Spits: Caldas verklaart zijn keuzes


Ellen Hoog en Sophie Polkamp zijn de meest opvallende namen in de olympische selectie van het Nederlands vrouwenhockeyelftal. Bondscoach Max Caldas gaf gisteren in Papendal tekst en uitleg bij zijn keuze.
Huisgenoten
Ellen Hoog ontbrak tijdens de laatste editie van de Champions Trophy vanwege vormgebrek en Sophie Polkamp was bijna het hele seizoen geblesseerd aan haar rug. Toch mogen de bij Amsterdam hockeyende huisgenoten mee naar de Olympische Spelen van Londen.
Volgens Max Caldas was de wake-up call goed aangekomen bij Hoog. „Zij is veel beter geworden”, verklaarde de hockeybondscoach gisteren in sportcentrum Papendal zijn keuze. „Zij is veel dreigender in haar spel en behoort daarom weer tot de beste zestien hockeysters van Nederland.”
Goud
Hoog is één van de acht speelsters in de olympische hockeyselectie, die vier jaar geleden onder leiding van Marc Lammers goud won in Beijing. Marilyn Agliotti, Naomi van As, Maartje Paumen, Maartje Goderie, Lidewij Welten, Eva de Goede en Polkamp zijn de andere zeven. De keuze van laatstgenoemde verdedigster is opvallend omdat ze bijna het hele seizoen geblesseerd was en daarom het grootste sportevenement ter wereld dreigde te missen.
„Jullie hebben haar misschien niet veel zien spelen”, zei Caldas over Polkamp tegen de in Papendal aanwezige journalisten. „Maar ze is nu al twee maanden vol aan het hockeyen en ik heb haar wel veel gezien. Ze heeft het hele jaar keihard gewerkt om de Spelen te halen en heeft het gered. Ze is nu helemaal fit. Anders had ik haar niet geselecteerd.”
Sombroek
Caldas verklaarde ook zijn voorkeur voor Joyce Sombroek als eerste keepster boven Floortje Engels. „De keuze was alles behalve duidelijk. Joyce keepte tijdens de Champions Trophy niet zo goed als ze kan, waardoor Floortje nog heel dicht bij kwam. Ze zijn allebei super, maar Joyce is uiteindelijk net iets meer solide.”
Reserves
Engels en ook Caia van Maasakker mogen wel mee naar Londen als reserves voor het geval dat er speelsters zwaar geblesseerd raken. Zij zullen tijdens het grootste sportevenement ter wereld buiten het olympisch dorp in een hotel verblijven.
Caldas had er ook voor kunnen kiezen om Engels en Van Maasakker in het dorp te laten slapen. „Maar dat wil ik niet”, zei de bondscoach. „Zij hebben een totaal andere spanningsboog dan de rest van de groep en daarom lijkt het me beter als ze buiten het dorp slapen.”
Afvallers
Sabine Mol, Claire Verhage, Frederique Derkx, Daphne van der Velden en Marieke Veenhoven zijn afgevallen en zullen er in principe dus niet bij zijn in Londen. Alleen in uiterste nood zou Caldas bij een ernstige blessure van één van de geselecteerde speelsters voor vertrek naar Londen nog een beroep kunnen doen op één van de afvalsters.
Volgens Caldas hebben de afgevallen speelsters goed gereageerd op de pijnlijke boodschap dat ze niet mee mogen naar Londen. „Ik heb ze vrijdagavond kort per telefoon medegedeeld dat ze niet geselecteerd zijn en ze vervolgens voor zaterdag uitgenodigd voor een gesprek om mijn keuze toe te lichten. Ze zijn allemaal gekomen. Ik vind het belangrijk dat ze echt weten waarom ze zijn afgevallen zodat ze niet gaan gissen.”
Opgelucht
Ondertussen zijn de speelsters, die wel geselecteerd zijn voor de Olympische Spelen, dolgelukkig. „Sommigen zijn natuurlijk opgelucht”, zei Caldas. „Terwijl het eigenlijk nu pas echt gaat beginnen.” Op zondag 29 juli opent Oranje het olympisch hockeytoernooi tegen België.
Bron: Spits/Jan Balk

Comments (16)

 1. Hermelien

  Ellen hoog heeft het niet waar gemaakt dit seizoen. Verhage scoort niet heel veel maar werkt heel erg hard en geeft ook nog eens goede assists. Ook al heeft hoog meer ervaring, hij had voor Verhage moeten kiezen. Topsport is hard.

 2. De beste man licht zijn keuzes toe en nog is er kritiek.. Tenzij je elke training en oefenwedstrijd hebt bijgewoond kun je het niet onderbouwen dat iemand onterecht geselecteerd is.
  Het afgelopen seizoen weegt maar voor een deel mee, de voorbereiding van de laatste maanden meer.
  Uit de uitleg blijkt dat Hoog, een meer ervaren speelster, hongeriger is dan een Verhage en nu beter in vorm is. Of wij als buitenwacht het terecht vinden of niet, het is een goed argument voor zijn keuze.

 3. Verhagen werkt hard en doet dat al jaren. En is al jaren niet goed genoeg. Ze haakt nu weer niet aan en wordt helaas ingehaald door de jongere generatie.
  Want na de spelen zullen Vega en van de Raad in beeld komen. En ook met Drost krijgt ze een grote concurrent bij haar eigen team spelen.
  Verhagen is een hele goede clubhockeyer.

 4. @Hermelien
  Verhagen werkt heel hard, heeft het hele seizoen gespeeld maar scoort toch niet zoveel. Dan ben je dus niet goed genoeg. Hoog heeft heel weinig gespeeld en haalt hetzelfde, danwel een hoger, niveau. Lijkt me dus een logische beslissing. Helemaal als je haar ervaring erbij op telt.
  Topsport is inderdaad hard, maar wel voor Verhagen.

 5. Ja jullie volgen haar zo goed dat jullie haar Verhagen noemen ipv Verhage.
  Verhage werkt hard, maar het is telkens net niet. Hoog is veel dreigender en scoort ook nog weleens. Niet heel vaak, maar daar hebben we andere speelsters voor. Dus ja, ze is uit vorm geweest, maar Hoog in vorm (zoals ze nu is) is beter dan Verhage.
  Verhage was overigens echt niet zo super hoor tijdens EK en CT.

 6. en ben het met Jan eens, er staat een nieuwe generatie aan te komen met vd Raad, van Silfout, Vega, Drost etc.

 7. Heel goed dat de afvallers meteen de volgende dag een gesprek hadden zodat ze precies wisten waarom ze het niet gehaald hebben. Niets is zo naar als zelf naar de redenen te moeten gissen….Dat heeft Caldaz tenminste toch nog meegekregen van mensen die eerder afgevallen zijn.
  Nog erger is het als men op fora en in de pers openlijk en/of anoniem gaat gissen. Heel confronterend en demotiverend voor de speelsters die zich zo hebben ingezet.Gelukkig heeft Max er nu voor gekozen om een aantal beslissingen enigzins toe te lichten en niet met “one-liners” te komen. Terecht zegt hij dat hij meer ziet dan wij kunnen zien. Wij kunnen helaas pas over een aantal weken zien of hij de juiste keuzes heeft gemaakt !

 8. ben het ook met Jan eens, maar vd raad weinig talent en drost ook nog lang niet zo ver! maria verschoor haalt deze 2 speelsters in.

 9. charly heb je gelijk in, wat betreft Maria Verschoor. Denk dat ze een grote gaat worden.
  Is er al nieuws waar zij komend jaar gaat hockeyen? Of blijft ze bij HCR?

 10. Zo snel haal je het NL team niet. Van silfhout,drost,verschoor en vega moeten zich nog sterk ontwikkelen willen ze dit halen. Talent hebben ze natuurlijk maar daar gaat het niet alleen om!

 11. Als de coach van hurley (ass. JO) door schuift naar het Nederlands team zal de helft van jong oranje het nl team wel halen ja. Dat zie je wel aan de selectie van jong oranje, niet dan? Als je in het NL team wil komen moet je wel echt een kwaliteit hebben waar je mee uitblinkt, dat haal je niet als je pas 17/18/19 jaar bent tegenover Van As, Paumen enz. Het is iets unieks als je op die leeftijd het nederlands team haalt, zoals derkx, keetels en lidewij hadden. Men denkt nu dat iedereen zomaar door zal schuiven maar dit is uniek, dat gebeurt niet elk jaar. Derkx en keetels hadden dit seizoen en vorig seizoen een enorme ontwikkeling doorgemaakt en zijn DAAROM bij het nl team toegevoegd. Van silfhout, verschoor, drost enzovoort staan al jaren op hetzelfde niveau. Dit seizoen hebben ze nou niet zoveel gepresteerd. Men moet eens inzien dat het niet een koud kunstje is om op zo een jonge leeftijd al bij het nederlands team aan te sluiten. De mensen van jong oranje zullen nog flink moeten groeien en zich nog moeten ontwikkelen. Er zal niemand vroegtijdig doorschuiven bij deze goede selectie van het NL team!!

 12. @zoe helemaal mee eens!!

 13. wie zegt dat wij het over 1 jaar hadden? ik praat minstens over 4 jaar.

 14. Ik hoor wel andere verhalen van mensen, het gaat niet alleen om jou lynn. Gewoon om de hele hockeywereld. Ik reageerde in het algemeen.

 15. ik zeg toch niet dat het om mij gaat? alleen dat ik over een aantal jaren spreek en niet wat de rest denkt.

 16. Laten we vooral blij zijn dat we een sterk damesteam hebben. Eén speelster gaat het verschil niet maken, het is het team wat uiteindelijk succesvol is.
  Het is voor het Nederlandse hockey belangrijk dat er tenminste één medaille wordt gewonnen. Aangezien de heren er een potje van maken zal het van de dames moeten komen. Ik heb er alle vertrouwen in, deze groep is gewoon heel goed.

Reageer