Kim Lammers speelt hoofdrol bij olympisch debuut

In 2004 was ze in de ogen van de toenmalige bondscoach Marc Lammers niet goed genoeg en in 2008 na een zware blessure niet fit genoeg. Hockeyster Kim Lammers dacht een tijdje dat deelname aan de Olympische Spelen altijd een droom zou blijven.
Op 31-jarige leeftijd debuteerde de aanvalster zondag alsnog bij het grootste sportevenement ter wereld. En Lammers speelde direct de hoofdrol.
De Nederlandse hockeysters begonnen het olympische toernooi met een zege van 3-0 op België. Lammers, die van de huidige bondscoach Max Caldas het vertrouwen krijgt, opende kort voor rust de score. Net na de pauze trof ze opnieuw doel. Caia van Maasakker, kort voor het toernooi opgeroepen als vervangster van de geblesseerde Willemijn Bos, bepaalde in de slotfase de eindstand op 3-0.
Lammers hield zich na afloop lange tijd groot en beantwoordde keurig de vragen over de wedstrijd. Toen de vragen specifieker werden en meer gingen over haar olympische debuut en het gevoel dat ze daarbij had, hield ze het niet meer droog. ‘Nou moet ik nog huilen ook”, verschuldigde Lammers zich. ‘Maar dit is zo mooi, zo speciaal. Het is een droom die uitkomt voor me.”
De ervaren international, die al meer dan 150 interlands achter naam heeft staan en met Oranje wel WK’s en EK’s meemaakte, moest zondag lang wachten op haar kans. België paste zich volledig aan en beperkte zich tot verdedigen en tegenhouden. Dat ging lange tijd goed. Nederland kreeg wel kansen (onder meer via twee strafcorners), maar die gingen er niet aan.
Lammers bracht kort voor rust het belangrijke openingsdoelpunt op haar naam. Na een goede individuele actie van Eva de Goede, verlengde Lammers de bal met een ferme slag tot in het Belgische doel. ‘Ik zat al een tijdje te wachten tot de bal een keer op die manier de cirkel ingespeeld zou worden”, aldus Lammers, die bij het tweede doelpunt een paar Belgische verdedigsters te slim af was. Nederland kon vervolgens de wedstrijd rustig uitspelen en scoorde via Van Maasakker nog een keer.
‘Er zijn veel ploegen die goed kunnen verdedigen en fysiek sterk zijn. We begonnen wat nerveus, maar hebben het geduld bewaard’, toonde Lammers zich verder tevreden over het begin van het toernooi. Ook bondscoach Max Caldas vond dat zijn ploeg prima aan het toernooi begon. ‘Dit was solide, ik zag een goed Oranje vandaag’, zei de Argentijn.

Reageer