Dijkstra: ‘Het zou mooi zijn als we met een medaille terug komen’ – Hoofdklasse Hockey Nederland

Dijkstra: ‘Het zou mooi zijn als we met een medaille terug komen’

De Oranje zaalvrouwen stappen vanmiddag in het vliegtuig naar Praag waar zij aankomend weekend het EK-indoor zullen spelen. Vrijdag starten de dames onder leiding van bondscoach Marieke Dijkstra het drie-daagse toernooi met de wedstrijd tegen Engeland. 

Oranje zaalhockey dames RU
Dijkstra spreekt haar team toe in de rust van een oefenwedstrijd tegen Dusseldorf. Credit: Roel Ubels

Op de vraag of haar team er klaar voor is antwoordt Dijkstra lachend: “Ja, dat is wel de bedoeling natuurlijk. We hebben een goede voorbereiding gedraaid met wat ups en downs, er zit immers altijd wel een training of wedstrijd tussen waarin het minder loopt of waarin je niet blij bent met het vertoonde spel. Maar ik ben nu tevreden met de lijn die we hebben ingezet. Morgen hebben we nog een dubbeltraining en we spelen deze week ook nog een kort oefenpotje tegen Duitsland en daarna moeten we er wel klaar voor zijn.”

In verband met het veldseizoen hebben de Oranje zaalteams meestal relatief kort te tijd om zich voor te bereiden op (internationale) toernooien. Volgens de bondscoach is dit echter niet per se een nadeel. “Duitsland heeft bijvoorbeeld wel een lang zaalseizoen dus die pakken echt een goede aanloop. In Nederland is die competitie korter maar wij bereiden ons intensiever voor dan Duitsland. Ik denk dat het per land gewoon een beetje wisselt. Maar over het algemeen is het niet zo dat er teams zijn die al in september ofzo beginnen.”

Oranje is tijdens dit EK ingedeeld in poule A, samen met Tsjechië, Duitsland en Engeland. Tegen laatstgenoemde start Nederland het toernooi. “Engeland weet ik eigenlijk het minst van,” vertelt Dijkstra. “Van Tsjechië hebben we wel een idee hoe ze spelen, het is een wat stugge ploeg die het klein maakt en waar we echt wel geduld moeten hebben om te kunnen scoren. Duitsland heeft een deel van de veldploeg afgevaardigd dus dat zijn technisch goede hockeysters. De vraag is alleen hoe ze het neerzetten en hoe ze met het nieuwe systeem om zullen gaan.”

Het nieuwe spelsysteem, al sinds de invoering een gevoelig punt bij vele zaalhockeyers en zaalcoaches die terug verlangen naar het ‘oude’ 6-tegen-6. Ook Dijkstra’s hart, als oud-international, ligt bij het oude systeem. “Ja, dat is het spel dat we altijd gespeeld hebben, er zit meer dynamiek in. Het grote verschil is gewoon die keeperswissel en dat het soms een soort handbalspel wordt met af en toe een uitbraak. Dat is wezenlijk anders dan toen je met zes tegen zes volle druk kon spelen.”

Het feit blijft dat er de komende tijd in ieder geval niets gaan veranderen en er aankomend weekend gewoon vijf tegen vijf gespeeld zal worden. Dijkstra kan nog niet echt aangeven wanneer het toernooi voor haar geslaagd is. “Ik vind het heel lastig te zeggen omdat je niet van alle tegenstanders weet hoe ze zijn. Op dit moment zeg ik dat het toernooi geslaagd is als we een medaille halen. Maar voor hetzelfde geld moeten we net als de heren hard knokken om het WK veilig te stellen en dan zullen we blij zijn met een vierde plek. Maar ja, het zou natuurlijk het mooist zijn als we met een medaille terug komen.”

Speelschema Nederland:

Vrijdag 25 januari:

Nederland – Engeland (12:50 uur)

Nederland – Duitsland (17:50 uur)

Zaterdag 26 januari:

Tsjechië  – Nederland (12:30 uur)

 

Leave a Reply