AD: “Eén nachtje bedenktijd”

Pas tweeënhalve week traint Joost van den Berg mee met het team van Hockey Club Rotterdam. Maar vier dagen voordat de hoofdklassecompetitie begint, voelt hij zich al helemaal thuis.
Volledig verrast was Joost van den Berg (33), voormalig middenvelder van de Bilthovense club SCHC, toen hij drie weken geleden gebeld werd om voor Rotterdam te komen spelen. “Ik was vol in voorbereiding met Stichtse en ik dacht dat het niet waar kon zijn.”
Maar na een nachtje nadenken, was hij erover uit. “Ik zag het als een enorme kans, zeker op mijn leeftijd. Ik wilde echter alleen weg als dat in goed overleg met Stichtse kon, dat was voor mij emotioneel gezien heel belangrijk.” Na een paar dagen onderhandelen waren de clubs eruit en kon Van den Berg gaan meetrainen met de ploeg van coach Reinoud Wolff.
Na tweeënhalve week voelt Van den Berg zich helemaal thuis bij Rotterdam. “Omdat het hockeywereldje klein is, kende ik al veel Rotterdam-spelers. Het zijn relaxte jongens die oprecht blij zijn dat ik het team kom versterken.”
Van den Berg werd pas gebeld nadat begin augustus duidelijk werd dat de onlangs aangetrokken strafcornerspecialist Timmo Kranstauber geopereerd moest worden aan zijn knie en dat hij get grootste gedeelte van het seizoen moet gaan missen.
Dat Van den Berg tweede keus is maak hem echter niets uit. “Het is logisch dat Rotterdam naar de toekomst kijkt en dan wil je als club geen nieuwkomers van boven de dertig. Van Timmo, die pas 25 jaar is, kunnen ze nog jaren lang plezier hebben. Ik voel me eigenlijk zelfs vereerd; op mijn drieëndertigste word ik nog gevraagd door een play-off-kandidaat.”
Samen met aanvoerder Jeroen Hertzberger zal Van den Berg komend seizoen verantwoordelijk zijn voor de strafcorners van HCR. “De verhoudingen zijn momenteel fifty-fifty en we moeten kijken hoe het in de competitie gaat lopen. Maar het gaat er niet om dat ik zo nodig een strafcorner moet nemen. Het belangrijkste is dat we zoveel mogelijk dreiging op de kop van de cirkel hebben.”
Van den Berg is niet bang dat hij op de bank terecht komt wanneer Kranstauber weer is hersteld. “Ik heb het teambelang altijd boven mijn eigen belang gesteld. Voor de ploeg is het alleen maar goed als Timmo weer kan spelen. Ik hoop oprecht dat hij zo snel mogelijk terug komt. Daarbij heb je nooit de garantie op een basisplaats, ik zal er heel het seizoen hard voor moeten werken.”
Het contract tussen Hockey Club Rotterdam en Van den Berg is slechts voor één seizoen. “Er is afgesproken dat we in maart om de tafel gaan om het seizoen tot dan toe te evalueren en om te kijken wat we voor de toekomst willen.” Ondanks zijn leeftijd gaat Van den Berg er niet vanuit dat dit zijn laatste hoofdklasseseizoen wordt. “De afgelopen drie jaar dacht ik telkens weer dat het mijn laatste seizoen zou worden. Maar ik voel me fitter dan ooit. Zolang mijn lichaam het volhoudt, vind ik het spelletje nog veel te leuk.”
“’Ik zie HCR als een enorme kans, zeker op mijn leeftijd’ Joost van den Berg”
Bron: AD/ Mashall van Basten Batenburg

Reageer