Zaalhockey: dames AMHC weer op nul beginnen

Een plaats in de play-outs. Geheel onverwacht is dit het hoogst haalbare voor de hockeydames van AMHC in dit zaalseizoen. Zondag kwam de ploeg van trainer/coach Jamie Swiers tegen Schaerweijde tekort om de overlevingsboei te pakken (2-4). De driepunter die in de tweede wedstrijd tegen Phoenis werd verdiend (2-0), was er een voor de statistieken.

De start van de zaalcompetitie in de topklasse zag er ogenschijnlijk goed uit voor de Amersfoortse hockeydames. Zeker nadat onder meer het sterke Gooische aan de keistedelijke zegekar kon worden gebonden. Maar na de oorwassing van vorige week van Huizen en de puntendeling tegen Almere vertoonde het gezicht van Swiers opeens wat zorgelijke blikken. De roodhemden moesten gisteren twee keer winnen om de vermaledijde play-outs, die over twee weken aanvangt, te vermijden.

Het eerste duel was tegen Schaerweijde met de Duitse zaalinternational Julia Müller in de gelederen.

De ploeg uit Zeist mag zich gelukkig prijzen met de komst van Muller. De allrounder was in het nationale team een heuse goalgetter. Op het WK in Wenen (2007) werd deze sympathieke sterkmaakster zelfs topscorer van het toernooi.

In het eerste bedrijf had de verdediging van Amersfoort moeite met het lepe aanvalsspel van Schaerweijde. AMHC’er Akke van der Meer en met name de uitblinkende keeper Eline van der Veen wisten ternauwernood de doellijn schoon te houden.

Na een kwartier was het toch de technisch vaardige ploeg uit Zeist die het eerste bordje kon verhangen. Van der Veen moest zich toen gewonnen geven na een prachtige actie en dito push van Anne Wiegers. “Op dat moment bracht ik het jonge talent uit meisjes B1, Melissa Jansen, binnen de balken om mijn aanval meer snelheid te geven,” zou Swiers bekennen na de wedstrijd.

Zijn opzet leek te lukken. Het was de 15-jarige Jansen die de bal beheerst achter de Zeister sluitpost, Aisha Lemson prikte.

In de tweede helft ging Schaerweijde direct van acquit, 2-1. Amersfoort deed nog een uiterste krachtinspanning om de stand in evenwicht te brengen en dat werd beloon via de stick van Anouk Bekker. Toch was het de gevaarlijke strafcorner waarmee de Zeister ploeg de driepunter eenvoudig kon veiligstellen. In twee hoekslagen was De Graaf namens de Zeister ploeg de koele afmaker. “In de verdediging stond het vandaag goed, alleen kwamen we in aanvallend opzicht nog tekort tegen deze ploeg die op technisch gebied net even wat meer kon brengen,” aldus Swiers.

“Over twee weken beginnen we tijdens de play-outs weer op nul,” zei Swiers die voldoende lichtpuntjes ziet om ook voor volgend jaar een plekje in de topklasse veilig te stellen. “We hebben genoeg ammunitie in huis.”

Reageer