Column: Tophockey en het grote geld

Jacques Brinkman heeft een column geschreven in De Telegraaf over het tophockey, onze hockeyers en natuurlijk de HIL.

Geld, veel geld, heel veel geld. Dat gaan tophockeyers Teun de Nooijer, Floris Evers, Wouter Jolie, Marcel Balkestein, Jaap Stockmann, Pirmin Blaak, Sander Baart, Jeroen Hertzberger en Tim Jenniskens de komende maand verdienen tijdens de Hockey India League, de Indiase competitie van 14 januari tot 10 februari.

Ik weet nog als de dag van gisteren dat wij voor onze gouden olympische medaille in Atlanta 1996 voor het eerst in de geschiedenis van NOC*NSF 15.000 gulden prijzengeld ontvingen, omgerekend bijna 7000 euro.

Een schijntje vergeleken bij de huidige bedragen die sponsoren en multinationals uit India neerleggen om de spelers in hun team te krijgen. Inclusief bonussen en winstpremies kan een sterspeler als De Nooijer ruim boven de ton verdienen in minder dan vier weken hockey.

Als ik de Indiase media moet geloven, wordt de Hockey India League in ieder geval ook in 2014 en 2015 georganiseerd. Reken maar dat zich dan geen negen Nederlandse tophockeyers inschrijven voor deze lucratieve competitie. Veel meer spelers van het nationale team zullen er oren naar hebben om in de winterstop voor veel geld in India te spelen.

De Nederlandse clubbestuurders zijn er nog niet uit of spelers ook in de toekomst toestemming krijgen in de winterstop voor een maand naar India te vertrekken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een speler geblesseerd terugkeert uit India? Dit potentiële nadeel weegt echter niet op tegen de voordelen zoals extra wedstrijdritme en spelen in een andere cultuur, waar spelers alleen maar beter van worden. Daarnaast vloeit een substantieel percentage van het verdiende salaris terug in de clubkas.

Is het niet de hoogste tijd dat de huidige competitieopzet in Nederland aangepast wordt aan de moderne maatstaven van deze tijd zoals prijzengeld, topspelers, spanning en spektakel? Precies de ingrediënten van de Hockey India League, waar bedrijven zich graag mee associëren.

Rabobank, de hoofdsponsor van de KNHB, heeft een belangrijk signaal afgegeven en is niet langer de naamgever van de Nederlandse competitie vanwege te weinig exposure en toegevoegde waarde.

Het jaar 2014 staat voor een belangrijk deel in het teken van het wereldkampioenschap hockey dat van 31 mei tot 15 juni in Den Haag wordt gehouden. Toch kan ik mij voorstellen dat de Oranjeinternationals toestemming krijgen van bondscoach Paul van Ass om vier maanden voor de start van het WK naar India af te reizen. De extra internationale ervaring en hardheid die spelers opdoen, kunnen net dat beetje extra betekenen en ervoor zorgen dat het Nederlands elftal na drie verloren finales op rij (EK, Olympische Spelen, Champions Trophy) de komende jaren wel finales gaat winnen.

Wat is de visie van de KNHB op de Hockey India League? En wat kunnen we leren van deze nieuwe ontwikkelingen? Deze prestigieuze competitie zorgt naast een enorme impuls voor het hockey in India, ook voor verdere mondialisering en professionalisering van het hockey.

Bron: Jacques Brinkman/De Telegraaf

Reageer