Van der Weerden: ‘Grootste kracht van het team is onze tactische discipline’

Shoot-outs moesten er gister aan te pas komen om de EHL finale tussen Oranje Zwart en Harvestehuder te beslissen. Na de hele wedstrijd lang het veldoverwicht te hebben gehad moesten de Eindhovenaren na deze reeks toch genoegen nemen met het zilver. Coach Michel van den Heuvel en Mink van der Weerden blikken terug op de wedstrijd en het seizoen.

Oranje Zwart OZ - Surbiton EHL MdW van der Weerden
Van de Weerden haalt uit tegen Surbiton. Credit: Maurice de Wert

Michel van den Heuvel gaf na afloop van de finale aan zijn ploeg niets te verwijten. “We hebben veel gecreëerd en geweldig gedomineerd. Als je ziet hoe we twee keer voorkomen en erin blijven geloven.. Maar ja, hij pakte alles vandaag,” doelend op Duitse keeper Welter. Ook cornerkanon Mink van der Weerden weet niet direct waar zijn ploeg het anders had moeten doen. “Volgens mij hebben we weinig laten liggen, we hebben gewoon echt goed gespeeld.”

In het nieuwe EHL format spelen de teams bij een gelijkspel geen verlenging meer en wordt er gelijk overgegaan op shoot-outs. Desgevraagd geeft coach Michel van den Heuvel aan dat hij dat wel terug gedraaid zou willen zien. “Een van de mooiste dingen van hockey vind ik uiteindelijk extra time. Zeker vandaag is het voor ons jammer dat het eruit is gehaald want dan hadden we gewonnen. Ik vind het na 70 minuten te abrupt om in een keer over te gaan naar shoot-outs.  Ik hou van verlenging. Ik heb in mijn hockeygeschiedenis prachtige verlengingen gezien, dat brengt zoveel extra spanning en spektakel met zich mee. Daar pleit ik voor.”

Mink van der Weerden beaamt dat zijn team met dit veldoverwicht inderdaad liever nog wat langer had doorgespeeld gespeeld. “We bleven kansjes creëren dus je zou denken dat ‘ie dan wel een keer zou vallen, al redde die keeper trouwens een aantal keer echt fantastisch.” Nuchter vervolgt de verdediger: ‘Ach, het zijn de regels nou eenmaal niet meer. Als je beter bent moet je het in gewone speeltijd afmaken, anders worden het shoot-outs.”

Ondanks de teleurstelling kijkt de strafcornerspecialist tevreden terug op de afgelopen maanden en prijst vooral de kwaliteiten van zijn team als collectief. “Michel bereidt de wedstrijden elke week echt fantastisch voor en ik vind dat we ons goed aan de tactiek houden. We werken hard voor elkaar en hebben de discipline om te doen wat we afspreken, dat is denk ik onze grootste kracht.” Effectief bleek het ook, deze kracht, want daarmee won OZ dit jaar het landskampioenschap. “Ja, mijn eerste landskampioenschap dus dat was fantastisch. Of de dubbel nu het doel voor volgend jaar wordt? Nou, allereerst gaan we dan natuurlijk weer voor de landstitel. Dat is elk jaar een doel op zich.”

Voor van der Weerden en een aantal andere teamgenoten zit het hockeyseizoen er natuurlijk nog niet op. “We gaan nu al vrij snel richting het WK, donderdag sluiten we weer bij Oranje aan. We hebben net vier wedstrijden in vijf dagen gespeeld dus we moeten even de tijd nemen om onze benen even wat rust te geven. Het is nu zaak om goed te herstellen om straks fris en topfit naar het WK te kunnen.”

Comments (2)

  1. Klaas-Jan

    De grootste kracht van OZ is dat ze van alle teams in de wereld verreweg de meeste interlands op het veld hebben staan.

  2. Voor de kijkers lijken mij de shoot-outs het meest spannende en aantrekkelijke van dit toernooihockey?????

Reageer