De Volkskrant: 'Bondscoach Caldas zeer ontevreden over arbitrage'

Je wint of verliest nooit door de arbitrage. Dat wil bondscoach Max Caldas van de Nederlandse hockeysters wel even duidelijk hebben gezegd.
Maar dat de baas van Oranje bij Londen 2012 ontevreden is over het niveau van de scheidsrechters, inclusief de video-arbiter, liet hij in de aanloop naar de olympische finale tegen zijn vaderland Argentinië (vrijdag) ook hardop weten. ‘Het gaat te snel voor ze, ze kunnen het hoge niveau niet aan’, sprak hij onomwonden.
Caldas ziet dezelfde ontwikkeling in de Nederlandse hoofdklasse. ‘De spelers en speelsters trainen steeds meer, maar de arbiters blijven achter. Daar zal toch echt iets aan gedaan moeten worden. Want als twee teams er een spektakelstuk van willen maken en de arbitrage kan daarin niet meegaan, loopt het spaak.’
Caldas twijfelde ook openlijk aan de video-arbiter, die bij Londen 2012 opvallend vaak wordt ingeschakeld, maar niet altijd de juiste beslissing lijkt te nemen. Zo claimde heel Nederland woensdagavond in de worstelpartij tegen Nieuw-Zeeland (2-2 na verlenging, 3-1 met shoot-outs) een strafbal nadat Lidewij Welten in de tweede verlenging bij een doelpoging op haar stick was geslagen. De video-arbiter vond een strafcorner echter voldoende.
‘Ongelooflijk’, bromde Caldas. ‘Hoe is het mogelijk dat ze met de beelden voor hun neus nog de verkeerde beslissing nemen? Het eerste doelpunt van Nieuw-Zeeland ging via de billen van Lidewij Welten en had dus afgekeurd moeten worden. Maar ook dat werd niet gezien door de arbitrage. We zitten hier in Londen vaak op de tribunes samen met coaches naar de wedstrijden te kijken. We zien dan op het grote tv-scherm dezelfde beelden als de video-arbiter, maar trekken soms wel gezamenlijk andere conclusies dan die man daar boven in dat kamertje. Ik snap daar niets van.’
Voor het begin van de shoot-outs sprak Caldas woensdagavond de arbitrage aan. ‘Ik vroeg om een onderhoud na afloop met de drie arbiters. Ik wilde nog even wat dingen met hen doornemen. Maar ik wilde niet als slechte verliezer komen klagen. Daarom deed ik mijn verzoek voordat de beslissing was gevallen. Want nogmaals, je verliest nooit of je speelt nooit slecht door de arbitrage. Maar als je niet goed in de wedstrijd zit, kan zo’n arbitrale dwaling je wel de kop kosten.’
Bron: De Volkskrant

Comments (5)

 1. Caldas moet zich daar niet mee bezig houden en zijn team in het gareel krijgen. De vrouwelijke video-ref lijkt wel meer moeite te hebben met het nemen van beslissingen, maar soms ligt het aan de vraagstelling (vandaag nog bij pakistan gezien). Alleen een vraag direct van de scheids is open, de rest specifiek.
  Strafbal was bijvoorbeeld een vraag om een mening te bekijken.. Dat heeft geen zin! Losse bal in de cirkel en een wilde stick zwaai om de bal hopelijk weg te spelen. Dat Welten er eerder is, is toeval. Zo zag de scheids op het veld het en die mening is leidend. Zeker met keeper dichtbij en andere speelster die bal weg sloeg, zal een video-ref niet zomaar de mening betwisten. Na het EK is dat wel duidelijk geworden, toen video-refs totaal andere situaties dan gevraagd gingen beantwoorden en rare beslissingen ontstonden (GB veel last van gehad toen).

 2. Al is het toeval dat Welten eerder bij de bal was, de regel veranderd daardoor niet opeens en strafbal was zeker op zijn plaats geweest. Fluiten gebeurd aan de hand van regels, niet door meningen…

 3. Het blijft en interpretatie, waaruit een mening en een beslissing komen. Video-ref kan daar weinig aan veranderen, tenzij het duidelijk anders is. Situatie Welten grijs gebied, regel stelt dat scheidsrechter op het veld dan de beslissing maakt.

 4. “Strafbal was bijvoorbeeld een vraag om een mening te bekijken”
  Het spijt me maar hierover kun je niet van mening verschillen. Met een halve draai zo’n harde mep geven zo hoog op de stick is gewoon een opzettelijke overtreding en dus een strafbal.
  Ik heb nog van geen één BS-er gehoord die hier geen SB in zag, mijzelf inclusief.

 5. Strafbal of geen strafbal…..Caldaz zegt het zelf :”…je verliest nooit of je speelt nooit slecht door de arbitrage , maar als je niet goed in de wedstrijd zit…..” En dat is nu precies wat er het hele toernooi al aan de hand is. Geen enkele wedstrijd verloopt zoals we gewend zijn van de Oranjedames.Gelukkig winnen ze wel. Er is voldoende individuele klasse in het team om toch nog de overwinning te halen. Dit keer maakte uiteindelijk Sombroek het verschil ! Paumen scoorde mooi 2 x maar miste ook strafcorners en de shoot-out. Toch maakten die 2 corners het verschil in de reuliere tijd van de wedstrijd ! Ik vond dat Nieuwe Zeeland echt niet onder deed voor Oranje en voor hetzelfde geld hadden onze dames nu voor brons gespeeld. Er zitten een aantal speelsters in dit team die ( nog ) niet het gewenste niveau hebben bereikt.
  Maar wie weet gaat dat allemaal veranderen in de finale ,nu ze zilver al op zak hebben spelen ze misschien vrijer en minder gespannen.
  Ik zet in op GOUD !!

Reageer