Selectie Dames Oranje voor Olympische Spelen

Max Caldas heeft voor zijn definitieve selectie Sabine Mol, Claire Verhage, Frederique Derkx, Daphne van der Velden en Marieke Veenhoven laten afvallen. Floortje Engels en Caia van Maasakker gaan mee als reserves naar Londen.
Voltallige selectie:
Kitty van Male Amsterdam), Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC), Willemijn Bos (Laren), Kelly Jonker (Amsterdam), Maartje Goderie (Den Bosch), Lidewij Welten (Den Bosch), Maartje Paumen (Den Bosch), Naomi van As (Laren), Ellen Hoog (Amsterdam), Sophie Polkamp (Amsterdam), Joyce Sombroek (Laren), Kim Lammers (Laren), Eva de Goede (Amsterdam), Marilyn Agliotti (Oranje-Zwart), Merel de Blaey (Laren), Margot van Geffen (Den Bosch).
Marilyn Agliotti, Naomi van As, Ellen Hoog, Sophie Polkamp, Maartje Paumen, Maartje Goderie, Lidewij Welten en Eva de Goede waren er ook al bij tijdens de Spelen van Beijing.

Comments (30)

 1. Terechte keuze voor Sombroek, was fantastisch tijdens play offs en ECCC.
  Polkamp vind ik toch wel erg raar en laat Caldas voor de zoveelste keer zien dat zijn uitspraken nergens op slaan. “Vorm is king!”, wat een onzin. Polkamp speelt een heel jaar niet, heeft geen wedstrijd ritme, is nog niet herstelt maar toch in vorm? Onbegrijpelijk.
  En ook Ellen Hoog had ik niet zo snel verwacht. Sabine Mol, die toch wel als het protege van Caldas gezien kon worden, valt af voor Hoog die nog minder scorend vermogen heeft.
  De bondscoach is de baas, dus hij zal het wel goed zien moeten we maar denken. Veel succes meiden!

 2. Sombroek terecht en geldt eigenlijk voor de meerderheid.
  Polkamp: is natuurlijk een ervaren hockeyster en ik verwacht wel dat ze er zal staan..
  Hoog schijnt naar wat ik te horen heb gekregen in vorm te zijn of in vorm te raken. Ook een ervaren hockeyster met veel dreiging.
  Mol: Zwakste spits van dit Oranje. Zowel beide CT als EK weinig laten zien. Hoog dreigender dan Mol. Gewoon net niet.
  Vd Velden: zelfde verhaal, kwalitatief de minste van het middenveld.
  Van Maasakker, Derkx: zeker potentie maar nu nog te licht.
  Verhage: Jammer, maar het klopt wel, te vaak lukt iets net niet.
  Succes dames!

 3. hockeyfan

  het is wel duidelijk dat caldas niet kijkt of de meiden in vorm zijn maar waar ze spelen
  incl engels 6 meiden van amsterdam en waren die zo goed in de competitie??
  hij heeft toch een amsterdams verleden

 4. Bloemendaler

  @hockeyfan, wat een belachelijke zure opmerking over Caldas!! Zeker nooit met hem gewerkt??? Caldas kijkt naar vele dingen, in en buiten het hockeyveld let hij op sociale vaardigheden, karakter sportiviteit etc. Maar dan nog besluit hij het niet alleen en vraagt ieders mening van het begeleidingsteam.Caldas werkt altijd voor het teambelang. Een fantastische coach en eerlijk mens, dus die meiden van Amsterdam zullen voor het team wel het beste zijn.MAX, succes!!!!!!!!

 5. Hockey fan, ik kan mij erg goed voorstellen dat polkamp gekozen is. Want ik ga er een beetje vanuit dat je reactie daar vandaan komt. Polkamp heeft veel ervaring op dit soort tournooien en zal alleen al vanuit deze positie een absolute meerwaarde hebben.
  Mbt je opmerking over Caldas; ga je mond spoelen! Caldas is een van de meest oprechte coaches die er rondloopt!

 6. @floris, van Bommel heeft ook veel ervaring en raakt nu geen knikker. Het is natuurlijk lachwekkend dat Polkamp meegaat heeft nog geen 10 compwedstijden meegedaan.
  Van ass word op dit forum met alles om zijn oren geslagen maar als Caldas zegt Vorm is King moet hij daarnaar selecteren, nu maakt hij zichzelf ongeloofwaardig.
  Tevens mag Hockeyfan natuurlijk gewoon zijn of haar mening geven en dah hoeft hij niet gelijk zijn mond te spoelen het is zijn mening en dat jij het er niet mee eens bent is prima.

 7. Zo raar vind ik de keuze voor Polkamp niet. Ze is ervaren en gewoon goed. En, in tegenstelling tot een aantal anderen, ze stond er wel vorig week in Londen.
  Mooie groep, barst van de kwaliteit en winnaars. Als de vorm goed is dan gaan ze de finale spelen. En laat dat maar lekker aan Max Caldas over, dat is namelijk zijn sterke punt.
  Succes dames & staf.

 8. @John, de keuze is heel raar als je steeds roept dat Vorm King is.

 9. Dat is iets van 2 jaar geleden. Ik heb dat Caldas het afgelopen jaar niet horen zeggen.
  Daarnaast heeft Polkamp vorige week vorm getoond. Ze speelde goed in London.

 10. @john, natuurlijk is dat niet iets van 2 jaar geleden.
  Wat een onzin allemaal volgens jouw heeft ze goed gespeeld vorige week dan moeten we er maar vanuit gaan dat jij het gezien hebt. Dus als je een paar oefenwedstrijden goed speelt ben je in vorm?
  Je word toch geselecteerd op je prestaties bij je club, en daar heeft Polkamp dus amper meegedaan.

 11. Landskampioen Den Bosch levert dus maar 4 speelsters, A’dam en Laren 5. Zou toch wat meer Den Bosch meenemen als je goud wil halen…

 12. wat een zure reacties zitten er tussen. laten we even eerlijk wezen; de afvallers waren beduidend de minste van de selectie.
  Als vorm king was dat zou Van Geenhuizen en C Welten er bij hebben gezeten, maar dat is nou eenmaal niet zo. Van deze speelsters zijn de beste 16 uitgekozen.
  vd Velden: kwalitatief veel minder dan De Goede, Dirkse vd Heuvel, Van As, Goderie en ga zo maar door. Weinig speelminuten gekregen tijdens beide CT en EK
  Mol: de minste spits; weinig speelminuten gekregen tijdens CT en EK, zat volgens mij bij 2 finales op de tribune. In DB erg goed en doelgericht, maar in Oranje weinig tot niets laten zien en heeft genoeg kansen gehad.
  Verhage: erg goed, maar allemaal net niet.
  Derkx: te jong nog (zie Willems in Oranje). Maar dat gaat wel een grote worden.
  Van Veenhoven; de Blaey, Van Geffen, Paumen, Polkamp zijn betere verdedigers dan Van Veenhoven en als middenvelder kan ze het niet opboxen tegen Goderie, De Goede etc.
  Engels: Sombroek is beter
  Van Maasakker: andere verdedigers zijn beter.
  De Amsterdamspeelsters zoals hier wordt geformuleerd:
  Jonker: in vorm voor Oranje, doelgericht, technisch sterk.
  Van Male: Sterk, snel, pit, durft fysieke strijd aan te gaan.
  Hoog: raakt in vorm, altijd dreigend en snel.
  De Goede: Geen uitleg nodig.
  Engels: reserve, maar een goede reserve.
  Polkamp: ervaren, komt er wel.

 13. Tussen Polkamp en Veenhoven zit natuurlijk amper verschil, beiden zijn niet beslissend.
  Ervaring alleen hebben we niks aan als je niet in vorm bent krijgen we wat we bij het Ned voetbalteam zien.

 14. Polkamp is beduidend een betere verdedigster dan Van Veenhoven. Zit wel degelijk verschil in.

 15. Prima selectie. Geen onverwachte en ondoordachte keuzes. Ook een mooie mix van ervaring en talent.
  Mol was dit jaar bij DB ook minder bepalend dan bv. Vorstenbosch.
  Ik blijf het wel zuur vinden dat de 2 reserves niet mee in het dorp mogen en geen medaille krijgen.

 16. Het verre Zuiden

  Ik vind het bizar knap hoe Sabine Mol zich in zo’n korte tijd zo extreem heeft ontwikkeld. Bij Push was ze keigoed, maar het was wel overgangsklasse. Nu bij Den Bosch flikt ze het kunstje (gemakkelijk het doel vinden) weer. Ben bang dat de Spelen iets te snel komen maar hoe mooi is het wanneer ze een vaste waarde gaat worden.
  Over de rest van de selectie ben ik niet echt verbaasd. Ook de keuze voor Polkamp boven anderen kan ik me wel voorstellen. De vergelijking met Van Bommel vind ik scheef. Die gast is veel te oud en kan niet (meer?) voetballen. Polkamp is altijd stabiel en goed geweest, heeft ontzettend veel ervaring, kan met de druk omgaan, is nog jong, etc. Appels worden hier vergeleken met meloenen.
  Maar goed, laten we onze krachten sparen want als de boswachter met zijn selectie komt verwacht ik meer reacties…

 17. @lynn, nee daar zit weinig tot geen verschil tussen beiden kleurloos

 18. het westen

  @het verre zuiden, natuurlijk gaat die vergelijking op en dan was van Bommel ook nog een grote voetballer en Polkamp is natuurlijk geen grote hockeyspeelster. Speelt in oranje als ze al speelt achterin op de flanken en daar maakt niet uit of Veenhoven of Polkamp daar staat, beiden zijn kleurloos.

 19. @Bert: als Vorm King is, dan gelden oefenwedstrijden uiteraard op dit moment zwaarder als de competitie. De meiden hebben nu moeten laten zien waarom ze WEL in de selectie thuis horen en anderen niet.
  Blijkbaar heeft Polkamp dit dus gedaan, dus zit het met haar vorm op dit moment goed. Zuur voor de rest, hadden ze misschien maar minder vakantie moeten vieren en harder moeten werken.
  Want ja, Vorm is King…

 20. @Wouter, Dat weten we niet of het goed zit met haar vorm. Want als Vorm king is hadden er ook een aantal anderen bij de selectie moeten zitten. Hij roept Vorm is King maar handelt daar niet naar.

 21. Het gaat nu om DEZE meiden of ze in vorm zijn. De andere die niet geselecteerd waren of eerder zijn afgevallen kwamen niet in het plaatje van de knhb voor dus doet dat er ook niet meer toe.
  Polkamp is wel degelijk beter dan Van Veenhoven, ook op de flank. Ook goede uitloopster bij de corners.

 22. Reactie van Herman Kruijs op twitter:
  “@HermanKruis: Het laten afvallen van sporters per telefoon is nu niet bepaald de optimale vorm van communicatie. Jammer dat sommigen daar voor kiezen.”
  Max heeft het communicatief heel sterk aangepakt. Daar kun jij nog een puntje aan zuigen. Kijk anders even in de spiegel alvorens je ergens op reageert.

 23. Ben nlij met de keuze voor Joyce Sombroek als eerste keeper,ookal is het heel naar voor Floor Engels. Ik denk wel dat de keuze terecht is. Ook ik vind de keuze voor Polkamp niet verbazingwekkend,maar dan om reden dat er op dit moment in de selectie geen speelster is die in haar plaats mag gaan. Ik vind Polkamp ,in tegenstelling tot anderen misschien ,de laatste jaren helemaal niet zo overtuigend goed spelen. Ze viel op toernooien regelmatig een aantal wedstrijden uit door haar blessuregevoeligheid (rug,knie,hamstring)Over de laatste 2 competitiejaren hoeven we het niet te hebben.dat is bekend ! Zelf zegt ze ook dat ze er nog niet helemaal is(zie hockey.nl),maar dat ze denkt dat het haar wel gaat lukken om op tijd er te staan !! Zou niet best zijn als ze anders dacht ! Sophie heeft > 110 caps achter haar naam en draait al lange tijd mee in diverse selecties.Ze heeft gewoon de sympathie van Caldas en dat geeft denk ik net de doorslag waarom zij het voordeel van de twijfel krijgt. Nu ligt de druk wel bij haar om het te laten zien in Londen ! Maar het is niet Form is King en dat is het de laatste 2 jaar ook niet geweest bij andere selectiespeelsters.Dus toch een beetje loze,populaire kreet! Ik ben het niet eens met Bloemendaler dat Caldas altijd zo goed communiceert. Ik ken ook (ex-)Bloemendalers die daar heel anders over denken. Ik denk dar als Max een antipathie heeft voor iemand hij helemaal niet goed uit de verf komt op het gebied van communicatie en hij wordt daarin ook niet door zijn begekleidingsteam gecorrigeerd. Misschien ook wel menselijk dat hij gewoon zijn voorkeuren heeft,maar een beetje overdreven om hem neer te zetten als de meest eerlijke en beste coach.Ik denk dat ook in het begeleidingsteam niet veel kritiek gegeven wordt,al zal er zeker overleg zijn.Maar Max bepaalt het ! Is ook eindverantwoordelijk trouwens.
  Verder denk ik dat de selectie een te zwakke achterhoede heeft voor wedstrijden tegen counterploegen.Sombroek zal dan tot het uiterste moeten gaan en Paumen zal noodgedwongen haar zo geliefde doorgeschoven positie naar het middenveld moeten opgeven om achterin weerstand te bieden.De rest van het middenveld zijn allemaal “dravers “. er is geen extra controlerende middenvelder in de selectie. Eva de Goede houdt die rol vaak niet lang genoeg vol.
  Ik denk overigens wel dat dit team heel ver gaat komen ,hoor !
  Over de twitter van Herman Kruis (@ Frans ): Hij heeft gelijk vind ik. Een slecht nieuws gesprek voer je zo niet,maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat er al inleidende – of begeleidende gesprekken zijn geweest. Dus het fijne weten we er niet van. Ik zie nergens een gefrustreerde reactie van een afgevallen speelster. Ik vind het sneu voor oa Verhagen en zeker ook voor Veenhoven ,die het hele jaar reserve voor Polkamp mocht zijn en nu toch aan het korste eind trekt ook al is Polkamp er nog niet helemaal klaar voor !
  Sterkte voor de afvallers en veel succes voor alle geselecteerden. Laat Max niet in zijn hempie staan !!

 24. Ik vind mensen na zo een intensief en zwaar jaar trainen per telefoon af laten vallen voor de OS eerlijk gezegd een zwaktebod. Goede communicatie houdt ook in dat je slecht nieuws in persoon moet kunnen brengen, ongeacht hoeveel inleidende gesprekken er al zijn geweest.

 25. Kan het zeker grotendeels met Mama mia eens zijn.
  Polkamp is gewoon de beter dan degene die afgevallen zijn en gaat daarom mee. Voor haar blessures vond ik haar een erg goede speelster. Inderdaad goede uitloopster, kan goed blokken. Nu is ze terug gevallen, maar er is geen waardige vervangster (of je moet aan Dijkstra denken?).
  Polkamp mag wel vrezen als ze zo door blijft kwakkelen, want Derkx komt eraan. Een enorm talent. Ik verwacht ook dat Lieke van Wijk eraan gaat komen. Nu nog niet, maar zal mij niks verbazen als zij over 4 jaar op de Spelen staat. Nu verdedigend niet de sterkste, maar een enorm goede corner en er zit veel potentie in om te groeien. Haar carriere zal denk ik in grote lijnen vergelijkbaar zijn met Paumen. Beide begonnen als linksback, Paumen was vroeger ook niet de sterkste verdediger, beide een sterke corner. Denk dat Van Wijk er goed aan zal doen te verkassen naar een club als Den Bosch, waar Paumen, Goderie etc. haar coachen en waar ze echt kan groeien.
  verder zijn alle geselecteerden logisch.
  ben het met meerde eens dat Cldas communicatief niet de sterkste is. Een gesprek persoonlijk was beter voor iedereen. Mol heeft bijvoorbeeld alles voor het OS gegeven en haar baan opgegeven of een jaar verlof genomen (dat weet ik niet zeker welke het vd 2 is) en dan via de telefoon te horen dat je afgevallen bent is dan erg triest.

 26. Ik begreep van de speelsters dat er bewust voor gekozen is om iedereen (ook de niet-afvallers) telefonsch op de hoogte te brengen. Het slechte nieuws kon op die manier in vertrouwde kring worden verwerkt.
  De afvallers zijn vervolgens allemaal uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met de bondscoach.
  Prima toch.
  Dat Herman Kruis het over goede communicatie durft te hebben inderdaad. Volgende keer begint hij misschien wel over integriteit…. ook iets wat hij niet beheerst. Vraag maar eens na bij Push en HDM

 27. Bloemendaler

  @Mama Mia , als je een EX spreekt krijg je meestal een gekleurde reactie.En voorkeur bepaalt ook meestal de vorm van communicatie, ik heb een fijner gesprek met iemand die ik mag en respecteer(Caldas) dan iemand die ik niet begrijp en me niet aantrekt ( v. Ass) Menselijk toch. Zoals Rick al aangeeft hebben de speelsters gezamelijk met het begeleidingsteam voor de telefoon gekozen, Caldas geeft ze in ieder geval nog de mogelijkheid tot een gesprek, v. Ass belt je op en geeft je zoals gebleken is het liefst nog een trap na.
  Keuze maken zit een menselijk aspect aan , dus mijn keuze zou die van jou niet zijn en andersom.
  Maar als je intensief met Caldas gewerkt hebt weet je dat het een fantastisch mens is!!! Mijn keuze, mijn woorden. Voor de afrekening na de OS is er maar 1 verantwoordelijk terwijl je het moet doen met de 16 die jij gekozen hebt. Hebben die een off-day(kan maar zo in de sport) roept de krant de volgende morgen of de coach wel kan blijven zitten. SUCCES MAX!!!

 28. @bloemendaler, mag ik een tuiltje

 29. bedoel natuurlijk Teiltje

 30. Kan iemand mij uitleggen wie de belachelijke regels heeft bedacht dat de reserves niet in het olympisch dorp verblijven en dat zij geen medaille krijgen? Ik probeer de logica te ontdekken maar ik kom er niet uit. Kan dit echt niet begrijpen.

Reageer