De Telegraaf: Jacques Brinkman: 'Strafcorner zorgenkindje Oranje'

Het eerste deel van de olympische missie van de Oranje hockeyvrouwen is geslaagd.
Oranje versloeg de Zuid-Koreaanse hockeysters met 3-2 door mooie velddoelpunten van Lidewij Welten, Ellen Hoog en Carlien Dirkse van den Heuvel.
De ploeg van bondscoach Max Caldas heeft dus ook de vierde wedstrijd van deze Spelen gewonnen en zich daarmee eenvoudig geplaatst voor de halve finale. Sterspeelster Naomi van As liet eindelijk haar klasse zien, waar het de eerste drie poulewedstrijden nog vrij matig was. Met twee mooie backhand assists stond Van As aan de basis van de overwinning tegen Zuid-Korea.
Ook Ellen Hoog heeft aan haar vertrouwen kunnen werken en scoorde op aangeven van Van As de 2-1.Zorgenkindje is de aanvallende strafcorner van Maartje Paumen. Ook na vier wedstrijden staat de teller voor Paumen nog op nul. Dat gebeurt maar zelden.
Paumen speelt met oranje tape rondom haar schouder, maar onduidelijk is of er een verband is tussen de falende strafcorner en een eventuele blessure aan de schouder.
CIJFERS:
Joyce Sombroek (k): 7, prima reddingen, kansloos bij twee strafcorners.
Caia van Maasakker: 6, weinig minuten gespeeld, te makkelijk gepasseerd door snelle Koreaanse spitsen.
Merel de Blaey: 6, opbouwend matig, soms wat paniekerig, gebruikt veel de hoge bal in de opbouw.
Margot van Geffen: 7, kan veel beter, laat bal van de stick plukken, speelt onwennig als linksachter.
Sophie Polkamp: 7, sterk verdedigd door naar de bal te blijven kijken, inschattingsfoutjes moeten eruit.
Maartje Paumen: 7, assist bij eerste doelpunt, strafcorner wil nog niet lukken, groene kaart.
Carlien Dirkse van den Heuvel: 7, scoort meteen na rust bevrijdende 3-1, gele kaart, aanname in cirkel slordig.
Maartje Goderie: 7, degelijk en onopvallend op het middenveld van Oranje.
Naomi van As: 8, twee assists, mooie rushes met de bal, verdedigend nog ongelukkig, corner tegen.
Eva de Goede: 7, iets minder dominant dan in vorige poulewedstrijden, mooie aanvallende hoge bal bij counter, blijft een genot om naar haar liftacties met de bal te kijken.
Kitty van Male: 6, paar keer slordig balverlies, laat zich te makkelijk voorbij lopen, mooi overzicht in vijandige cirkel en geeft Marilyn Agliotti grote schietkans.
Marilyn Agliotti: 8, knappe lijnstop, begon als rechtsmidden op positie Naomi van As, mist kans om te scoren.
Kelly Jonker: 6, in de tweede helft twee mooie aanvallende versnellingen, verrassende schijnbeweging, levert te weinig voor spits van haar kaliber.
Lidewij Welten: 6, mooi tip-in doelpunt, corner versierd, te veel balverlies, probeert zich met loopacties aan de bal in vorm te spelen.
Ellen Hoog: 7, snel geschoten bij eerste doelpunt, levert te makkelijk de bal in op de forehand van de tegenstander, stijgende lijn wel ingezet.
Kim Lammers: 6, één klein schietkansje, verder niet in het spel voorgekomen, te makkelijk instappen op eigen helft.
Bondscoach Max Caldas: 7, aanvallende strafcorner loopt nog niet, heeft spitsen Ellen Hoog, Lidewij Welten, Kitty van Male en Kelly Jonker nog niet in gewenste topvorm.
Bron: De Telegraaf/Jacques Brinkman

Comments (1)

 1. De spitsen nog niet in topvorm ?? Ze waren toch zeker in topvorm toen ze geselecteerd werden ? Form was toch King ?
  Ze werken hard ,de jonge debutanten ,maar hebben gewoon niet het niveau nog ,naar mijn mening. Ellen Hoog speelt al jaren erg wisselvallig op toernooien. Dat is nu niet anders. En Kim is gewoon prima in vorm, 4x gescoord ,maar krijgt de bal niet op haar stick aangespeeld en daarom kan ze niet haar bekende tovergoals maken in de laatste wedstrijden. Lidewij Welten probeert te forceren en is ongelukkig totdat ze gescoord heeft . Daarna gaat het meestal veel beter.
  Maar ook de verdediging is nog niet in topvorm en/of op niveau. Weer een 7 voor Sophie,Jacques? Alle opbouwende fouten en missers worden haar vergeven en Kooke vindt een bal weggeschoven naar de zijlijn al een prachtige actie. Tja, hoe objectief zijn de heren. Merel de Blaeij, Caia van Maasakker ( te zwak voor de OS)en Margot van Geffen ,allemaal te wisselvallig en niet overtuigend.Joyce Sombroek is gelukkig standvastig en ik zie bij haar geen paniek of weifelend optreden. Ook het middenveld oogt nerveus en acteert soms slordig .
  Agliotti, onbegrijpelijk die 8 van Brinkman.Vanwege die lijnstop ? Een goede actie,okee ,maar ze lijdt ook vaak balverlies,komt regelmatig (nog) tekort in de balaanname. Goderie draaft erg verdienstelijk maar is niet altijd effectief. Dirkse van de Heuvel soms onbesuisd.De Goede,ja,die speelt echt een prima toernooi,is overal.Naomi van As komt er wat in ,speelde de laatste wedstrijd okee,en dan is het een genot om haar techniek en loopvermogen te zien,maar ze is volgens mij wat geblesseerd aan haar been.Daarom wordt ze vast in de laatste poulewedstrijd wat ontzien ( net als Sophie ,let maar op !) En dan Paumen: let op haar lichaamstaal…! Die is niet blij met haar performance.
  Maar er wordt keihard gewerkt en er wordt gewonnen….en de winnende coach heeft toch per definitie gelijk? Ook als hij misschien niet de beste speelsters van de nederlandse competitie heeft geselecteerd ! Ze gaan echt wel een medaille winnen ,maar het is niet zo’n overtuigend team als in 2008 , dat is zeker!
  Kom op dames , nog en tandje erbij, wat scherper en help de zwakkeren in het team…! Ik ga het meemaken ,hier op de tribune in Londen en verheug me op de goede afloop.

Reageer