Selectie Oranje Dames voor toernooi Londen bekend

Emilie Mol en Marloes Keetels (beiden Den Bosch) maken geen deel meer uit van de selectie voor de Olympische Spelen in Londen. Mol blijft meetrainen om haar fitheid op peil te brengen en Keetels voegt zich bij de selectie van Jong Oranje dames.
De selectie van het Nederlands elftal dames speelt van 5 tot en met 10 juni een 6-landen toernooi in Londen, de ‘Investec London Cup’. Voor dit toernooi bestaat de spelerslijst uit 18 speelsters. De overige vijf speelsters gaan wel mee naar dit toernooi maar gaan een alternatief trainingsprogramma draaien.
De 18 speelsters voor de “Invested London Cup” zijn:
Marilyn Agliotti, Daphne van der Velden (Beiden Oranje Zwart), Naomi van As, Willemijn Bos, Joyce Sombroek (k) (Allen Laren) Frederique Derkx, Sabine Mol, Maartje Paumen (Allen Den Bosch), Carlien Dirkse van den Heuvel, Caia van Maasakker, Claire Verhage (allen SCHC), Floortje Engels (k), Eva de Goede, Ellen Hoog, Kelly Jonker, Kitty van Male, Sophie Polkamp, Marieke Veenhoven (Allen Amsterdam).
Speelsters die in London een alternatief trainingsprogramma draaien:
Merel de Blaeij, Kim Lammers (Beiden Laren), Margot van Geffen, Lidewij Welten, Maartje Goderie (Allen Den Bosch)

Comments (31)

 1. Alternatieve programma-draaiers allemaal zekerheidjes, zo lijkt het. De Blaey wellicht nog twijfelgeval.
  Afvallers OS denk ik Agliotti, Van Maasakker, Verhage, Van der Velden, Veenhoven, Mol en ondanks een ijzersterk seizoen Engels.. Kan ook zijn Van der Velden wel en Derkx niet maar ik ben wel fan van haar manier van spelen.
  Achterin Polkamp, Bos, de Blaey, Derkx en Van Geffen (kan ook middenveld)
  Middenveld controlerend Paumen, De Goede, Goderie, Dirkse vd Heuvel (kan ook aanvallend)
  Middenveld/Aanvallend Van As, Lammers, Jonker, Van Male, Hoog, Welten.
  Lijkt me een mooie selectie!

 2. Agliotti gaat sowieso mee, is net aanvoerdster in een oefenwedstrijd geweest en is een ervaren speelster in het team. In tegenstelling tot van ass wordt je er door deze coach niet direct uitgegooid als je de band om hebt gehad.

 3. @Pieter: Toch heb ik niet het idee dat Agliotti zeker is van haar plaats. Het zou wel kunnen dat zij ipv Jonker of Hoog meegaat maar persoonlijk hoop ik van niet.

 4. @Wouter: Waar basseer je je jou idee op dat Agliotti niet zeker is van haar plaats? Persoonlijk maakt het mij niet uit of Angliotti meegaat want ik ken haar niet, maar ik hoop wel dat ze meegaat want naar mijn mening heeft ze sowieso meer kwaliteit dan Jonker, Van Male en Hoog, die in jou selectie zitten. Jonker rent leuk mee en doet erg dr best maar dit toernooi komt gewoonweg te vroeg voor haar. Van Male heeft er nauwelijks bijgezeten en daarin (op mij in elk geval) geen onuitwisbare indruk achtergelaten..zal erom spannen of zij bij de eeste 16 zit, voor haar kan net zo goed claire verhage mee, vorm zal bepalen wie van deze 2 meegaat. Hoog vind ik een erg overschatte speelster waar nooit echt is uitgekomen wat iedereen hoopte dat er uit zou komen. Dat is niet zo heel erg, maar vergeleken met Angliotti is zij naar mijn mening geen zekerheidje voor deze olympische spelen.

 5. Dit is nog steeds een voor-selectie,dus in feite is nog helemaal níemand zeker van een plekje in het definitieve Oranje. Ook de zogenaamde sterspelers niet. Waarom gaan die 5 niet mee? Wegens blessures/overbelasting? Van Lammers en De Blaey weten we dat zij geblesseerd zijn of zijn geweest maar zijn de 3 Bossche dames dat ook?

 6. m vd marel

  Sombroek lijkt mij wél een zekerheidje. Sneu voor Engels maar ik kan mij niet voorstellen dat zij de 1e keepster gaat worden. Engels is goed maar Sombroek is van wereldklasse. Een aantal veldspelers kun je zo wel invullen maar 100% zekerheid heeft nog niemand. Het zal voor de dames dus nog spannend genoeg worden..

 7. Ad van Noort

  Geachte Bondscoach,
  Met verwondering heb ik kennis genomen van de door u bekendgemaakte selectie Oranje Dames. Mijns inziens ontbreekt daar de naam van een van de beste hockeysters die we ooit hebben gehad, nee sterker nog, die we nog steeds hebben. Ik neem aan dat het niet noodzakelijk is om hier haar naam te noemen.
  Ik heb als hockeykenner en oprechte hockeyliefhebber het afgelopen seizoen (inclusief de play-offs) geweldig kunnen genieten van haar spel in de Larense Dames 1 formatie. Wat mij bij al deze gelegenheden opviel is dat, waar u andere internationals na de wedstrijd uitbundig te woord stond, u het genoemde supertalent opvallend negeerde. Ik vroeg en vraag me dan ook nu nog steeds af of dit een door uzelf of wellicht een door de KNHB geïnitieerde orkestratie is/was.
  Het is u natuurlijk bekend dat deze speelster, die door zowel verschillende media als vele echte hockeykenners als geniaal wordt beschouwd, door de KNHB te informeren dat uw voorganger niet ‘up to standard’ was, destijds voor u de weg heeft vrijgemaakt om grote internationale successen te behalen.
  Het gelijk kreeg ze aan haar kant toen daarna de gehele begeleidingsgroep opstapte, de successen inderdaad uitbleven en uw voorganger aan de kant werd gezet, overigens zoals later bleek net zo als zijzelf.
  Ook u, als oud international, moet weten dat we het hier te maken hebben met een bijzonder talent dat vanaf dat bewuste moment in al haar interviews steeds duidelijk aangeeft heel graag Nederland in Londen te willen vertegenwoordigen.
  Gezien het bovenstaande zult u begrijpen dat ik van mening ben dat door haar aanwezigheid op de spelen de kans op het echt behalen van goud in Londen aanzienlijk zal worden vergroot, wat ook voor het NOC-NSF een eyeopener zou moeten zijn.
  Met vriendelijke sportgroet,
  Ad van Noort,
  Oud voorzitter van HC Berkel en Rodenrijs

 8. Zeer eens met bovenstaande. Ongeloofelijk dat Caldas haar blijft negeren, sterker nooit eens duidelijk toelicht waarom. Iedereen langs het veld, alle media waren duidelijk tijdens de play off’s. Van Geenhuizen “heerste op het middenveld”, was “dominant”, onder het publiek bewondering, en Studio Sport liet enkele technische hoogstandjes zien. Philip Kooke schreef in column dat Van Geenhuizen in de London selectie behoort. Langs de lijn heeft iedereen het er over: waarom zit Miek niet bij de selectie?
  Wat is de werkelijkheid van de bondscoach?
  De schc speelsters die werden zoekgespeeld zitten in de selectie. Iemand die al 2 seizoenen geblesseerd is, ook deel van de selectie. Meer dan 30 speelsters mochten zich tijdens trainingen en stages bewijzen, zij niet.
  Ja hoor: vorm is king. Ja hoor: ik ga kijken bij wedstrijden en trainingen en dat wordt medebepalend.
  Natuurlijk, de bondscoach bepaalt, de bondscoach heeft het voor het zeggen. Maar dan moet hij ook eens zeggen wat zijn gedachten zijn.

 9. Van geenhuizen hoort niet in het Nederlands elftal, mag misschien technisch een goede hockeyster zijn maar haalt het teampo eruit, hockeyt niet naar voren maar opzij en dat is niet het spelsysteem van de Nederlandse dames.
  Deze discussie komt elke keer als er een persbericht is van het nl dames elftal naar voren. Heel erg jammer!!

 10. Ja hoor, daar zijn we weer. Miek en Wiek in Oranje!

 11. @Pien: Denk eens na svp. Je hebt het over iemand die 10(!) jaar in oranje speelde, als voorhoede speler en aanvallend middenvelder en nooit ter discussie stond zoals jij nu doet. Integendeel. Je hebt het bovendien over iemand die geen domme, doodlopende acties naar voren maakt en zich niet vastloopt en daarmee de bal verspeelt, maar daarentegen op het juiste moment het spel slim verlegt. Dat hockeyend vermogen ontbreekt bij veel andere speelsters. Hoezo “niet naar voren”? Je hebt het over iemand die regelmatig de tegenstanders de hielen laat zien, de 23m, en de cirkel binnenkomt en de aanvallers bedient – en anders wel strafcorner binnenhaalt.
  @Paradis: ja, “daar zijn we weer”. Inderdaad. Bij een bondscoach zonder goed verhaal, het selecteren van onzichtbare spelers, selecteren van geblesseerde spelers, en negeren van goede spelers in vorm. Welten vs Van Maalen. Dijkstra vs Vd Velden/Agliotti. Van Geel vs Polkamp/Matheussens. Van Geenhuizen vs Dirkse vdH. Ik weet het, allemaal Laren. Maar daar geldt al een seizoen ‘vorm is king’ toch?

 12. Behalve toen Laren er echt moest staan, in de finale van de play-offs. Toen stond Den Bosch er gewoon weer.
  Maar ja, we krijgen het dus weer. Laren…

 13. @PHe
  Met bijna al je vergelijkingen ben ik het eens. Van Male, Vd Velden, Agliotti, Matheussens en wellicht Polkamp zijn niet sterker dan de namen die jij noemt. Dirkse vd Heuvel ook niet sterker dan Van Geenhuizen maar hoort echt zeker wel in het NL-elftal. Zeg niet dat Van Geenhuizen daar niet in hoort, maar eerder ten koste van anderen (zie Agliotti, Vd Velden, de andere namen die je noemt).
  Vind DvdH en Miek niet te vergelijken. DvdH tactisch sterk, snelheid, goede tackleback. Miek technisch fenomaal en bij vlagen zeer efficient.

 14. Bond zonder Beleid

  Jullie hebben gelijk hoor. Iedereen behalve Caldas wéét dat Van Geenhuizen in Oranje thuis hoort. Maar deze discussie is hier al zó vaak gevoerd.. Van Geenhuizen was te mondig en daarom door de KNHB voor eeuwig verbannen uit Oranje. De hockeybond heeft nu eenmaal liever een team dat bestaat uit makke schapen zonder mening. Bij drastische of onbegrijpelijke maatregelen houdt de hele dames en heren selectie steeds angstvallig zijn/haar mond. Terwijl zij juist als groep met elkaar in opstand moeten komen. Het is ook in hun eigen belang dat het sterkste en allerbeste team naar Londen wordt gestuurd!

 15. Zullen we Caldas maar het voordeel van de twijfel geven: is consistent in zijn selectiebeleid en heeft een evenwichtige en qua leeftijd gebalanceerde ploeg. Onvergelijkbaar met de soap bij het Nederlands herenteam.
  De speelster die qua doelpunten het meest beslissend was in de playoffs, Vorstenbosch, zit er ook niet bij. Daar zullen redenen voor zijn.Deze ploeg, zonder V.Geenhuizen en Vorstenbosch (en een heleboel anderen) heeft het de afgelopen jaren prima gedaan.
  Vorm is king, but results count.
  16 miljoen bondscoaches……

 16. @ Rob;16 miljoen bondscoaches zal in het hockey echt nooit gaan gebeuren. Hockey is en blijft hockey en zal nooit voetbal worden. De meeste sportkijkers kunnen 2 namen uit het team opnoemen,maar daar houdt het dan wel op.
  Laat Caldas zijn werk maar doen,ik heb er wel vertrouwen in. Het herenteam is echter een heel ander verhaal..

 17. Het laatste dat ik me verbeeld is bondscoach te zijn. Integendeel. Maar ik bespeur juist zo weinig consistentie tussen woorden en daden van deze bondscoach. Langs de lijn heeft bijna iedereen het (in vele toonaarden) over het niet-selecteren van Van Geenhuizen, dus het is logisch dat dit ook op dit forum discussie oplevert. Bizarre is dat je Caldas er zelf nooit over hoort. Dat ontloopt hij. Dat staat me tegen.
  Resultaten tellen, klopt. Maar die zijn niet indrukwekkend. EK gewonnen, maar welke keer niet. CT niet gewonnen. Geen schande, maar zeker geen “gebalanceerd geheel”. Vaak hakken-over-de-sloot-gewonnen.
  Herenteam is een ander verhaal, klopt. Maar dit is dus wel een ‘verhaal’. Een raar verhaal.

 18. Laten we dat langs de lijn wat nuanceren: langs de lijn bij Laren bedoel je. Ik kan je verzekeren dat dit bij DB niet speelt.
  Wellicht is het een optie Van Geenhuizen en Dijkstra erin te zetten, Muller te naturaliseren en De Snaijer bondscoach te maken.
  Dan kunnen we in de poulefase schitterend hockey laten zien om uiteindelijk de finale te verliezen en daarna te klagen over gebrek aan geluk.
  Ik heb niets tegen Van Geenhuizen (of wie dan ook). Goede speelster, maar met zoveel talent in NL zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Ik heb er vertrouwen in, maar de tijd zal het leren.

 19. Marilyn Agliotti gaat me, 100%! En ik denk dat Sabine Mol naar OS gaat, niet Ellen Hoog! Miek van Geenhuizen is/was een wereldtopper, maar de beslissing op haar wordt lang geleden genomen. Max Caldas is een prachtige coach. Ik geloof dat Nederland zeker goud wint met de dames op OS en ik ben geen Nederlander!

 20. Misschien dat de bondscoach ook van Laren moet komen, dan komen de speelsters ook van Laren, net zoals bij het district.

 21. elsalvador

  @rob, wat ben jij een zielepiet

 22. @elsalvador, wat een goed onderbouwde en intelligente reactie! Chapeau.

 23. Inderdaad. Net als Paradis. Het gaat helemaal niet om ‘hullie’ bij Den Bosch, of ‘zullie’ bij A’Dam. Laat staan ‘wij’ bij Laren.
  Integendeel, want ook bij die clubs wordt langs de lijn dezelfde vraag gesteld. “Hoe kan het dat …?” Dat hoor je vaak. Ook beneden de rivieren.
  En voor wie dat niet voldoende vindt, de sportmedia. Toevallig wat meer sportkaternen gelezen de laatste tijd. Woorden als ‘uitblinker’ en ‘heersend op het middenveld’ komen uit de wedstrijdverslagen over play offs. Studio Sport: Steens gaat er expliciet op in: “waarom zit je niet in Oranje”. Kooke schrijft er een column over: “Miek naar London”.
  Dan zie ik die wedstrijden, en merk op dat de duitse landskampioen en de nldse landskampioen steevast een dubbele bewaking op haar zetten, en soms 3 man nodig hebben om af te stoppen. Of een overtreding.
  Dan een bondscoach die …. Kies de woorden maar die erbij passen. Merkwaardig, bizar, schandalig, je hoort het allemaal. Maar je hoort nooit iets van 1 van beiden zelf. Dus het is speculeren wat de oorzaak is.

 24. @rob, de reactie van Elsavador is 10x beter dan die zielige tekst waar jij mee komt, heb je een complex richting het westen knul.

 25. @ah arme robbie

 26. Hebben we eerst Mama Mia van Laren gehad, die waarschijnlijk heel dicht bij Wieke Dijkstra stond (broer, ouder?). Nu nog steeds PHe (duidelijk uit de directe nabijheid van Miek van Geenhuizen), die elk berichtje op deze site aan lijkt te grijpen voor een pro Miek pleidooi. Ik ben al heel lang fan van Miek. Vond haar echter tijdens play-off wedstrijden tegen DB niet schitteren en heb dat toen ook niet in media terug gelezen of gehoord. Miek in Oranje lijkt niet meer te lukken. Dat kun je jammer vinden of meer dan dat, maar het lijkt me nu tijd voor acceptatie en berusting. Ik wens Max Caldas, begeleiding en bovenal de wel geselecteerde meiden veel succes met voorbereiding OS. Ik vind het zo onderhand eens tijd voor oprechte support: Hup Holland!

 27. @PHE, gaat ook niet om hullie of zullie. En ik ben ook geen bondscoach. Van Geenhuizen was afgelopen zondag in de ECC finale super. Echter Van As op het middenveld staat buiten discussie, Goderie zou ik met haar snelheid en instelling altijd opstellen, Dirkse van den Heuvel doet het in Oranje goed en Eva de Goede is met haar creativiteit en aanvallende impulsen super. Mooi middenveld waar ik de bondscoach mee zou willen feliciteren!

 28. mama mia

  @Neeltje, waarom zou een fan van Wieke Dijkstra alleen maar uit haar familie kunnen komen. Hou toch op met je gegis ! Ik volg Amsterdam en Laren op de voet omdat ik met beide clubs een band heb. Ik heb echter geen familie in de hoogste top van het hockey-gebeuren, maar ken er wel veel mensen.
  Ook Wieke Dijkstra heeft een prima seizoen gespeeld en hoort m.i. bij de top 16 van Nederland. Maar ik ben de bondscoeach niet en ik ben ook Wieke niet ! Zij heeft een andere weg ingeslagen en heeft blijkbaar helemaal geen boodschap meer aan Caldas. Blijkbaar wil ze gewoon met plezier hockeyen en in de hoofdklasse nog prijzen pakken. Haar goed recht.
  Miek staat wel nog open voor selectie. Heel balvaardig ,maar wel een soliste en niet altijd helemaal fit . Draaide wel een zeer goed seizoen en is zeker beter dan DvdH en Agliotti. De laatste laat elk toernooi zien dat ze door het ijs zakt in de beslissende wedstrijden…!Maar een meepratertje ,dat wel . Lekker handig voor de coach.DvdH is zeker de laatste jaren gegroeid en ik denk niet dat Caldas haar durft thuis te laten, dan raakt Paumen misschien van streek…wel een risico !

 29. Nu laat u het net overkomen alsof DvdH er enkel en alleen bij zit om Paumen tevreden te houden en dat is natuurlijk niet zo. Daarmee doe je deze dame te kort.
  Met de M en W discussie ben ik het helemaal eens;uiteraard horen beide in Oranje thuis en een aantal dames die er nu bij zitten horen daar níet in thuis.
  Maar helaas geeft Caldas (of de Bond?) zijn voorkeur aan een kudde makke schapen zonder mening,dat is voor hem wel zo makkelijk.

 30. mama mia

  @TJ : Eens dat DvdH er niet alleen bij zit voor Paumen ,hoor ! Was inderdaad een flauwe opmerking. Maar ze is wel heel belangrijk voor Paumen ,getuige de laatste krantenberichten over de goede invloed die DvdH heeft op de sportattitude van Paumen ! Gun Carlien zeker de OS en ze zal zeker goed genoeg mee hockeyen op haar eigen kwaliteiten. Dus excuus voor de suggestieve opmerking !

 31. Ik geloof zeker dat DvdH heel belangrijk is voor Paumen en andersom natuurlijk ook en dat is alleen maar mooi en ook fijn dat het zo goed werkt om ´thuis´ en als ´collega´s met elkaar om te gaan. Maar het zijn dan ook professionals en mocht 1 van beiden afvallen (wat ik niet verwacht) dan denk ik dat zij daar op professionele wijze mee om zullen gaan. Uiteindelijk is de selectie de keuze van de bondscoach en niet van Paumen of van wie dan ook. Laten we hopen dat de 16 beste hockeysters van NL de selectie halen en dat niet de meest makkelijke of meegaande dames zonder mening mee gaan.

Reageer