Oranje geeft wereldtitel terug aan Duitsers

Foto © FIH / Frank Uijlenbroek

De Oranjedames hebben hun wereldtitel op het WK Indoor niet kunnen prolongeren. In de finale versloeg Duitsland Nederland met 4-2. Beide ploegen bereikten zaterdag ongeslagen de finale met indrukwekkende statistieken. Het was dan ook een finale dat alle kanten op kon. De Duitsers, die in 2003 nog de wereldtitel wonnen, gaven de genadeklap in de eerste twee minuten van de tweede helft waardoor Oranje de wereldtitel weer moet afstaan aan onze Oosterburen.

De 21-jarige Kiki Collot D´Escury opende in de derde minuut op indrukwekkende wijze de score. Met een mooie individuele actie vanaf rechts speelde de handige middenvelder zichzelf vrij en wipte de bal prachtig voorbij de Duitse goalie. Veel kansen creëerde Oranje daarna niet meer. De Duitsers daarentegen kwamen steeds beter in de wedstrijd wat resulteerde in een enorme kans, maar keepster Adinda Boeren redde en hield Oranje op voorsprong. Grote bracht Duitsland uiteindelijk terug in de wedstrijd waarna de Duitse Frenz vijf minuten voor rust Oranje voor de eerste keer in het toernooi op een achterstand zette.

Met een kleine achterstand ging de ploeg van bondscoach Van Geel de tweede helft in, maar het was aanvoerder Rinne die binnen twee minuten twee onhoudbare corners benutte: één in de rechter kruising, de ander in de linker kruising. Vanaf dat moment domineerden de Oosterburen de wedstrijd en lieten Nederland niet meer in de wedstrijd komen. Merel de Blaey kreeg nog wel een strafbal, maar die werd uit het doel van de Duitse keepster getikt.

Bondscoach Van Geel kon nog maar één ding doen om zijn ploeg terug in de wedstrijd te krijgen en met nog 10 minuten op de klok werd keepster Boeren gewisseld voor een extra speelster. Collot d´Escury maakte zes minuten voor tijd een bijna exacte kopie van haar eerste goal, maar ondanks de zesde speelster kon Oranje de weg naar de wereldtitel voor de Duitsers niet versperren.

Reageer