De Telegraaf: Jacques Brinkman: "Hoofdrol voor Sombroek en Hoog"

Wat een spanning, sensatie en uiteindelijk opluchting. De Oranje-hockeyvrouwen hebben zich geplaatst voor de olympische finale door het beter benutten van shoot-outs dan de Nieuw-Zeelandse hockeysters. Na de reguliere speeltijd (2-2) en de verlenging waarin niet werd gescoord, moesten voor het eerst in de historie van de Spelen shoot-outs de beslissing brengen.
De ploeg van bondscoach Max Caldas boog in de reguliere speeltijd tot twee keer toe een achterstand om. Beide keren was het strafcornerfenomeen Maartje Paumen die de trekker overhaalde. Paumen speelde op haar vertrouwde positie voor haar verdediging en Caia van Maasakker speelde als centrale verdedigster.
In de verlenging met golden goal werd niet gescoord. Nadat Naomi van As en Eva de Goede in de shoot-out serie hadden gescoord voor Oranje en Margot van Geffen en Maartje Paumen hadden gemist, was het Ellen Hoog die aan alle onzekerheid een einde maakte en Oranje naar de olympische finale schoot. Keepster Joyce Sombroek speelde een hoofdrol in de beslissende serie door maar liefst drie shoot-outs te stoppen. Het spel van Oranje is nog niet sprankelend, maar net als in de groepsfase komen de Nederlandse hockeysters er mee weg.
De wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland was een gelijkwaardige strijd met misschien een licht veldoverwicht voor Oranje. De cornerverhouding van 5-4 in het voordeel van de Nieuw-Zeelandse hockeysters geeft echter wel aan dat de Nederlandse hockeyvrouwen er heel hard voor hebben moeten vechten. Nu is het zaak om goed te herstellen, want over twee dagen staat de finale voor de deur. De missie van de ploeg van bondscoach Caldas is pas geslaagd bij goud.
CIJFERS:
Joyce Sombroek (k): 8, stopt drie shoot-outs, mooie reddingen bij strafcorners, laat bij tweede tegendoelpunt te veel ruimte in de korte hoek.
Caia van Maasakker: 6, begon in de basis centraal achterin, risico bij mislukte hoge bal van achteruit, mag meer vertrouwen uitstralen.
Merel de Blaey: 6, krijgt twee corners tegen, in topwedstrijden gaat het om details, kwetsbare schakel in Oranje-verdediging.
Margot van Geffen: 7, als rechtsachter veel meer in haar element, domme groene kaart, mist shoot-out.
Sophie Polkamp: 7, op elke positie inzetbaar in achterhoede, betrouwbaar, hard werkend, technische verdedigster.
Maartje Paumen: 9, absolute uitblinker, scoort twee belangrijke strafcorners, aanjager op het middenveld, wat een gelaatsuitdrukking na het scoren van de strafcorner.
Carlien Dirkse van den Heuvel: 6, versierde een strafcorner, miste grote kans, weinig gezien in het veld.
Maartje Goderie: 7, onzichtbare schakel op het middenveld, onopvallend, moeite met het krijgen van controle op het middenveld.
Naomi van As: 8, aangever van de strafcorner, balveroveraar op het middenveld, goed meeverdedigen, komt de bal te ver op eigen helft ophalen, benut koeltjes de eerste shoot-out.
Eva de Goede: 8, veel werk verricht, kwam minder toe aan aanvallende acties dan gewoonlijk, scoort shoot-out op meest spectaculaire wijze van alle speelsters.
Kitty van Male: 7, duidelijk meer aanwezig dan in de poulewedstrijden, acties zijn nog met te weinig rendement, voorbeeldige inzet, haalt strafcorner, mooie versnelling.
Marilyn Agliotti: 6, weinig minuten gemaakt, misschien toch meer last van haar voetblessure, stille kracht.
Kelly Jonker: 6, komt nog niet los, mist grote scoringskans, gaat weinig dreiging vanuit, verzaakt verdedigend nooit.
Lidewij Welten: 7, pas op met instappen, versierde een strafcorner, komt beter in haar spel, vooral de tweede helft, mist tip-in kans.
Ellen Hoog: 8, uiteindelijke matchwinner, heerlijke backhand shoot-out, altijd dreigend, snel, straalt plezier uit, groeit in toernooi.
Kim Lammers: 6, nauwelijks aangespeeld in vijandige cirkel, schiet één kans hard op de legguards van de keeper, vier doelpunten in de eerste twee poulewedstrijden nog geen passend vervolg kunnen geven.
Bondscoach Max Caldas: 7, Oranje wil nog niet stralen en flitsen, winnen van shoot-outs is de beloning voor hard trainen, huiswerk goed gedaan bij de strafcorners zowel aanvallend als verdedigend.
Bron: De telegraaf?Jacques Brinkman

Comments (4)

 1. De analyses blijven lachwekkend.
  Joyce heeft nog geen bal gestopt in heel het toernooi. Door die 2 missers in de halve finale belandden ze uiteindelijk in de shoot outs. Lijkt wel of ze verstijfd is van angst in de goal.
  Sophie polkamp, zou voor zo’n ervaren speelster echt wel meer moeten laten zien. Staat niet voor haar man en speelt alleen maar achteruit.
  Lidewij Welten, haalt beide strafcorners waar doelpunt uit is gekomen en zou nog een strafbal gekregen moeten hebben. Meeste rendement.
  Ellen Hoog, mindere spits dit toernooi. 0 rendement en veel balverlies. Dat zij zoveel speelminuten krijgt is ongelofelijk.
  Caldas, slecht gecoached op sommige momenten. Wij gaat er nou in de golden goal periode naar 1 minuut wisselen met een speler aan de overkant in de verdediging. Zo creeer je zelf onrust in het team.

 2. Dhr. Floris

  Geen bal gestopt?? Heb je de schootouts gemist?

 3. Eens, idem voor de commentaren op radio en tv: hockey door een oranje bril.
  Dat dit team zo ver is gekomen, zegt heel veel over het niveau van het dameshockey. China, Zuid-Korea zijn geen schim van wat ze waren. Duitsland kachelt achteruit. NZ had gisteren verdiend kunnen winnen. Was de betere ploeg. Caldas commentaar had wel van wat meer respect kunnen getuigen.
  Sombroek, Paumen, Van As zijn op zich goed, maar niet in de vorm van hun leven. Paumen lijdt veel balverlies op middenveld. Middenveld niet creatief. Aanvallers komen niemand voorbij, zijn niet gevaarlijk. Verdediging geen zekerheidje.
  We mogen de dames het succes gunnen, maar laten we in ons olympisch enthousiasme niet blind zijn voor de werkelijkheid.

 4. Eens met de gekleurde bril. Veel leuker wat dat betreft om (het erbarmelijk slechte) Engelse commentaar te volgen.
  @’–‘: Joyce nog geen bal gestopt? Geen bepalende inderdaad, maar daar zijn de situaties nog niet echt naar geweest. Ja ze maakt deze keer een foutje, ze is pas 21! Mag ze nog?
  Welten heeft behalve die corners een laag rendement en VEEL balverlies. Tegenstanders weten wat ze wil, vaak dubbele dekking en dan komt ze er gewoon niet doorheen.
  Hoog, zelfde verhaal, maar komt in tegenstelling tot Welten vaker in schotposities (en scoort zo af en toe). Vond het van haar al knap dat ze doorging na die doodslag bij Glynn.
  Denk wel dat Paumen iets te veel krijgt. Mist shootout opzichtig en behalve corners is het spel er niet echt (balverlies..). Polkamp werkt gewoon, hoeft zich van mij niet te ‘laten zien’. Speelsters van Oranje die je wilt zien zijn: De Goede, Paumen, Hoog, van As, Welten, Lammers. Als de rest hard werkt, zorgen zij voor de rest. Sommigen werken inderdaad keihard en vallen misschien minder op, maar ze kennen hun rol.
  Daarnaast hebben ze nu wel de nodige dosis geluk, welke Las Leonas ook heeft gehad. Die hadden er na de poulefase uit moeten liggen, god wat slecht af en toe! (Zegt ook iets over de huidige staat van het vrouwen hockey!)

Reageer