Spits: Kim Lammers eindelijk naar Spelen

Ter voorbereiding op de Olympische Spelen kwam het Nederlands vrouwenhockeyelftal op Kampong gisteren niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen China.
Zorgen
Nee, hockeyster Kim Lammers maakt zich geen zorgen vanwege de puntendeling tegen China gisteren. Dit had ook te maken met het feit dat het de vierde keer binnen een week was dat Oranje tegenover China stond. Zonder Sophie Polkamp, die wat last heeft van haar hamstring, won Nederland de eerste drie ontmoetingen met overtuiging. En gisteren nam Oranje na het laatste fluitsignaal ook nog eens de shoot-outs veel beter.
Onschadelijk
Lidewij Welten, Eva de Goede, Maartje Paumen, Naomi van As en Kim Lammers benutten allemaal hun shoot-outs terwijl keepster Joyce Sombroek alle vijf de Chinese pogingen onschadelijk maakte. „Ik denk dat het wel goed is dat we het nu wat lastiger hadden”, zei de aanvalster van Laren na afloop. „Bovendien speelden we in de eerste helft goed. Ik maak me geen zorgen.”
Lammers zit sowieso lekker in haar vel. Dat heeft alles te maken met het feit dat de aanvalster zich opmaakt voor haar eerste Olympische Spelen. De 31-jarige hockeyster heeft alles meegemaakt in haar loopbaan behalve het grootste sportevenement ter wereld.
Mis
In 2004 ging het vlak voor Athene mis. De toenmalige bondscoach Marc Lammers vond dat ze snelheid en handelingssnelheid te kort kwam. Vier jaar later gooide een kruisbandblessure roet in het eten. Marc Lammers liet zijn naamgenoot opnieuw buiten de selectie omdat hij vond dat ze niet op tijd was hersteld.
Discussie
Nu was de selectie van Kim Lammers, die vorige week vrijdag van Max Caldas hoorde dat ze mee mocht naar Londen, geen enkel punt van discussie. De routinier werd afgelopen seizoen bij Laren met 41 doelpunten topscorer en speelde regelmatig de sterren van de hemel.
Wel of niet
„In tegenstelling tot in 2004 en 2008 ben ik geen moment bezig geweest met de vraag of ik wel of niet mee zou gaan”, zei Lammers gisteren na het duel tegen China. „Ik denk dat dat ook de reden is geweest dat ik het afgelopen seizoen zo goed heb gespeeld. Voorheen maakte ik me veel te veel zorgen. Ach, je wordt ouder hè.” Kim Lammers is één van de oudere speelsters in Oranje en kondigde vorige zomer na het EK al aan dat de Olympische Spelen haar laatste toernooi als international zou gaan worden. Mede dankzij haar uitstekende seizoen twijfelt ze inmiddels over haar toekomst bij Oranje. „Zo’n EK had ik al vier keer meegemaakt”, gaf Lammers als verklaring voor haar reactie van vorige zomer. „Dan denk je na zo’n toernooi aan stoppen. Maar ik moet er toch nog eens goed over nadenken. Over twee jaar is al weer het WK in eigen land. Marilyn Agliotti is nu zo oud als ik dan zou zijn en als ik zie hoe fit die nog is… Maar ja, het moet fysiek en met mijn werk wel kunnen natuurlijk.”
Evenement
Of Lammers, die sowieso bij Laren blijft hockeyen, na de Spelen doorgaat is op dit moment natuurlijk eigenlijk helemaal niet belangrijk. Alles draait momenteel tenslotte om het grootste sportevenement ter wereld. En na de Olympische Spelen kan alles weer anders zijn.
Nederland heeft goede papieren om net als in 2008 in Beijing olympisch kampioen te worden. Eigenlijk zou alles minder dan een gouden plak voor de nummer twee van het afgelopen WK een teleurstelling zijn. „Ik weet niet of de Spelen voor mij mislukt zijn als we geen goud winnen”, zei Lammers. „Dat kan je pas achteraf zeggen. Ik ben in ieder geval al dolblij met het proces en super trots dat het op mijn 31e nog gelukt is om eindelijk naar de Spelen te gaan.”
Bron: spitsnieuws/Jan Balk