tot +29. Doelsaldo nummer 6 tot nummer laatst is negatief: Pinoke -15, Bloemendaal -34, Push -45. Nummers 6 en 7 doen het ‘goed’ met -5 halverwege de competitie.
  Ben het overigens wel eens met de bezwaren over de NBA opzet, die niet werkt bij amateurs. Maar argument dat Messi dan bij Granada zou spelen gaat niet op: dan zou Granada met Messi sponsors, trainers en andere spelers trekken en niet meer ‘Granada’ zijn.
  Vraag is hoe je de voorspelbaarheid doorbreekt, en hoe competitie weer echt competitie wordt. NU hebben we een reeks oefenwedstrijden totdat de play offs aanbreken en alsnog Den Bosch landskampioen wordt.
  Overigens, wat is de relatie tussen deze discussie en die over het diva-gedrag van bepaalde dames? Als je nationaal en internationaal geen tegenstand meer hebt, ga je werkelijk denken heel goed te zijn. Persoonlijk vind ik de lichting van nu niet beter dan die van OS Athene en Peking. Maar die generatie ondervond wat meer nationale en internationale weerstand. Dat helpt diva-gedrag voorkomen.

 21. Slechts 1 logische oplossing

  Probleem is er alleen aan de bovenkant. De onderkant is dynamisch genoeg (maar liefst 6 van de 8 ploegen zijn na 2008 ingestroomd). Oplossingen à la de NBA zijn luchtfietserij. Ook kun je clubs en bondscoaches niet dwingen tot gedragsverandering. Uitbreiden hoofdklasse lost niets op en heeft weer nadelen. Blijft 1 oplossing over: Play-offs uitbreiden naar 6 ploegen. Dat kan op den duur leiden tot verbreding van de top en tot die tijd mogelijk tot een incidentele verrassing. Dat is immers inherent aan een knock-out systeem.

 22. Heel simpel

  Hockey is een te kleine sport om dit probleem op te lossen. Wil je dat de onderste teams tegenstand kunnen bieden aan de bovenste, dan moeten de middelen daarvoor aanwezig zijn. Siepman is extreem naïef.

 23. Bekijk het ook eens van de andere kant

  Zelfs voor die topspeelsters zelf is de huidige situatie niet leuk. Dames als Paumen, Van As etc spelen per jaar zo’n 40 wedstrijden (competitie, play-offs, europacup, interlands). Zo’n 80% daarvan zijn hoogst eenzijdige wedstrijden tegen puur verdedigend ingestelde ploegen. Een soort handbal, met alle tegenspeelsters rond de eigen cirkel die alleen maar ontregelen. Daar wordt je toch helemaal gefrustreerd van? Dan heb je toch geen lol meer in ’t spelletje? Zeker als je ziet wat die dames er allemaal voor moeten laten. Of zie ik het verkeerd?

 24. We moeten een competitie krijgen waarin we een balans hebben van:
  – belasting internationals
  – beperking speeldagen door internationale kalender
  – spanning play-offplekken
  – spanning degradatie
  – spanning play-outplekken
  – baromzet clubs (aantal thuiswedstrijden)
  Ook luchtfietserij?
  Zijn dubbels eigenlijk gewenst?

 25. Vergeet niet dat het leuk is als heren 1 en dames 1 tegelijk thuis spelen,
  Er een goede balans is van jong en oud,
  dat je er naast moet kunnen studeren,
  dat spelers geen genoegen meer nemen met een paar schoenen en een stick,
  en dat Toon misschien lekker moet gaan wielrennen… Daar worden de niveauverschillen een beetje opgevangen met een beetje doping….

 26. Er is bijna geen oplossing voor. De buitenlandse spelers vinden dit de zwaarste(beste) competitie ter wereld. Plus we zijn wereldkampioen. In het voetbal zie je toch bijna altijd hetzelfde. Barca-real, bayern,juventus-inter-ac, manchester-arsenal,celtic,ajax-psv-feyenoord,psg,anderlecht, etc.

 27. Suggestie:
  * Elke hoofdklasse ploeg moet in de selectie van 18 spelers/sters 10 spelers/sters hebben die zij zelf hebben opgeleid vanaf de B-categorie.
  * Wordt er door een hoofdklasse ploeg (A) een selectiespeler/ster overgenomen van een andere hoofdklasse ploeg (B) dan betaald A een vergoedingssom van € 10000,00 (?) aan B, zijnde een vergoeding voor de opleidingskosten.
  * Zo’n bedrag (?) zou ook overgemaakt moeten worden aan een overgangsklasse waarbij de hoofdklasse ploeg een speler/ster weghaalt.
  * Een tr/co van een nationale selectie (B/A/JO/Nat.team) mag geen tr/co zijn van een hoofdklasse ploeg.

 28. Volgens mij is dit enorme gat tussen de traditionele top 4 (of top 5) en de rest vrijwel niet op te lossen.
  “Mijn” beste jeugdspeler(s) wordt/worden weggekocht door een club uit de top 4 of mijn beste jeugdspeler(s) gaat/gaan studeren in een stad op ruime afstand van “mijn” club.
  Mocht “mijn” club daar geld voor krijgen (transfer naar andere club) dan zit ik nog steeds met een mindere selectie. Datzelfde geldt ook wanneer die jeugdspeler vertrekt omdat hij/zij in een andere stad/plaats gaat studeren aan een universiteit. In dat laatste geval kan “mijn” club hem/haar een lease-auto ter beschikking te stellen. Maar wellicht dat zo een jeugdspeler (inmiddels 18 jaar oud en in bezit van rijbewijs) geen zin heeft om 5 avonden in de week op en neer te rijden tussen universiteits-stad en “mijn” club om te komen trainen.

Leave a Reply