De Telegraaf: Jacques Brinkman: "Hockeysters slaan precies goed toe"

Olympisch goud. Wat een super knappe prestatie. De Oranje-hockeyvrouwen hebben de olympische titel uit Peking 2008 geprolongeerd. De ploeg van bondscoach Max Caldas versloeg Argentinië in een meer spannende dan goede finale met 2-0. Beide doelpunten kwamen voort uit strafcorners. Eerst was het Carlien Dirkse van den Heuvel die een rebound strafcorner schitterend benutte en daarna pushte strafcornerfenomeen Maartje Paumen de bal keihard in de kruising.
Uitblinkers in de olympische finale waren, zonder daar iemand te kort mee te willen doen, aanvoerster Paumen en middenveldster Naomi van As. Beide speelsters gingen voorop in de strijd en namen de ploeg op sleeptouw. Voor de Argentijnse hockeyvrouwen, en in het bijzonder de jarige sterspeelster Luciana Aymar, was de nederlaag een enorme domper. Maar Argentinië mocht geen moment aanspraak maken op de overwinning.
In de tweede helft sloeg Oranje precies op de juiste momenten toe en dat is ook een kwaliteit. De strafcornerverhouding van 4-2 in het voordeel van Oranje gaf ook aan dat de Nederlandse hockeyploeg volkomen verdiend de gouden olympische medaille won.
CIJFERS:
Joyce Sombroek (k): 8, topkeepster, onpasseerbaar in olympische finale, jong maar toch al zo ervaren.
Caia van Maasakker: 7, is van reserve uitgegroeid tot basisspeelster, weinig onder druk gezet door Argentijnse spitsen, wendbaarheid is puntje van aandacht.
Merel de Blaey: 6, blijft verdedigend overeind, maar brengt opbouwend weinig in.
Margot van Geffen:7 , speelt solide finale, paar sterke intercepties, maakt met haar snelheid foutjes ongedaan.
Sophie Polkamp: 7, corrigeert haar eigen slippertjes, corner tegen, betrouwbaar op rechtsachter.
Maartje Paumen: 9, wat een fantastische strafcorner in de kruising op zo’n belangrijk moment, rustpunt, voorop in de strijd.
Carlien Dirkse van den Heuvel: 7, wat een heerlijke doelpunt uit rebound strafcorner, beslissend, degelijke linksmidden, aanvallende acties aan de bal lukken net niet.
Maartje Goderie: 8, topper, teamspeelster, corrigerende speelster op het middenveld, penetreerde nog een paar keer in de vijandige cirkel.
Naomi van As: 9, vooral de eerste helft zeer sterk, overal op het veld aanwezig, gevaarlijke acties aan de bal over de rechterkant, technisch soepeltjes.
Eva de Goede: 8, iets minder aan de bal op het middenveld dan Maartje Paumen, eenmaal aan de bal gaat er altijd dreiging vanuit, op snelheid bijna niet af te stoppen.
Kitty van Male: 6, weinig aan de bal gezien, hard gewerkt, Olympische Spelen is toch iets anders dan oefencampagne.
Marilyn Agliotti: 7, degelijk, onzichtbaar belangrijk, haar specialiteit lijnstop verdedigende strafcorner niet in stelling hoeven brengen.
Kelly Jonker: 6, eerste paar minuten van de olympische finale beloofde veel, daarna nauwelijks meer in het spel voorgekomen.
Lidewij Welten: 6, het zit erin, maar komt er onvoldoende uit, rushes aan de bal sterven in schoonheid, voorbeeldige inzet.
Ellen Hoog: 7, niet alle individuele acties lukken, wel altijd dreiging, straalt een gezonde dosis agressie uit in het veld, slaat onbewust Argentijnse speelster tegen het gezicht.
Kim Lammers: 6, eerste Olympische Spelen en meteen goud, meer dan verdiend, onzichtbaar in finale, keihard gewerkt, nauwelijks een scoringskans gehad.
Bondscoach Max Caldas: 8, heeft de Oranje hockeyvrouwen in de rust aangespoord tot grote daden, rustig gebleven ondanks Argentijnse temperament, kampioenenmaker.
Bron: De Telegraaf/Jacques Brinkman

Reageer