Naomi van As heeft zin in goud


Naomi van As gaat voor haar tweede olympische gouden plak. Met minder neemt de hockeyster van het Nederlands elftal geen genoegen.
Vroeger
Van begin tot goud luidt de slogan rond verschillende olympische sporters. Naomi van As vindt het leuk gevonden. „Het herinnert mij aan vroeger.” Van As werd als zesjarig meisje lid van HDM. „Wij woonden in Den Haag dicht bij de club”, weet de aanvallende middenveldster zich nog te herinneren. „Ik hockeyde met andere kinderenop straat en ging vooral voor de gezelligheid op hockey.” Van As beschikte over talent en vertegenwoordigde Nederland in diverse jeugdselecties. „Toch had ik nooit echt de droom om voor het Nederlands elftal te spelen. Dat kwam pas later. Ik had een half jaar in Spanje gezeten en besloot toen om er alles aan te doen om in Oranje te komen. Dat is gelukt.”
Gezelligheid
En hoe. Van As pakte in 2006 de wereldtitel en veroverde in 2008 olympisch goud. Ondertussen werd de aanvallende middenveldster in 2009 ook nog even gekozen tot de beste speelster ter wereld. De gezelligheid is nog altijd belangrijk voor de 28-jarige Van As. In het Nederlands elftal zit het momenteel 23 dagen voor de start van de Olympische Spelen volgens de tegenwoordig bij Laren spelende hockeyster wel goed met de sfeer.
Spanningen
De internationals zitten al maanden drie dagen per week op Papendal op elkaars lip en gaan daarnaast ook nog eens regelmatig naar het buitenland voor een trainingskamp of om een toernooi te spelen. Je zou zeggen dat dat zorgt voor onderlinge spanningen. „Maar daar is geen sprake van”, reageert Van As. „We gaan juist heel goed met elkaar om. We weten ook niet beter.”
Belangrijk
De goede sfeer heeft misschien wel te maken met de aanpak van bondscoach Max Caldas. „Hij zorgt er voor dat iedereen in het team zich belangrijk voelt”, zegt Van As over de bondscoach. „En hij is heel erg benaderbaar. Al heeft dat laatste misschien ook wel met mijzelf te maken. Ik ben anders dan vier jaar geleden toen Marc Lammers nog de coach was. Ik ben volwassener en durf nu makkelijker op de coach af te stappen dan in het verleden.”
Van As heeft tegenwoordig ook een andere rol dan vier jaar geleden tijdens de Spelen in Beijing. „ Ik heb nu meer verantwoordelijkheid en meer ervaring. Toen stond ik voorin en nu op het middenveld. En vier jaar geleden was alles nieuw en wist ik niet precies wat ik moest verwachten van de OS. Ik liep gewoon een beetje achter speelsters als Minke Booij, Janneke Schopman en Fatima Moreira de Melo aan. Zij vertelden ons wat wij op de Spelen konden verwachten. Nu kan ik aan de jongere speelsters vertellen wat ze kunnen verwachten en hoe het er allemaal uitziet in het dorp.”
Vriendinnen
Wel hetzelfde als in Beijing is het feit dat Van As nog altijd met Ellen Hoog op de kamer zit. „Wij zijn door de jaren heen goeie vriendinnen geworden. We hebben ook samen een mooi bijgeloof en kijken vanaf 2005 altijd voor de halve finale van een toernooi naar de film The Notebook, een romantisch liefdesdrama. Het begon als een een grap. Maar sinds we een keer hebben verloren toen we niet keken slaan we het echt nooit meer over. En dat is niet erg hoor, want die film verveelt nooit.”
Terwijl Van As samen met Hoog naar The Notebook kijkt, speelt ze met een draadje van haar knuffel, het konijn Coco. „Dat is ook een soort van bijgeloof. Ik heb Coco al sinds ik een klein meisje ben en hij hangt met veiligheidsspelden aan elkaar. Maar hij moet mee.”
Goud
Behalve vanwege haar hockeyprestaties is Van As ook bekend als het vriendinnetje van de beste schaatser ter wereld Sven Kramer. „Als we op straat lopen, willen mensen wel eens met hem op de foto. En heel soms met mij, haha. Maar we kunnen wel overal naar toe hoor. Je kan ook moeilijk altijd binnen blijven. Je merkt alleen wel dat mensen voortdurend kijken als wij samen ergens zijn. Maar het hoort er gewoon bij.”
Van As wil maar één ding in Londen en lijkt wat dat betreft sprekend op haar vriendje. De hockeyinternational heeft #ziningoud zoals de hashtag heet waaronder veel olympische sporters op twitter met elkaar communiceren. „Zeker nadat we in Beijing olympisch kampioen zijn geworden, zou alles minder dan goud heel erg jammer zijn. Maar dat neemt niet weg dat we het wel van wedstrijd tot wedstrijd bekijken en ons eerst dus helemaal focussen op onze eerste tegenstander België.”
Duidelijk
In Londen moet tijdens het grootste sportevenement ter wereld gaan blijken of Van As samen met Oranje de slogan van begin tot goud kan waarmaken. Hoe het ook loopt, één ding is in ieder geval meer dan duidelijk. Van As heeft sowieso nu al #ziningoud.
Bron: spitsnieuws/Jan Balk