De Telegraaf: "Oranje ontsnapt in thriller"

Het was billen knijpen. Bijna waren de Nederlandse hockeysters woensdagmiddag hun olympisch titel kwijt geweest. Een doeltreffende Maartje Paumen én doelvrouwe Joyce Sombroek voorkwamen ternauwernood een Nieuw-Zeelandse stunt. In de zinderende shoot-outs toonde Sombroek zich een koele kikker en schoot Ellen Hoog de ploeg van bondscoach Max Caldas vervolgens alsnog naar de gedroomde finale. Titelprolongatie lonkt.
Niemand had vooraf verwacht dat Oranje in de Riverbank Arena op het randje van uitschakeling zou balanceren. Toch gebeurde het. In een aantrekkelijke wedstrijd nam Nieuw-Zeeland in de beginfase immers brutaal het initiatief op de blauwe mat van het Londense hockeystadion . Dat resulteerde al binnen tien minuten in een 1-0 voorsprong voor de nummer zes van de wereld. Kayla Sharland poeierde vanuit een strafcorner raak.
Paumen verlost
Uitgerekend Paumen, die een moeizaam toernooi speelt, eiste vlak voor rust een positieve hoofdrol voor zich op. De 26-jarige specialiste was voor het eerst deze Olympische Spelen succesvol vanuit de strafcorner. Zo kreeg Caldas dus toch gelijk. “Maartje gaat nog zeker scoren hier in Londen”, zei hij na haar doelpuntloze groepsfase. “In de tweede olympische week is het noodzakelijk dat we naast velddoelpunten ook treffers uit strafcorners gaan maken. Het moet én én worden.” Dat zou later ook blijken.
Problemen
Ook in de tweede helft kwam Nederland, tegen de met passie spelende Kiwi’s, in de problemen. Dit keer was het Krystal Forgesson die de zwarte brigade liet juichen. Gelukkig voor alle aanwezige Oranje-fans schoot Paumen woensdagmiddag wel degelijk met scherp. Op aangegeven van Naomi van As (strafcorner) mikte ze de bal hoog in het doel. In de slotfase ontsnapte Oranje toch ternauwenood aan een olympische ondergang. Nieuw-Zeeland kreeg twee strafcorners op rij, maar faalde.
Shoot-outs
In de noodzakelijke verlenging hield iedereen zijn adem, één doelpunt (golden goal) betekende immers de doodsteek. Dat leed bleef Oranje bespaard en zo waren de toeschouwers in de Riverbank Arena getuige van een prachtige slotstuk.
In de beslissende shoot-outs kroonde Sombroek zich tot heldin van de avond. De keepster van Oranje stopte drie Nieuw-Zeelandse pogingen en maakte daarmee de missers van Paumen en Margot van Geffen ongedaan. Ellen Hoog haalde met de beslissende shoot-out definitief de trekker over. Zilver is een feit, maar het goud is binnen handbereik.
Bron; De Telegraaf

Reageer