Xan de Waard bestormt hockeytop


‘Wat goed is komt snel’, een gezegde dat nogal eens in de sport wordt gebruikt als er talentvolle spelers of speelsters ineens op een niveau acteren waar men ze niet of nog niet verwacht. Deze kwalificatie is zeker van toepassing op de 17-jarige Renkumse hockeyster Xan de Waard.
Op haar zesde ging De Waard, net als haar zus, op hockey. De hockeysport bleek een juiste keuze te zijn. Naast heel veel plezier in het hockey had De Waard ook het talent. ,,Ik ben begonnen bij WMHC in Wageningen”, blikt de Waard terug op haar beginperiode. ,,Een erg gezellige club, maar ook een club waar al in de jeugd op een behoorlijk niveau wordt gespeeld. Ik heb met de D1 nog om het landskampioenschap gespeeld,” zegt De Waard tegen HoogenLaag.nl.
Al jong ambities
Maar de jongeling wilde meer. ,,Omdat ik het goed deed bij Wageningen viel ik op en werd mij geadviseerd op een waterveld te gaan spelen. Daar spelen de hoofdklassers op en ik heb toen besloten om naar Kampong in Utrecht te gaan.” Een misschien logische overstap, maar het ‘Renkumse’ talent maakte die overstap al op 13-jarige leeftijd. Toch is ze daar nu nog steeds erg nuchter over. ,,Drie keer in de week ging ik met bus en trein naar Utrecht om te spelen en te trainen. Nee, problemen had ik daar niet mee.”
Ook in Utrecht ontwikkelde ze haar talent. ,,In Wageningen speelde ik vaak in een team van een hogere leeftijdscategorie. Bij Kampong kwam ik in de C1, maar al snel ‘snuffelde’ ze al aan het eerste team, om vorig seizoen, net 16 jaar, al basisspeelster in het eerste team te worden.”
Telefoontje
,,Er was bij kampong een spitsenprobleem en ik mocht die plaats gaan opvullen. Mijn snelheid en mijn techniek zijn mijn sterke punten en daar was behoefte aan. Het voelde direct goed en ook dit seizoen pakte ik mijn kans in de basis.”
De ontwikkelingen van De Waard bleven ook nu niet onopgemerkt. Ze speelde al voor Nationale selecties als Meisjes B waarmee ze Europees Kampioen werd en het Nederlands team onder 18, maar twee weken geleden kwam een nog grotere beloning voor haar goede spel. ,,Ik zat in de les (5 VWO op het Wageningse Pantarijn) toen mijn telefoon ging. Ik kon niet opnemen, maar vervolgens zag ik dat ik drie gemiste oproepen had en heb maar even teruggebeld. Het was Max (Caldas, de bondscoach, red). Hij nodigde mij uit om met het Nederlands team op trainingskamp naar Zuid-Afrika te gaan. Natuurlijk heb ik ja gezegd,” aldus De Waard tegen HoogenLaag.nl.
Blessure
Na van de schrik te zijn bekomen pakte ze snel de draad bij Kampong weer op. Maar in de wedstrijd tegen MOP moest ze met een knieblessure uitvallen. ,,Een domper. Het ging juist zo lekker, maar de MRI-scan toonde aan, dat ik mijn knieband had verrekt en er wat speling zat op de kruisband. Daarom mag ik de komende twee weken niet hockeyen. Maar ik werk inmiddels hard aan mijn herstel en verwacht dat ik gewoon mee kan naar Zuid Afrika. Daar kijk ik echt naar uit. Ik ga er veel ervaring op doen en van spelen met grote namen als een Maartje Paumen en Ellen Hoog word je alleen maar beter.”
Bron: HoogenLaag.nl

Comments (2)

  1. Meisje van 17, 5e klas middelbare school, over telefoontje: “Het was Max”.
    Dan denk je eerder aan haar vriendje dan aan de bondscoach. Of zijn we terug in de jaren zeventig?

  2. @respect, hij heet toch Max? man waar maak je je druk om.

Reageer