AD: “Een dubbel hockeyleven”

Niels en Pieter van Straaten (19) van HDM zijn bepaald geen grijze muizen. Als eeneiige tweeling weten de hockeybroers vaak de spotlights op zich gericht. Zeker nu het EK onder 21 in Den Bosch voor de deur staat waar de twee acte de présence geven namens Frankrijk.
Als eeneiige tweeling zijn Niels en Pieter van Straaten doorgaans moeilijk van elkaar te onderscheiden. Ze zijn inmiddels haast niet anders gewend. Op de basisschool namen ze hun leraren vroeger wel eens in de maling op 1 april. Ze droegen dan exact dezelfde kleding en maakten het werk van de ander. “Dat hielden we dan de hele dag vol. De klas vond dat geweldig.”
Nu verraden de kapsels van de hockeybroers – Niels lang, Pieter kort – echter wie wie is. “Het kost sommige mensen een halfjaar om te wennen aan het verschil. Op het hockeyveld zijn tegenstanders ook wel eens verbaasd. Dan denken ze je eindelijk voorbij te zijn en dan staat de ander er weer. Onze coach bij HDM heeft het soms nog niet door,” zegt Pieter. “Maar toen hadden we allebei nog kort haar, dat maakte het ook minder makkelijk,” vervolgt Niels, de oudste van de tweeling. Hij werd vier minuten eerder geboren. “Maar in het dagelijks leven is hij altijd vier minuten te laat,” grapt vader Paul, die zich even in het gezelschap mengt als hij in de tuin drankjes komt brengen.
De gebroeders van Straaten, die begonnen met hockeyen bij Alecto in hun woonplaats Leiderdorp, erkennen dat ze als tweeling waarschijnlijk meer aandacht krijgen dan wanneer één van hun twee er niet was geweest. Niels: “Ja, dat denk ik wel. Het valt op bij mensen.” Pieter: “Hoewel we nu wel uit elkaar groeien. In het begin leken we als twee druppels water. Daarna veranderen de gezichten wat. En je krijgt ook andere vrienden, passies.” Niels: “We zijn vaak bij elkaar, kunnen altijd lol trappen. Samen is wel leuker dan alleen.” Pieter: “We zijn hierdoor denk ik socialer ingesteld. We staan open voor iedereen. We denken wat meer in het perspectief van de ander.”
Niels en Pieter beschikken over een dubbele nationaliteit en paspoort. Moeder Fabienne is namelijk van Franse komaf. Een paar jaar geleden gingen de tweetalig opgevoede hockeybroers eens onderzoeken wat de mogelijkheden waren om ooit voor Les Bleus uit te komen. Een opmerking van iemand bij HDM lag hieraan min of meer ten grondslag. “In de A1 hadden wij Geert Stevens als teamgenoot,” vertelt Pieter. “Zijn vader zei toen een keer voor de grap; jullie zijn toch Fransen hè? Waarom gaan jullie dan niet voor Frankrijk spelen? Mijn vader nam dat serieus. We hadden daar nooit over nagedacht. Op hockey.nl stond toen een advertentie van de Franse bond. Ze waren op zoek naar spelers met een dubbele nationaliteit.”
Volkslied
Niels: “We namen contact op met een meneer in Nederland, waarvan zijn dochter in dezelfde situatie zat. We waren op dat moment zeventien. De coach van onder achttien had geen interesse. Hij had zijn selectie al rond. Toen dachten we aan het team van onder 21. We trainden een keer mee en mochten daarna mee naar een vierlandentoernooi. Daar speelden we beiden voor het eerst in het Franse nationale team. Heel raar was dat. Stonden we op een veld in Polen ineens dat Franse volkslied mee te zingen. Dat ging wel aardig trouwens, we hadden onderweg al een en ander geleerd in de auto en het vliegtuig.”
Inmiddels zijn we twee jaar verder en maakte de tweeling al het nodige mee. Niels nam deel aan het EK onder 21 in Polen en Pieter speelde al eens voor het ‘grote’ Frankrijk tegen het olympische team van India. Maar niet alleen op sportief vlak is het genieten. Niels: “Als we naar Frankrijk gaan, hebben we een heel ander gevoel dan hier. De beleving is leuker. Je hebt de reis, je spreekt je taaltje weer, het eten is anders. Ik ben er echt voor gevallen, maar we voelen ons meer Nederlands.”
“In Frankrijk zeggen we het tegenovergestelde natuurlijk,” grapt Pieter die de eerdere woorden van zijn broer vervolgens onderstreept. “We hebben hier onze levens, onze vrienden, maar die tripjes met Frankrijk op vakantie, naar de familie van mijn moeder in het Zuiden. De vakanties zijn daar top.”
Deze zomer is daar weinig tijd voor, want alles staat in het teken van het EK onder 21, van 26 augustus tot en met 1 september in Den Bosch. De generatiegenoten van Oranje zijn ook nog eens de eerste tegenstander in groep A. Niels: “Dat vind ik waanzinnig. Ik heb hiervoor ook in Nederlandse jeugdselecties gespeeld, ken dus wel wat jongens.” Pieter: “Ik sprak net met Goof van der Kamp van HGC, hij zit in Jong Oranje. Met hem speelde ik in de zaal met HDM. Geweldige vent. Hij vindt het ook geweldig om tegen mij te spelen.”
Na het EK mogen Niels en Pieter zich weer gaan concentreren op HDM. Bij de Haagse overgangsklasser beleefden zij afgelopen seizoen hun vuurdoop als senioren. Pieter, die een handvol doelpuntjes meepikte: “Dat is lekker, maar we streven ernaar zoveel mogelijk te spelen. Maar er zaten oude gasten bij, met meer ervaring. Een basisplaats lukte dus niet altijd.”
Niels: “Dat viel mij wel tegen. In het begin van het jaar werd gezegd: het is belangrijk voor jullie om veel minuten te maken. Want over twee, drie jaar willen we weer de hoofdklasse in. Meer speelminuten had ik wel op prijs gesteld, al was het maar tien minuten per wedstrijd. We doen er ook veel voor, gaan op tijd naar bed voor elke wedstrijd. Maar goed, als je dan zo’n EK speelt aan het einde van het jaar, dan betaalt alles zich uit. Misschien wel dubbel.”
Bron: AD

Reageer