Kim Lammers blikt terug op succesvolle hockeycarrière

Drie weken geleden, na de met 2-0 gewonnen finale tegen Australië, kuste hockeyster Kim Lammers (33) voor de tweede keer de wereldbeker. In haar 200ste en laatste interland deed ze wat ze altijd doet: scoren. In een interview met Floris Loeff voor de website StoryTerrace vertelt ze over haar tijd bij Oranje en over het WK voetbal.

kim lammers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wereldkampioen

Sinds haar debuut voor de nationale hockeyploeg werd ze twee keer wereldkampioen, vier keer Europees kampioen, won ze goud op de spelen in Londen en scoorde ze 124 goals. Wat een einde van een meer dan glorieuze internationale carrière.

“In die laatste minuten van de WK finale kwam alles bij elkaar, zegt een vrij ontspannen Kim op haar vakantiestrand in Egmond aan Zee. Ik ben nog steeds aan het genieten hoor, maar toen mocht de wedstrijd van mij net wat langer duren.”

“Natuurlijk is dit mijn meest bijzondere moment op een WK. Scoren tijdens je allerlaatste interland in eigen land is ongelooflijk mooi. Maar alles is relatief”, voegt ze er direct aan toe. “Hoewel ik volledig hersteld was van een gescheurde knieband, werd ik gepasseerd voor de Olympische Spelen van Beijing in 2008 en dat deed pas echt pijn. Net als de verloren WK finale in Rosario (Argentinië) in 2010.”

“Ik ben heel blij dat ik nu kan relativeren. Tijdens mijn eerste WK in Perth, 2002, kon ik dat duidelijk nog niet. Ik was nog niet compleet, al wist ik dat toen nog niet. Ik moest de halve finale en finale vanaf de tribune bekijken en dat was heel moeilijk. Ik dacht dat ik al de spits was, die ik nu ben; altijd en overal scorend.”

Het duurde tot na de gemiste Spelen van Beijing om tot volledige wasdom  te komen. “Ik werd fitter en meer gefocust. En ik ben heel dankbaar voor wat er sindsdien gebeurd is”, lacht Kim, terugblikkend op haar succesvolle carrière als spits van Oranje.

Oranje en WK Voetbal

Kim houdt van voetbal. “Ik kijk als een liefhebber, niet als analyticus. Ik volg het WK in Brazilië nauwgezet.”

wk oranje hockey “Het eerste WK dat ik me echt kan herinneren is dat van 1994 in de Verenigde Staten. Ik was met mijn ouders, broer en zus met vakantie op het zelfde strand waar ik nu ben. We mochten tot laat opblijven om de wedstrijden te kijken. We keken in de dorpskroeg, omdat we geen tv hadden in het strandhuisje. Het hele dorp was oranje en ik was zo onder de indruk dat een heel land achter het Nederlands elftal stond.“ Ondanks een goede  wedstrijd, verloor Oranje toen met 3-2 van Brazilië in de kwartfinale.

“Nu, twintig jaar later, beleef ik die Oranje gekte nog altijd en ik ben er heilig van overtuigd: op een dag loont het en worden we wereldkampioen. Misschien wel deze keer. Afgelopen zondag heeft mijn favoriete spits, Klaas-Jan Huntelaar, het winnende doelpunt  tegen Mexico gemaakt. Zo zie je maar, echte spitsen horen nu eenmaal op het veld”, zegt Kim grijzend.

Lees hier het volledige interview.

Reageer