Uitblinken en balen


Door een golden goal in de verlenging van Kieran Govers heeft het Nederlands mannenhockeyteam de finale van de Champions Trophy met 2-1 verloren van Australië. De uitblinkende keeper Jaap Stockmann viel helemaal niets te verwijten.

Nederland kan terugkijken op een prima Champions Trophy en zit met een jong team op de goede weg richting het WK in Den Haag in 2014. Desalniettemin is Australië op dit moment nog een maatje te groot voor de formatie van bondscoach Paul van Ass. Daar kon zelfs wonderkeeper Jaap Stockmann in Melbourne niets aan veranderen.
Onschadelijk
Stockmann maakte zes van de zeven Australische strafcorners onschadelijk en stopte na doelpunten van Sander Baart en Russell Ford vlak voor rust bij een stand van 1-1 ook nog eens een strafbal van Jamie Dwyer. De doelman van Oranje speelde bij Bloemendaal jaren lang samen met de beste speler van Australië.
„Ik wist dat Jamie lang wacht op een beweging van de keeper en besloot daarom puur op reactie te keepen”, zei Stockmann na afloop. „Dat pakte goed uit, maar als hij hem in de kruising had gepusht was ik kansloos geweest.”
Reddingen
Vooral na rust had het fysiek sterkere Australië het beste van het spel en was het puur aan de talloze reddingen van Stockmann te danken dat er een verlenging aan te pas moest komen. De 28-jarige doelman had niet een directe verklaring voor het grote krachtsverschil tussen Oranje en de voor eigen publiek spelende tegenstander.
„Ik beleef het als doelman natuurlijk anders dan als je het vanaf de kant objectief gaat bekijken. Maar aanvallend konden we niet onder de druk van Australië uitkomen”, zei Stockmann. „We waren de bal vaak snel weer kwijt.”
Derde
Na het EK in Duitsland en de Olympische Spelen in Londen was het de derde keer op rij dat Nederland een finale van een groot toernooi verloor. Ondertussen won Australië zijn vijfde Champions Trophy op rij.
„Het is duidelijk dat Australië meer finale-ervaring heeft dan wij”, reageerde Stockmann op het woord finalesyndroom. „En je komt er nou eenmaal niet in één keer. Maar het is heel goed om dit te ervaren en duidelijk dat we op de goede weg zitten.”
Beste
Stockmann werd na afloop gekozen tot de beste keeper van het toernooi en daar viel helemaal niets op af te dingen. „Een mooie bekroning en een prachtige eer”, noemde de doelman zijn prijs. „Maar het maakt niet uit of ik goed was of niet. Ik had liever geen bal gehad en gewonnen vandaag.”
Na de Champions Trophy gaat Stockmann thuis even uitblazen en rustig van de feestdagen genieten. Begin volgend jaar hoopt de keeper van Oranje vervolgens mee te kunnen doen aan de Hockey Indian League.
Geld
In deze een maand durende Indiase competitie valt voor hockeybegrippen veel geld te verdienen. Het salaris voor de spelers varieert naar verluidt van 2.350 tot 19.600 euro. De beste hockeyers ter wereld konden zich opgeven voor de HIL en waarschijnlijk wordt volgende week bepaald welke spelers er daadwerkelijk mee mogen doen. Tijdens een veiling kunnen de Indiase clubs bieden op spelers die zich beschikbaar hebben gesteld.
„Het lijkt me een mooi avontuur en ik hoop dat de competitie door gaat”, liet Stockmann gisteren nog weten. „Want dat weet je in India nooit zeker. En ik hoop natuurlijk dat ik op de veiling uitgekozen worden.”
Over dat laatste lijkt Stockmann zich in ieder geval geen zorgen te hoeven maken. Want na zijn optreden tijdens de Champions Trophy zal er door de Indiase clubs zonder twijfel gevochten worden voor de doelman van Oranje.
Bron: Spits

Reageer