Uitblinker Ondanks Blessure


Vanwege een voetblessure doet hockeyer Mink van der Weerden niet mee met de Champions Trophy in Melbourne. Ondanks zijn kwetsuur had de strafcornerspecialist met twee doelpunten een groot aandeel in de 3-0 zege op landskampioen Amsterdam.
Gister stapten de spelers van het Nederlands elftal in het vliegtuig naar Melbourne, waar na bijna twee weken trainen op zaterdag 1december de Champions Trophy van start gaat. Mink van der Weerden is de grote afwezige.
De strafcornerspecialist van het Nederlands elftal en Oranje Zwart kreeg afgelopen zomer tijdens de halve finale van de Olympische Spelen tegen GrootBrittannië een bal tegen de binnenkant van zijn linkervoet. Aanvankelijk leek de schade mee te vallen en in de met 2-1verloren olympische finale tegen Duitsland en het begin van de competitie kon Van der Weerden gewoon spelen.
Maar nadat Van der Weerden een maandje geleden tijdens de competitiewedstrijd op precies dezelfde plek opnieuw een bal tegen zijn voet kreeg, keerde de pijn terug. Het gevolg was dat de verdediger de laatste vier weken nauwelijks heeft getraind en alleen dankzij pijnstillers wedstrijden kon spelen.
Afgelopen vrijdag werd bekend dat Van der Weerden vanwege de peesirritatie in zijn voet de Champions Trophy in Melbourne moet missen. Gisteren leek dit een opmerkelijke beslissing aangezien de geblesseerde speler, die bij Oranje wordt vervangen door Bloemendaler Glenn Schuurman, schijnbaar probleemloos twee strafcorners in de kruising van het Amsterdamse doel joeg.
„Je moet niet vergeten dat ik ook nog eens vier weken trainingsachterstand heb opgelopen”, zei Van der Weerden na afloop van de klinkende zege. „Daarom zou het echt geen goed idee zijn om nu twee weken in Melbourne volle bak te gaan trainen en vervolgens zes wedstrijden in negen dagen te hockeyen.”
Ook de strafcornerspecialist van Amsterdam Taeke Taekema kampt met een blessureprobleem en kwam helemaal niet in actie gisteren. De ex-international heeft pijn in zijn nek waardoor zijn handen soms tintelen. Deze week moet een scan uitwijzen wat er precies aan de hand is.
Door het ontbreken van Taekema en het stoppen van Geert-Jan Derikx, keeper Klaas Veering en Kristiaan Timman is landskampioen Amsterdam op dit moment nog maar een schim van het team van vorig jaar. Het vertrek van de ervaren assistent-coach Alyson Annan, die momenteel hoofdcoach is bij het eerste damesteam van de vereniging uit de hoofdstad, zal er ongetwijfeld ook mee te maken hebben.
Wellicht dat na de winterstop de van een wereldreis teruggekeerde Floris Evers het tij kan keren bij Amsterdam. Maar terwijl coach Taco van den Honert voortdurend roept dat zijn team wel eens vaker het seizoen slecht is gestart, lijkt het echt nog een enorme klus voor de landskampioen om zich te gaan plaatsen voor de play-offs. De achterstand op de nummer vier Kampong is inmiddels opgelopen tot zes punten.
Van der Weerden heeft wel enig idee wat de spelers van Amsterdam op dit moment doormaken. „Wij zaten vorig seizoen in een vergelijkbare situatie”, zei de cornerman van Oranje Zwart gisteren. „Vanwege het stoppen van belangrijke krachten zoals Jeroen Delmee en blessures van Marcel Balkestein en mij stonden we vorig jaar om deze tijd zelfs zo ongeveer onderaan. Het mooie is wel dat we daar wel ongelooflijk veel van geleerd hebben.”
Oranje Zwart heeft dankzij de komst van Robert van der Horst, Rob Reckers en coach Michel van den Heuvel en het veel meer volwassen spel van onder meer Sander Baart en Van der Weerden een gedaantewisseling ondergaan. Deelname aan de play-offs lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd.
Zeker omdat de niet naar Melbourne afreizende Van der Weerden tijdens de winterstop tot 24 februari de tijd heeft om zijn pijnlijke voet helemaal te laten genezen. De man met de hardste strafcorner van Nederland verwacht dat hij volgend jaar bij de hervatting van de hockeycompetitie weer volledig hersteld zal zijn.
Bron: Spits!
Foto: Maurice de Wert
 

Reageer