Amsterdam verslaat Rotterdam en wint 21ste landstitel


11’ Bakker 0-1, 38’ Hertzberger 1-1, 44’ Verga 1-2
De tweede wedstrijd om de finale van de play-offs tussen Amsterdam en Rotterdam begon met twee afwachtende ploegen. Amsterdam bouwde risicoloos op, zodat Rotterdam niet toekwam aan de sneller counters die in de eerste ontmoeting zo gevaarlijk bleken. In de 11de minuut combineerden de sterk spelende Valentin Verga met Floris Evers over de Rotterdamse achterlijn en vonden een vrijstaande Billy Bakker bij de tweede paal, 1-0. Rotterdam zocht meteen de tegenaanval wat resulteerde in een schot van Jeroen Hertzberger dat over het doel van Amsterdam ging. De Amsterdammers hadden het betere van het spel, en Rotterdam was niet bij machte (de normaal uitblinkende Van Der Horst lag aan de ketting bij Teun Rohof) om echt gevaarlijk te worden. Vlak voor rust versierde Floris Evers handig een corner die door uitloper Jeroen Hertzberger onschadelijk werd gemaakt. Uit de lange corner die volgde kreeg Mirco Pruyser een opgelegde kans van doelman Pirmin Blaak, die de ingeslagen bal niet goed verwerkte. Pruyser miste voor open doel. De spanning in de wedstrijd nam toe, Verga en Gerretsen moesten na een opstootje beiden met geel naar de kant maar voor rust werd er niet meer gescoord. Ook niet toen Weusthof mocht aanleggen van de kop van de cirkel en Quinten Rischen de rebound niet wist te benutten.
Na de rust startte Rotterdam furieus. Amsterdam had moeite om de onder druk uit te komen waar de Rotterdammers een corner verdienden. Via de stick van 1ste uitloper Teun Rohof verdween de bal over het doel van Klaas Veering. Even later was het wel raak. Robert van der Horst haalde in de 38ste minuut behendig een corner door de bal op de voet van Teun Rohof te leggen. Jeroen Hertzberger scoorde de 1-1 uit de afschuif. Amsterdam nam het initiatief in de wedstrijd echter snel weer over en kwam door een counter via Billy Bakker en Verga tot een grote kans voor Floris Evers, die niet tot scoren kwam. 6 minuten later kwam Amsterdam toch op voorsprong. Evers omspeelde Pirmin Blaak en verdiende een corner, maar scheidsrechter Coen van Bunghe gaf prima voordeel waardoor Valentin Verga de bal in het doel kon tikken.
Na een gele kaart voor Taeke Taekema leek Rotterdam nog een keer aan te zetten, maar Rischen en Mauritz Hertzberger scoorden niet. Amsterdam won vandaag haar 21ste landstitel. Rotterdam moet snel de wonden likken. Volgend weekend volgt een herhaling tegen Amsterdam, dit keer in de halve finale van de EHL.

Comments (25)

 1. Holadijee

  Amsterdam gefeliciteerd. Terecht gewonnen!!

 2. Zeker geen terechte kampioen! Stelletje aanstellers uit 020. Nu maar hopen dat Rotterdam in de EHL wint.

 3. Kunstgras

  Gras, wie had er dan moeten winnen, bloemendaal? Hou toch eens op met zeuren Rotterdammers. Amsterdam heeft – zeker vandaag terecht gewonnen. Ik begrijp dat jullie dit nooit meer zal lukken maar wees wel zo’n man om toe te geven dat jullie ook dit jaar Gewoon tekort Zijn geschoten. Jammer knulletje maar kijk wel even op de juiste manier naar een wedstrijd. Hup Adam.

 4. Wijze uil

  De meest attractief spelende ploeg van Nederland is kampioen geworden. De analogie met de voetbalcompetitie dringt zich op. Je zou zomaar kunnen zeggen: 020 rules. Maar wat is nu het leermoment voor Rotjeknor? 1) Dat je een kampioensteam niet koopt (alhoewel Chelsea vanavond de uitzondering op de regel bevestigde) en 2) dat we moeten kappen met overgewaardeerde buitenlanders en iets (meer) aan de jeugdopleiding moeten gaan doen. Ook daarvoor kan HCR overigens prima terecht in het Amsterdamse Bos….
  Kortom, uithuilen en (weer) opnieuw beginnen.

 5. Amsterdam

  Amsterdam, kampioenen!!! Terechte winnaar en geen buitenlanders, volgens mij eerste ploegen sinds 10 jaar ofzo die zonder buitenlanders kampioens is geworden!! gewoon top gedaan. Rotterdam goed geprobeerd, maar Amsterdam was veel beter en heeft veel meer kwaliteit. Mooie aanvallen, schitterende combinaties, Verga, Bakker, en Evers waren super, ook Buissant ( ned elftal?) was top, onze hoop in de toekomst voor ned. Elftal. Beter idd dan al die buitenlanders van rooterdam, daar hebben we als nederlands hockey helemaal niets aan…ben benieuwd welke buitenlandse invasie we daar volgend jaar gaan zien na vertrek weusthof en van der horst…..

 6. @ Amsterdam…. Vandaag veel buitenlanders gezien bij HCR?!? De gebroeders Hertzberger hebben allemaal een Nederlands paspoort geloof ik… Vandaag wel betere arbitrage dan de 1e wedstrijd… Die Rotterdam verdient zou hebben gewonnen…. En dan had het vandaag een hele andere wedstrijd geweest.
  Maar goed… gefeliciteerd hoor!!!!!

 7. Ja en als kliertje melkert de bal niet op zijn been kreeg bij dat doelpunt tegen bloemendaal was ook dat een hele andere wedstrijd geworden.
  Het is jammer dat de kiwis niet het gehele seizoen actief waren, pas dan zou Hcr echt een serieuze rol van betekenis kunnen spelen.

 8. De scheids

  Het is wel frappant hcrfan dat je de scheids afvalt op een in mijn ogen (en de rest vh scheidsrechterscorps) Terechte strafbal.
  Zeker wanneer je bedenkt dat hcr een aantal malen (beslissend) goed is weg gekomen! Ik zou bijna zeggen ga eens op cursus en leer de regels.

 9. Amsterdam

  @HCR-fan, ik heb het toch over Amsterdam, dus wat bedoel je met veel buitenlanders gezien bij HCR? Amsterdam is toch kampioen geworden en niet Rotterdam, dus doe niet zo gefrustreerd joh. Je verdient wat je krijgt, dus hou op over de scheids man…Te zielig. En volgend jaar toch maar weer 6 buitenlanders erbij, ik hoop het, want zo wordt het nooit wat daar bij jullie! Rotterdam, club zonder historie….en dat zal nog wel even blijven vrees ik.

 10. Sociology

  Amsterdammer, het gaat veel verder dan club zonder historie. Het is het type mens, de mentaliteit en het denkpatroon.

 11. Hcr is een vreemd clubje met rare fans. Amsterdam kampioen!!!

 12. Fantastisch voor Amsterdam en zuur voor Rotterdam. Maar ja, zoals hierboven al gezegd wordt: je wordt eerste in de competitie met de Kiwi’s en je verliest de beslissende race als ze er niet zijn. Een goed leer moment.Jammer voor van der Horst, het is de enige speler van het hele team die ik de overwinning had willen zien vieren.

 13. A dam terecht gewonnen! dat wel mooie spelers!
  maar de scheids was nou weer niet de beste

 14. Amsterdam, van harte.
  Verder beetje onzinnig modder gooien over en weer. Dit amsterdam is beter dan Rotterdam zonder Kiwi’s. Maar om nou te zeggen dat Rotterdam geen jeugopleiding heeft? Dan moet je toch eens gaan tellen hoeveel Rotterdammers er in het veld staan. En die remark dat je geen team bij elkaar koopt: waar komen Taekema, Evers, Derikx, Tigges, Rohof, en Vermeulen vandaan? Uit de jeugdopleiding van Amsterdam?
  Amsterdam en Bloemendaal hebben meeste aantrekkingkracht op NL internationals, Rotterdam heeft zich daar bij geschaard door een paar buitenlandse toppers te halen en verder een uistekende eigen lichting te hebben met de Hertzbergers, Blaak, Turkstra, Gerritsen en Risschen komt er aan. Hageman heeft het geweldig gedaan in de playoffs en ook Melkert is pas 21! Jammer dat we een van onze grootste talenten (van Puffelen) aan Bloemendaal zijn kwijtgeraakt. En zelfs zonder de 3 kiwi’s is er van Bloemendaal gewonnen, en had het kwartje met meer geluk ook tegen Amsterdam onze kant op kunnen vallen. Maar Amsterdam was over twee finales gezien beter.

 15. Kampioen is kampioen. Amsterdam beheerst een kunstje heel erg goed: op het juiste moment de trekker overhalen.
  Ik heb regelmatig zitten genieten van het aanvalsspel van Amsterdam, maar soms ook met kromme tenen zitten kijken naar hun verdedigende spel. Dat was zeer wisselvallig, nonchalant vooral.
  Toch kun je op deze manier kampioen van Nederland worden en dat geeft stof tot nadenken. Het nationale team is een afspiegeling van de nationale competitie. Internationaal staat Nederland op het punt om door de mand te vallen. Het is prettig dat we een aantal uitstekende aanvallers hebben maar verdedigend is het pover.
  Dat gaat uiteindelijk de kleur van de medaille bepalen…

 16. Lee! Hertzbergers zijn in de jeugd al ergens anders vandaan gekomen. Net als Blaak. De rest ken ik niet. Beetje zwak dat je aangeeft dat er verschil is tussen de spelers die bij Amsterdam zijn gaan spelen en de spelers die bij Rotterdam zijn gaan spelen.
  Blijft zo dat spelers naar een goede club gaan hockeyen. Meestal is deze club in de buurt. Maar als ze uit kiwiland komen vind ik dat persoonlijk wat overdreven. Evenals andere landen wanneer de motivatie puur financieel gericht is.
  Amsterdam terecht gewonnen. Rotterdam terug naar de overgangsklasse. Net als de dames.

 17. @bruce, Amsterdam terecht gewonnen maar ga nou geen domme dingen roepen, Rdam heeft een topseizoen gedraaid en dus de opmerking terug naar de overgangsklasse net als de dames is oliedom.

 18. Rotterdam was tijdens de competitie stukken sterker dan Amsterdam. De manier waarop Amsterdam nu voor op de 2e keer kampioen is geworden heeft meer met geluk dan met kwaliteit te maken.

 19. @John: ben het helemaal met je eens!

 20. @Bassie. Wacht maar tot de leegloop bij Rdam je echt duidelijk is. Geen kiwis meer komend jaar. Geen vdr Horst meer komend jaar. Geen Weusthof meer komend jaar. Een Hertsberger minder komend jaar. Wat blijft er over? Een geniale keeper, 1 of 2 toppers en een groot aantal erg jonge spelers. Vergelijkbaar met Rdam dames 1.
  Ik kan me wel vinden in het verhaal van Bruce. komend jaar gaat duidelijk maken waar Rdam thuishoort. Dit jaar was een incident. Let maar op mijn woorden.

 21. Adriaan, hoe kom jij aan de wijsheid dat de kiwi’s niet terugkomen?
  Vd horst gaan we missen, beste speler van NL op dit moment. Weusthoff zijn corner gaan we zeker ook missen maar er zijn snellere spitsen. Ben benieuwd naar die Kellerman. Ook hoop ik op meer speeltijd voor Risschen, hij liet al leuke dingen zien in de playoffs.
  Dit jaar is Maurits Hertsberger even teruggekomen voor de playoffs, maar was eigenlijk al gestopt…
  Wat is een incident? Rotterdam zit de afgelopen vijf jaar ieder jaar bij de playoffs op 1 jaar na!
  Verder begrijp ik die negativiteit jegens Rotterdam niet zo? Ik heb helemaal niks tegen andere hoofdklasseclubs. Moge de beste winnen en een ieder zijn best doen die beste te worden.

 22. Ik snap de antipathie tegen een andere club nooit. Je wordt altijd terecht kampioen. Het ligt niet aan de scheids ofzo. Hoewel ik als als betrokkene erg baal van het verlies van HC Rotterdam gun ik het AHBC.
  Het gezeur over alle buitenlanders e.d. lijkt me zinloos. AHBC haalt ook weer 2 spanjaarden. Terecht weer.
  Zowel Rotterdam als AHBC hebben veel spelers uit eigen jeugd (inderdaad komen die spelers eerst vaak van clubs uit de omgeving, omdat zij als ze regio selectie willen spelen bij een ´grote´ club moeten spelen) en komen ze beiden ver.
  Rotterdam als de laatste vaste klant in de PO´s en de enige NLse club die 4 x de final four van de EHL haalt.
  Kortom stop met het gezeik. Ere aan de winnaar en de verliezer. Op naar de OS waar we met elkaar een gouden plak gaan pakken!

 23. Frans-Jan

  Antipathie is o.a. het resultaat van ergernis. Ergernis t.o.v. gedrag. Het lijkt me dat je het daar eens moet zoeken. Ik begrijp het namelijk wél. Het is onzinnig, maar begrijpen doe ik het zeker.

 24. Joh rotterdammers vragen er toch zelf om met hun gedrag.

 25. backhand

  @anti, heb met beide clubs niks, maar vind het gedrag van Taekema vele malen irritanter na iedere beslissing tegen staat hij te zeiken bij de scheids

Reageer