Vertrek Oltmans komt hard aan bij Laren

Terwijl in het voetbal bij slechte prestaties een trainer ontslagen wordt, kiezen de coaches in het keurige hockeywereldje er voor om zelf op te stappen. Nadat vorige week ex-vrouwenbondscoach Herman Kruis het bij de vrouwen van HDM voor gezien hield, werd gisteren bekend dat Roelant Oltmans er mee gestopt is bij de zwaar teleurstellend presterende mannen van Laren. Bij de spelersgroep in ’t Gooi sloeg het nieuws in als een bom.
Straatvechter
Oltmans heeft een grote naam als hockeycoach. Eind jaren negentig veroverde hij met Oranje zowel olympisch goud als de wereldtitel. Ook met Laren boekte de straatvechter, zoals de coach uit Oegstgeest vanwege zijn fanatisme ook wel genoemd wordt, aanvankelijk succes. Zo plaatste de voormalige overgangsklasser zich twee seizoenen geleden nog voor het eerst in de geschiedenis voor de play-offs. En vorig jaar was de niet onverdienstelijke zesde plek het eindresultaat.
Bovenaan
Ook dit seizoen leek het aanvankelijk goed te gaan en na twee overwinningen en een gelijkspel stond de formatie van Oltmans zelfs even bovenaan. Maar na de winterstop kwam de klad er in. Laren slaagde er in 2012 nog niet in om te winnen en verzamelde in acht duels slechts twee punten. Het was voor Oltmans reden om het twee wedstrijden voor het einde van de competitie voor gezien te houden.
Teleurgesteld
Na de 0-5 nederlaag tegen Bloemendaal lichtte Oltmans de spelersgroep in. Geen van de spelers had er rekening mee gehouden. Ook bestuurslid tophockey Peter Havenga liet gisteren op hockey.nl weten dat hij teleurgesteld is in de beslissing van Oltmans. Het vertrek van de 57-jarige succescoach uit het verleden is opvallend. Laren verkeert in degradatiegevaar, maar heeft met de wedstrijden tegen de eveneens voor handhaving knokkende hekkensluiter Hurley en het zwakke SCHC zeker nog kansen om er in te blijven.
Gemotiveerder
„Hij hoopt dat we door zijn beslissing nog gemotiveerder worden dan we al waren”, zegt speler Melchior Looijen over het besluit van Oltmans. Voor de strafcornerspecialist is het een bizar seizoen. De dertigjarige hockeyer koos er na vele jaren van trouwe dienst voor om eind vorig seizoen zijn oude club Kampong te verlaten voor Laren. Looijen wilde eindelijk wel eens de play-offs halen.
Verrassend
Aanvankelijk leek het goed te gaan. Laren startte het seizoen uitstekend en de veel scorende Looijen werd op zijn oude dag ook nog eens verrassend opgeroepen voor de selectie van Oranje. Inmiddels is het tij gekeerd. Looijen viel af bij Oranje en moet met Laren vechten tegen degradatie. Ondertussen is zijn oude club Kampong nog volop in de race voor een plek in de play-offs. „Zo kan het lopen in de sport”, zegt Looijen. „Ik sta nog steeds achter mijn weloverwogen beslissing. Ik hoop dat we er alsnog in blijven zodat ik volgend seizoen wel mijn ambities kan waarmaken met Laren.”
Kandidaat
Wie Oltmans voor de rest van het seizoen moet gaan opvolgen zal waarschijnlijk vandaag bekend worden gemaakt. Jacques Brinkman lijkt een goede kandidaat omdat hij in het verleden de vrouwen van Laren onder zijn hoede had en op dit moment geen club heeft. Maar de voormalige recordinternational laat weten dat hij het niet ziet zitten. „Ik vind twee wedstrijden te kort om er in stappen en begin liever ergens in een rustige omgeving.” En rustig is het op dit moment zeker niet bij Laren.
Bron: spitsnieuws.nl/Jan Balk

Reageer