HLN: "Natuurlijk kunnen we ook vrouwelijkheid uitstralen"

De Belgian Panthers zijn aan een verdienstelijk toernooi bezig. De eerste match ging weliswaar met 3-0 verloren tegen Nederland, maar nadien volgde de 0-0 stunt tegen vice-olympisch kampioen China. Onze Waalse collega’s van 7sur7 slaagden erin verdedigster Lola Danhaive te strikken voor een kort gesprekje.
Tijd blijkt het grote manco. Als de meisjes niet op het veld staan, zitten ze wel te stretchen, een siesta te houden of met videobeelden de volgende match voor te bereiden. Maar ook om zover te raken, is al heel wat bloed, zweet en tranen vergoten. “Er kruipt veel tijd in al dat trainen en fitnessen. Studentes doen er vaak twee jaar over om één jaar af te ronden en diegenen die werken kloppen heel lange dagen.”
Danhaive heeft geen alledaags parcours afgelegd: ze begon pas op haar zeventiende echt hockey te spelen bij Ukkel Sport. “Normaal zijn de meisjes er al veel langer mee bezig. Als ze het goed doen bij de jeugdploegen, belanden ze in de A-ploeg. Omdat ik er pas heel laat mee begonnen ben, werd ik pas opgemerkt toen ik al bij een echte club speelde.”
In Londen verblijven de hockeydames in het olympisch dorp, samen met de andere Belgische atleten. Ze delen drie appartementen op dezelfde verdieping, maar hier van catfights geen sprake. Sterker nog: ondanks het competitieve milieu worden er heuse vriendschappen gesmeed. “We brengen veel tijd samen door. Ok, nu is het wel een uitzonderlijk jaar door de Spelen, maar we hebben toch al meer dan zestig stagedagen in het buitenland achter de rug.”
Het doel blijft nog steeds om de top tien te halen. “We zijn de laagst gekwalificeerde ploeg met onze zestiende plek en we hebben ook het minste ervaring op grote toernooien. Om een resultaat te halen, moeten we dus strijden voor elke bal.”
Tot slot nog een leuke uitsmijter: of topsport combineerbaar is met vrouwelijkheid uitstralen? “Onze outfits helpen daarbij wel”, meent Lola. “We mogen rokjes dragen! Juwelen zijn verboden, maar er zijn wel meisjes die zich speciaal voor een wedstrijd maquilleren.”
Bron: Het Laatste Nieuws

Reageer