Nicole Arrold & Fiona Jonhson: `Uggs zijn hier echt nodig´

De Australische internationals Nicole Arrold en Fiona Johnson wonnen afgelopen maand nog de Commonwealth Games in het warme New Delhi en staan nu alweer een maand te koukleumen op de velden van Pinoké. De twee Aussies hebben al meer dan 300 interlands achter hun naam staan en wonen tegenwoordig in Amsterdam om de club dit seizoen te versterken. Tijd voor een update hoe het deze twee goedlachse meiden afgaat in hockeyend Nederland.

Hoe bevalt Nederland tot nu toe?
Heel erg goed! We zijn helemaal gesetteld. Dat was totaal niet moeilijk, want de mensen hier zijn zo ontzettend aardig en lief. We voelden ons eigenlijk meteen welkom bij Pinoké. De meiden proberen zich aan ons aan te passen door veel Engels te spreken en ze betrekken ons steeds vaker bij hun leven naast het hockey. We leren het team zo steeds beter kennen. Het gevoel dat we grappen kunnen maken in het team bevestigt dat wij ons thuis voelen.

Missen jullie al iets van Australië?
Beide: Het warme weer! Het is hier zo koud!

Fiona: Laatst begon het tijdens een training opeens te regenen. Iedereen was natuurlijk aan het schelden en vloeken, maar ik moest er zo hard om lachen. Wij zijn dat in Australië namelijk helemaal niet gewend. Het is echt raar om in de regen te hockeyen. Nu is het nog leuk, maar ik denk dat wij op een gegeven moment ook net zoals de Nederlandse meiden zullen balen van de regen.

Nicole: Ik keek laatst naar buiten en zag de zon schijnen. Ik dacht daardoor dat het super lekker weer was en ben met een zonnebril en korte broek op de fiets gestapt richting de training. Toen ik eenmaal aan het fietsen was, bleek het hartstikke koud te zijn. Alle meiden dachten dat ik op vakantie ging toen ik op de club aankwam, haha. Ik moet er toch wel heel erg aan wennen, hoor.

En het gaat nog veel kouder worden!
Nicole: Ik weet het! Maar ik denk dat we het wel gaan overleven. We hebben hele lekkere dikke jassen van de club gekregen en de verwarmingssystemen zijn hier zo goed, dat als we binnen zijn, we er van zweten, haha.

Wat doen jullie eigenlijk naast het hockey?
Fiona: Niet zoveel. We willen wel gaan werken, maar dat gaan we waarschijnlijk pas tijdens de tweede helft van het seizoen doen. Op dit moment zijn we een beetje Amsterdam aan het ontdekken. Er is hier zoveel te doen: concerten, musea, tentoonstellingen, toneel. En natuurlijk shoppen! Dat doen we veel.
Nicole: Misschien dat ik de Australische Uggs hier maar moet gaan aanschaffen. In Australië zijn Uggs echt te warm, maar hier kan ik ze goed gebruiken!

Jullie waren door interlandverplichtingen pas de vijfde competitieronde inzetbaar voor Pinoké. Moesten jullie erg wennen aan het Nederlandse hockey?
Fiona: Ja, heel erg. Het hockey is hier zo anders dan in Australië. De mentaliteit, het spel, de trainingen en natuurlijk de communicatie. We merken nu wel dat we langzaamaan het hockey hier steeds beter gaan begrijpen en dat ons individuele spel verbetert.

Wat is het grootste verschil tussen de Australische en de Nederlandse competitie?
De Nederlandse competitie is echt een stuk professioneler. In Australië trainden wij zo´n 1 á 2 keer per week. Dat komt omdat hockey daar meer gezien wordt als een hobby. Hier trainen we veel vaker en is de mentaliteit ook anders. Het is in Nederland echt een `way of living´, zeg maar. Het is super fijn om in de Hoofdklasse te kunnen spelen. Het competitieniveau ligt namelijk een stuk dichter bij het niveau van het Australisch elftal dan dat van de Australische competitie.

Het team kende door de vele nieuwe gezichten niet echt een goede competitiestart. De afgelopen maand hebben jullie in 4 wedstrijden 10 punten weten binnen te slepen. Laat dat nou net de periode zijn dat jullie zijn gaan spelen voor de club. Toeval?
We vinden het moeilijk om zoiets over onszelf te zeggen, maar we denken dat het toeval is, ja. Het team moest gewoon erg aan elkaar wennen. Maar naarmate de competitie vordert raakt het team steeds beter op elkaar ingespeeld en maken we stappen in de goede richting.

Wat voor iets extra´s denken jullie te kunnen brengen in dit team?
Nicole: We horen nogal vaak dat we veel praten in het veld. We hebben dat niet zo door, omdat wij in Australië veel communiceren en sturen. We zijn eigenlijk niets anders gewend, maar hier valt het dus op. Dat zou een goede aanvulling kunnen zijn, denk ik.

Fiona: Ik denk dat de passing van achteruit iets is waar wij goed in zijn en een aanvulling is.

Afgelopen zondag speelden jullie uit op HGC en wonnen de wedstrijd met 1-0 door een corner van Nicole. Dat moet goed gevoeld hebben.
Nicole: Ja, dat was een super fijn gevoel, omdat dat het enige doelpunt was, en tevens mijn eerste in de Nederlandse competitie. Ik train heel veel op de sleepcorner, dus het doelpunt gaf mij een extra kick. Het voelde echt als een beloning.

Aankomende zondag spelen jullie tegen het wat wisselvallige Rotterdam. Wat verwachten jullie van de wedstrijd?
Dat wordt een hele moeilijke wedstrijd. Alle wedstrijden zijn natuurlijk lastig, maar wij verwachten een fysiek en gemotiveerd Rotterdam. Zij moeten echt punten gaan pakken om te klimmen op de ladder en wij willen op de ladder blijven. Het zal er om gaan spannen, maar we hebben vertouwen in een goed eindresultaat.

Geschreven door: Lisette Schmidt

Reageer